• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Katastrofy i wypadki

Krystian

Znany użytkownik
Reakcje
490 2 4
Witam przejazd bardzo dobrze mi znany mam działkę ok 100 metrów od niego ,miejsce fatalne dość stromy podjazd i na dość ostrym łuku już nie raz widziałem jak większym zestawem się zawieszali i mieli problem z podjazdem. Fakt faktem jest tam ograniczenie chyba do 3,5 tony .Niestety nie wiem co tym razem było przyczyną ,że tir stał .W czerwcu 2018 też był wypadek tym razem osobówka.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.644 381 7
Co jedynie potwierdza wrodzoną wręcz tępotę szofera i jego umyślne działanie powodujące bezpośrednie zagrożenie życia i zdrowia ludzi.
Takie coś powinno wreszcie zacząć być karane bezwzględną odsiadką a nie jakimiś bzdurnymi mandatami.

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.434 58 3
Witam przejazd bardzo dobrze mi znany mam działkę ok 100 metrów od niego ,miejsce fatalne dość stromy podjazd i na dość ostrym łuku już nie raz widziałem jak większym zestawem się zawieszali i mieli problem z podjazdem. Fakt faktem jest tam ograniczenie chyba do 3,5 tony .Niestety nie wiem co tym razem było przyczyną ,że tir stał .W czerwcu 2018 też był wypadek tym razem osobówka.
Ten kierowca to jest delikatnie ujmując niepoważny tam jest przed młynem most dla osobowych aut do DMC 2,5 t. A ten wiózł chyba rzepak a wiec możliwe że 20 ton ważył. Może ludzie od samochodów coś dopowiedzą.

Zdjęcia nie załączę ponieważ znowu nie mogę wstawiać zdjęć , muszę poczekać.

Ostatnio edytowane:

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.812 79 12
Szczęście w nieszczęściu, że sklad się niewykoleił...
Poza tym pewnie pomijając czoło, energię zaabsorbowały "sprzegi miedzyczłonowe" (wiem, słownictwo nieprofesjonalne stanowiace skrót myślowy)...O ile nie poszła geometria pudeł (trochę nie ta masa, ale...) ezt wróci na tory bez większych ingerencji ( dla porównania 27WE 009 po "Wesołej" miało wymienione pudlo, którym uderzyło w EN57 1623 AKM)...

Pozdr,...

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.812 79 12
Na zdjęciach nie wygląda najgorzej. Ogólnie to już pojechała do Nowego Sącza.

Zobacz załącznik 913857
Lekkie odejście od tematu...
Wypadek SKM/KM skutkował efektem jak na zdjęciach...
IMG_20140215_084512.jpg ... (widoczne zgniecione absorbery)
IMG_20140215_084349.jpg ... IMG_20140215_084407.jpg ...(ogólny rzut czoła po zderzeniu)
IMG_20140215_084149.jpg ...(dopiero z bliska widoczne naruszenie szkieletu/konstrukcji pudła)

Fotki wrzucam by uzmysłowić osobom spoza "branży", że dopiero zobaczymy skalę uszkodzeń po rozebraniu EZT Kolei Małopolskich na części i dokładniejszych oględzinach.
W przypadku 27WE 009 po "Wesołej" został wymieniony człon ( pomijam fakt, że po tunelu na lotnisku wymieniono dwa z drugiego końca, po ww zdarzeniu już trzy).
Kwestia tego jaką Impuls miał prędkość w momencie uderzenia, jaka była masa faktyczna...

Pozdr,...

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
371 5 1
Chyba dość sporą, bo rozkładowa w tym miejscu jest 110km/h, a i widoczność nie za bogata. Skład miał dwie czteroczłonowe jednostki i stanął całym składem za przejazdem. A tak na marginesie to kierowca próbował zawrócić wycofując na przejazd i w decydującym momencie autko mu "zgasło" i miał problem jak go uruchomić..... no i nie zdążył......

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.812 79 12
No to tak... osiem wagonów to będzie 140 - 150 m, ze 160km/h z nagłego wg dsu (tu bazuję na 35WE, ale wymogi są ogólne) wynosi 950m... Na podstawie informacji Tomka K wiemy jaką mógł miec prędkość rozkładową (110km/h)...
Na filmie skład zatrzymał się za przejazdem, czyli sądząc na podstawie własnych doświadczeń (nieraz prawie ze 110 km/h trzeba było walić w nagłe, bo ktoś spacerkiem właził na tory...) maszynista musiał dojrzeć zawalidrogę z niewięcej jak 300m, co daje nam 450 - 500m drogi hamowania (przyjęte z zapasem) do miejsca zatrzymania...

Podsumowując, dobrze, że tylko tak się skończyło...

Pozdr,...

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.532 34 1
Wczoraj pod Augustowem Gama wypadła z szyn. Kurczę! Los się chyba uwziął na te lokomotywy. Już tak fajnie wydoroślały, już tak dobrze wpisują się w kolejowy krajobraz (osobiście bardzo mi się podobają i z wyglądu i z technicznego punktu widzenia), a tu znowu trzeba jechać na naprawę. Zdjęcia z Kuriera Porannego, autorem jest Kpt Matyskiel ze straży pożarnej w Augustowie.
Kpt Matyskiel PSP Augustów 2.jpg

Zastanawiam się czy to nie jest zdjęcie sprawcy? Co sugerowałoby działanie umyślne..... ?
Kpt Matyskiel PSP Augustów 1.jpg

Na razie nie było żadnych komentarzy.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 84