Kolego Stanisławie, przeczytaj definicję co to jest ciągnik balastowy oraz jaka jest różnica pomiędzy oboma typami tych pojazdów.
Mam nadzieję, że Moderator wybaczy, bo dyskusja odbiega od tematu, ale skoro zostałem wywołany do tablicy, odpowiem Koledze
Jan Bednarczyk w miarę zwięźle i obiecuję, że więcej nie wypowiem się na temat ciągników balastowych / siodłowych
Szanowny Janie, czy w linku który podałeś, to mam zapoznać się z definicją na Wikipedii ? W j. polskim dość tradycyjną i „konserwatywną”. W takim razie proponuję zerknij na Wiki, ale na wersję angielskojęzyczną
https://en.wikipedia.org/wiki/Ballast_tractor (opisy w danych językach można zmieniać na samej górze, po prawej). Tam jest już nadmienione, że ciągniki balastowe mogą też ciągnąć naczepy (w j. ang. semi-trailer) [
With a semi-trailer, ballast is added in the form of the weight of the attached trailer pressing down upon the tractor's fifth wheel –
Z naczepą (w trakcie pracy z naczepą), balast jest dodany w postaci ciężaru dołączonej naczepy dociskającej siodło ciągnika]. Na fotografiach z wypadku widać, że konstrukcja naczepy, umożliwia dodawanie różnych ciężarów (w zależności od potrzeb), na skrzynię umieszczoną nad siodłem ciągnika. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że zapewne opierała się o nią głowica platformy wiertniczej, wywołując stosowny nacisk, podobnie jak na zdjęciu poniżej (zrzut z ekranu z filmiku, do którego podałem link na końcu wpisu
#2.969).
Stosujmy prawidłowe nazewnictwo
Proszę spójrz na strony do których już podałem linki w poprzednim wpisie, firmy Elbo zajmującej się zabudową różnych nadwozi i budową pojazdów użytkowych. Czy pisząc ciągniki balastowe o przedstawionych na zdjęciach pojazdach wprowadzają w błąd ? A może definicja (którą również zacytowałem w poprzednim wpisie) podana na forum samochodowym (tworzonym przez pasjonatów motoryzacji) jest wg Ciebie też błędna ? Kolega
Lyntog napisał, że pojazd na zdjęciu jest uniwersalnym ciągnikiem, to dlaczego nie można go nazwać ciągnikiem balastowym ? Piszesz, że chodzi o to, że w chwili wypadku nie miał balastu i ciągnął naczepę, a nie przyczepę. Kwestię naczepy, myślę, że wyjaśniłem już wyżej. Kwestię tego, czy nazwę pojazdu trzeba definiować od realnej sytuacji w jakiej znajduje się on na drodze, pominę, bo to dyskusyjne. Spytam się tylko czy w takim razie, ciągnik balastowy jadący drogą bez balastu i przyczepy, można nazwać (opisując np. zdjęcie) ciągnikiem balastowym czy wg tego o czym Ty piszesz, to błąd, bo to zwykła ciężarówka ? Pamiętam, że 30-40 lat temu można było spotkać jadącą bez balastu i przyczepy Tatrę 813 (czy Tatrę 815, o której Ty wspomniałeś, ona też miała wersję określaną jako ciągnik balastowy). Czy gdyby teraz, taka Tatra (albo jakikolwiek ciągnik balastowy bez balastu i przyczepy) uczestniczyła w wypadku, błędem byłoby opisując zdarzenie nazwać ją ciągnikiem balastowym ?
Może wytłumaczę to bardziej obrazowo, pytają się Ciebie czy masz w domu dziecko, mówisz że masz dziecko, ale nie określiłeś czy masz syna czy córkę. To samo dotyczy mostów i wiaduktów. Oba te obiekty służą do pokonywania przeszkód, tylko most służy do pokonania przeszkody wodnej a wiadukt do pokonania przeszkody terenowej, np. wąwozu.
À propos Wiki, i tego czym jest most (o którym pisałeś), proszę zerknij na poniższą definicję https://pl.wikipedia.org/wiki/Most gdzie napisano „rodzaj przeprawy w postaci budowli inżynierskiej, której konstrukcja pozwala na pokonanie przeszkody wodnej lub
lądowej” Definicja, za: Wojciech Radomski Henryk Czudek: Podstawy mostownictwa. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1983, s. 7. (jak w odnośniku do literatury tematu). Tyle w temacie Wikipedii (na którą powołałeś się chyba
, niestety link jaki podałeś jest zbyt ogólny). Jak widzisz, czym jest most, jego zdefiniowanie, również może być dyskusyjne, bo informacja na Wiki nie wyklucza tego, że mostem można nazwać budowlę pozwalającą przekraczać także przeszkody lądowe.
Szanowny Janie, przy całym szacunku i sympatii, uważam, że jakkolwiek masz dużo racji w tym co piszesz, to masz też zbyt konserwatywne podejście w temacie. Napisałeś, że jeżeli ciągnik posiada siodło, i naczepę, to nie może on być już ciągnikiem balastowym, a przecież nawet producenci pojazdów, tak określają swoje produkty. Na koniec mam do Ciebie pytanie. Skoro napisałeś, że
Ciągnik balastowy- pojazd służący do ciągnięcia wieloosiowych przyczep np. Tatra 815.
Ciągnik siodłowy- pojazd posiadający sprzęg siodłowy służący do ciągnięcia naczep. np, Jelcz 642. Ciągnika balastowego nie połączysz z naczepą bo pojazd ten musiał by posiadać siodło, to wtedy nie będzie się nazywał ciągnikiem balastowym tylko ciągnikiem siodłowym
W takim razie, czym dla Ciebie są pojazdy na fotografiach w linkach poniżej. Wg mnie to ciągniki balastowe, pomimo że mają siodła i ciągną naczepy, a nie przyczepy. Oczywiście szanuję Twoją opinię, bo każdy może mieć swoje zdanie.
https://www.forumsamochodowe.pl/gal...243/man-herkules-ciagnik-balastowy-m14151.jpg
https://www.forumsamochodowe.pl/gal...nik-balastowy-mercedes-actros-4160-m14147.jpg
https://zbiam.pl/wp-content/uploads/2020/05/y-MZKT-741501.jpg
Pozdrawiam serdecznie i życzę spokojnego, miłego weekendu