Nie jest czymś przyjemnym, zamieszczenie wpisu w tym temacie, informującego o wypadku na przejeździe niestrzeżonym, jaki wydarzył się wczoraj, w dniu
8 lutego 2024 r., tuż przed godz. 16.00, w pobliżu miejsca mojego zamieszkania. Szynobus
SA106-008 "Młody Kopernik", o którym całkiem niedawno wspominałem we wpisie
#2 w temacie
Kolej w Olsztynie, na Warmii i okolicach (a który powrócił do służby 4 stycznia tego roku), zderzył się z samochodem osobowym marki Volvo, na przejeździe w Nowej Wsi Małej obok Dobrego Miasta, oddalonym o ok. 1,5 km. od dobromiejskiej stacji. Dwie młode kobiety, kierująca, która zlekceważyła znak stopu, i pasażerka, w stanie ciężkim, zostały przetransportowane do szpitali. Z pracowników kolei i pasażerów szynobusa nikt nie ucierpiał. Na tę chwilę nie wiem jakich uszkodzeń doznał SA106-008.
https://www.nakolei.pl/dramatyczny-...m-wstrzymany-ruch-na-trasie-olsztyn-braniewo/
https://www.olsztyn.com.pl/artykul,...iag-relacji-braniewo-olsztyn,39780.html#pid=2
https://gazetaolsztynska.pl/1017679...ow-na-trasie-Olsztyn-Braniewo-wstrzymany.html
Miejsce wypadku, zlokalizowane jest w centrum widoku, na poniższym zdjęciu satelitarnym:
https://www.google.pl/maps/@53.9936926,20.3491496,213m/data=!3m1!1e3?entry=ttu
Ponieważ linia kolejowa nr 221 Olsztyn Gutkowo - Braniewo jest w gestii moich szczególnych zainteresowań, poniżej zamieszczam serię fotografii przejazdu na którym miał miejsce wczorajszy wypadek, wykonanych wiosną 2018 r., jeszcze sprzed rewitalizacji linii, która rozpoczęła się w 2020 r. (ruch pasażerski na LK 221 zawieszono 13 września 2019 r., przywrócono 9 grudnia 2023 r.). Po rewitalizacji przejazd wygląda nieco inaczej, położono nowe płyty przejazdowe, postawiono nowe oznakowanie pionowe itd.
Fot. 1. Przejazd w Nowej Wsi Małej pod Dobrym Miastem - widok w kierunku zachodnim (Ornety)
Fot. 2. Przejazd w Nowej Wsi Małej pod Dobrym Miastem - widok w kierunku północnym. Z widocznej za torami drogi nadjechał w stronę torów samochód osobowy, nie zatrzymując się na znaku STOP.
Fot. 3. Przejazd w Nowej Wsi Małej pod Dobrym Miastem - widok w kierunku wschodnim (Dobrego Miasta) (1). Taki widok miał tuż przed zderzeniem maszynista SA106-008.
Fot. 4. Przejazd w Nowej Wsi Małej pod Dobrym Miastem - widok w kierunku wschodnim (Dobrego Miasta) (2). Nieco dalsza perspektywa, ze szlaku kolejowego biegnącego w kierunku przejazdu.
Fot. 5. Przejazd w Nowej Wsi Małej pod Dobrym Miastem - widok w kierunku płd.-zach. Pewnym paradoksem w tej tragedii jest to, że przejazd dawniej (do co najmniej lat 80- tych XX w.) osłaniany był przez dróżnika, który dyżurował w widocznym na poniższym zdjęciu budyneczku posterunku. Obok stoją dawny, kolejowy dom mieszkalny i zabudowania gospodarcze. Na dróżniczówce zachowany jest jeszcze kilometraż linii (i przejazdu):
25,632.
Zbiegiem okoliczności szynobus SA106-008 "Młody Kopernik" utrwaliłem w dniu wypadku, 8 lutego 2024 r. na stacji Dobre Miasto, podczas jego pierwszego tego dnia obiegu na LK 221 (odjazd o godz. 5.02 z Olsztyna Gł. przyjazd do Braniewa o godz. 7.00; odjazd z Braniewa o godz. 7.26, przyjazd do Olsztyna Gł. o godz. 9.25, przy czym na dobromiejską stację szynobus przybył o 8.39 (dwie minuty przed czasem), a odjechał w kierunku Olsztyna o 8.47 (planowo). 6-minutowy postój wymuszony jest tym, że na stacji odbywa się mijanka z pociągiem jadącym do Braniewa (tego dnia w mijance z SA106-008 uczestniczył SA133-014).
Fot. 6 - 7. SA106-008 na stacji Dobre Miasto.
8.02.2024.
Drugi obieg tego dnia, na LK221, "Młody Kopernik" rozpoczął o godz. 12.18, meldując się w Braniewie o 14.11. W drogę powrotną ruszył o godz. 14.47 (jako
REGIO 95916), o godzinie 16.46 miał wjechać na stację Olsztyn Gł. (rozkładowo). Niestety w Nowej Wsi Małej pod Dobrym Miastem, na niestrzeżonym przejeździe nastąpiło zderzenie z samochodem osobowym marki Volvo, którym jechały dwie młode kobiety. W Dobrym Mieście, szynobus miał być o godz. 16.02 - tu miała nastąpić druga tego dnia mijanka, SA133 który przyjechał z Olsztyna o 16.06, został zatrzymany na stacji, ponieważ po wypadku ruch na linii został wstrzymany. Szynobus, który uczestniczył w zderzeniu, do godzin wieczornych oczekiwał na przetransportowanie do Olsztyna. Młode kobiety trafiły do dwóch oddzielnych szpitali, ich stan jest poważny, miejmy nadzieję, że wrócą do zdrowia. Uszkodzeń SA106-008 nie znam, mam jednak nadzieję, że po naprawie powróci do służby. Szynobus, jak wspomniałem na wstępie, powrócił do służby nieco ponad miesiąc temu, po P4 ukończonej 4.01.2024.