• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Katastrofy i wypadki

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.222 121 1
Oczywiście owe logo uprawnia do uznania je za najgłupsze, skłaniające do wieloznacznych interpretacji nazwy przewoźnika...
Może dla osób mających sporadycznie do czynienia z koleją, owo logo wprowadza w błąd i mogą przez to popełnić błąd przedstawiają skrót (aczkolwiek wystarczy trochę pomyśleć i nazwa przewoźnika to PKP Intercity a nie PKP Intercity City City). Ale tu na Forum, gdzie ta sprawa była wielokrotnie wyjaśniana, to pisanie skrótu z błędem, świadczy albo o dużej ignorancji albo o zwykłej "szczeniackiej" złośliwości.

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.769 38 3
dla osób mających sporadycznie do czynienia z koleją, owo logo wprowadza w błąd
Tak właśnie jest/może być (w zależności od m.in. poziomu percepcji). Logotyp jest po prostu cienki jak gacie po gotowaniu w tomacie*. Trzecia litera w kolejności może być odczytywana jako element skrótu, ponieważ grubość konturu, choć mniejsza od drugiej litery, optycznie jest zbliżona/taka sama (uwaga jak poprzednio) do litery C z pomarańczowym tłem, które może kontur optycznie pogrubiać.

Przykładem świetnego starego logotypu vs badziewiastego nowego jest SNCF. Poprzednie wspaniale pomyślane - prosto - "genialnie" - używające symbolu torów kolejowych. Obecne jest to zabawa z gradientem w Corelu pod Windows 95, ach wszystkich rozpierały te nowe możliwości, i Corela i Windows, niesamowite to, że do kosza można wrzucić plik, ale w razie pomyłki go odzyskać, z czego skrzętnie skorzystał autor nowego logo...

* rzeczownik zapożyczyłem od Gałczyńskiego.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.377 36 7
I znowu jakiś głupawy pismak napisał "przejazd ... jest niestrzeżony rogatkami, posiada jedynie sygnalizację świetlną oraz krzyż św. Andrzeja."
Wina pociągu kolejna...
Jak opis zabezpieczeń (brak rogatek) implikuje winę pociągu?
Bo ja ani nie widzę tego w artykule, ani nie umiem sobie dopowiedzieć.
Ale ja, to ja - truskawki cukrem posypuję.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.660 392 7
Pociągu to raczej nie.
Ale podkreślenie, że "przejazd ... jest niestrzeżony rogatkami, posiada jedynie sygnalizację świetlną oraz krzyż św. Andrzeja." insynuuje, że winnym wypadku jest przejazd (w domyśle - kolej), a nie nieuważny kierowcy.
Dlatego ironicznie podkreśliłem "winę pociągu". A ponadto pamiętam ile czasami trwało przekonywanie głupkowatego pismaka, że to samochód wjechał pod pociąg a nie pociąg najechał na samochód. Bo maszynista nie zdążył wyhamować przed przejazdem ...

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.841 79 12
Ktoś wjechał na przejeździe w Legionowie pod skład SKM udający się w kierunku Wieliszewa a może i jadący dalej do Radzymina
https://tvn24.pl/tvnwarszawa/najnow...-samochodu-osobowego-byly-utrudnienia-6406803

Harry Potter,to nie ty miałeś tą nieprzyjemność ?
Na moje szczęście, to nie moja zmiana...
A co do samego przejazdu..., ludzie sami "pchają się w gips"...
Jedziesz, podajesz to Rp1 i się zatrzymują grzecznie..., by za chwilę śmignąć tuż przed sprzęgiem... A ten zwyczajnie się nie zmieścił... Peszek...

Pozdrawiam,...

ps. przepraszam za sarkazm, ironię czy jak to zwać...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 84