• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Katastrofy i wypadki

trotylow

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
170 2 1
...poczem ruch normalny pociągów przywrócono! ;)
(nie wiem czy właściwy wątek to "Wypadki i katastrofy" czy "Poprawna polszczyzna, co to takiego?". W razie czego, proszę przenieść ;)
(źródło: Jagiellońska Biblioteka Cyfrowa).

Załączniki

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
Nie twórzmy teorii spiskowych tam, gdzie ich nie ma. Na wiadukcie jest zakręt, kierowca może jechał za szybko, może było ślisko, może... przyczyn może być wiele, ale w sabotaż nie wierzę - nie w taki sposób.
A skąd ta pewność Kolegi? Już ocena, tak bez śledztwa? Właśnie ta pewność Kolegi pozbawia Kolegę wiarygodności. Ja dałem celowo znak zapytania, temat do dyskusji a nie do oceniania "jestem na nie". Nie takie rzeczy się zdarzały.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.674 520 30
No właśnie temat nie jest do dyskusji. Niezależnie od tego, jaka była faktyczna przyczyna wypadku, nie będziemy na forum rozwijać dyskusji, wzniecających takie nastroje i emocje, poczekajmy do oficjalnych wyników śledztwa. Kolejne wpisy napędzające tę dyskusję będę usuwał.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
No właśnie temat nie jest do dyskusji. Niezależnie od tego, jaka była faktyczna przyczyna wypadku, nie będziemy na forum rozwijać dyskusji, wzniecających takie nastroje i emocje, poczekajmy do oficjalnych wyników śledztwa. Kolejne wpisy napędzające tę dyskusję będę usuwał.
Nie jest tematem do dyskusji? A czyżby nie mieścił się ten temat w ramach tematu wątku? Niby dlaczego? Jeżeli podejdzie się do niego rzetelnie, to gdzie jest przeszkoda? Skoro komentuje się inne wypadki, to dlaczego tego wypadku komentować nagle nie można? Niezrozumiała cenzura.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.360 36 7
Coś takiego się wydarzyło:
https://www.rynek-kolejowy.pl/wiado...-nie-zyje-wywoz-wegla-zablokowany-110481.html
Sabotaż? Akurat w tym miejscu, akurat tak centralnie na tory i to na linię, którą rozwożony jest węgiel...Daje do myślenia.
Zapraszam do Gdańska, na przejazd nawet nie ślimakiem ale od południowej obwodnicy w kierunku Portu/Przymorza - profil trasy, prowadzenie pasów w połączeniu z prędkością przelotową daje do myślenia.
Jeśli grucha była pełna - wysoko położony środek ciężkości, zakręt (być może z hamowaniem - korek na końcu zjazdu) i efekt może być jak wyżej. Jeśli chodzi o sam węgiel - słabe miejsce na sabotaż (trasa przejezdna przez Gdańsk Południe, zamiast Olszynkę).

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.644 381 7
Jak pamiętam - ten "ślimak" jest bardzo wąski i ma dość trudny profil - nawet osobówką trzeba bardzo uważać. Tu wygląda, że betoniarką nieźle fajtnęło a że była pełna - skutek był jaki był. Całkowita blokada wjazdu na stację Gdańsk Port Północny we wszystkie jej rejony.
A co niektórym polecam odpoczynek od czerwonych pasków w TVP info...

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
słabe miejsce na sabotaż (trasa przejezdna przez Gdańsk Południe, zamiast Olszynkę).
Czyżby słabe miejsce? Cytuję tylko słynny portal RK: "Do zdarzenia doszło w bardzo niefortunnym miejscu – linią 226 prowadzi jedyny dojazd do Portu Północnego. Trasa jest zablokowana, a utrudnienia dotykają obecnie tylko pociągów towarowych. Z drugiej strony, prowadzony jest stąd m.in. pilny wywóz węgla".
Zreszta Kolega @Bolutek tez podaje:
Całkowita blokada wjazdu na stację Gdańsk Port Północny we wszystkie jej rejony.
Także pretensje można mieć do RK, jeżeli nie podaje prawdziwych informacji.
nie twórzmy dziwnych teorii tam gdzie ich nie ma
Skąd taka pewność? Bo tak się Koledze wydaje i już? Jaki ma Kolega argument? Nie, bo nie? Bez śledztwa odrzucić takiej ewentualności nie można. I używając retoryki w stylu "dziwne teorie" czy " spiskowe teorie" od razu Kolega nadaje pejoratywny wydźwięk temu wydarzeniu, co też nie pomaga.
No i kto miał ten sabotaż przeprowadzić? "kierowca-samobójca" ?
Kto?? Kolega chyba żartuje i mało się orientuje.
Dolali mu 5 ton więcej?
Np, nawet o tym nie pomyslałem.
A co niektórym polecam odpoczynek od czerwonych pasków w TVP info...
Jeżeli to aluzja do mnie, to kompletne pudło! Jak Kolega wie (albo nie wie) nie mieszkam w Polsce i nie mam dostępu do polskiej TV bez VPNa, także nie oglądam. Posługuję się swoimi przemyśleniami, bazując na podobnych przypadkach z nieodległej przeszłości. A jak mam sięgnąć po informacje, to czerpię z kompletnie innych źródeł. PS. Czy TVP Info podało, że to mógłby być sabotaż, czy Kolega sobie to dodał?

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.005 83 11
Posługuję się swoimi przemyśleniami, bazując na podobnych przypadkach z nieodległej przeszłości.
A mnie to wygląda tak jakbyś chciał załapać się do ekipy Macierewicza i wymyślać kolejne teorie spiskowe. Sabotaż bo pusta betoniarka spadła na tory i je zablokowała ,ha, ha, ha. Jak myślisz ile trwałoby odblokowywanie torów w sytuacji naprawdę podbramkowej? Gdyby to miał być sabotaż to betoniarka byłaby pełna, jak beton by się rozlał to byłby większy kłopot z usuwaniem szkód. Masz tendencję do szukania afer tam gdzie ich nie ma, najpierw napędy do rozjazdów bez pudełek, potem producent nie dostarcza w komplecie śrubek a Twój najbliższy sklep nie ma ich na skladzie, a teraz sabotaż bo facet zginął nie wyrabiając się pustą betoniarką na ślimaku.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 84