• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Katastrofy i wypadki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.674 520 30
Wyjazd na szlak z Samoczynną blokadą liniową na sygnał zastępczy, odbywa się z prędkością do 20 km/h.:p
No właśnie, do 20 km/h, a @Tomek K podał pewnie rzeczywistą prędkość, która ten warunek spełniała. :p
z użyciem polecenia specjalnego
Czy to jakaś nowa terminologia stosowana ostatnio w PLK?
To jest, o ile wiem, określenie specjalnych (awaryjnych) procedur obsługi komputerowych urządzeń srk (lub komputerowego pulpitu w urządzeniach przekaźnikowych) - tam nie ma mowy o zrywaniu plomb, obsługi specjalnych przycisków itp. Wszystkie czynności nastawcze polegają na wydawaniu poleceń z klawiatury komputerowej, myszy lub innego urządzenia tego typu, a w sytuacjach awaryjnych stosuje się właśnie tzw. polecenia specjalne. I nie ma tu powodu do kpin.

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
371 5 1
Tak jak napisał Andrzej, polecenie specjalne to jak zdjęcie plomby z przycisku. Aby wykonać jakąś czynność (tutaj przełożenie rozjazdu przy wykazującym zajętość jego odcinku) należy wybrać takie polecenie, kliknąć, następnie komputer "zapyta" czy naprawdę chcemy wykonać tą czynność, jeśli tak, to potwierdzamy klikając jeszcze raz i urządzenia polecenie wykonują. Tak, na szlak z sbl na Sz można jechać max 20 km/h, ale pociąg jechał 17 km/h. Od semafora do momentu zatrzymania przejechał może z 350m. I było to przełożenie pod taborem, a praca komisji powypadkowej nic tu nie zmieni.

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.521 19 9
...należy wybrać takie polecenie, kliknąć, następnie komputer "zapyta" czy naprawdę chcemy wykonać tą czynność, jeśli tak, to potwierdzamy klikając jeszcze raz i urządzenia polecenie wykonują.
Tia... Efekt takiej operacji przypomina typową akcję blondynki przed komputerem:
blondynka - [chce zapisać plik bardzo_ważny_raport.docx]
komputer - Plik bardzo_ważny_raport.docx już istnieje. Czy nadpisać?
blondynka - Tak.
komputer - [zapisuje plik]
blondynka - Ratunku! Panie informatyku! Pan coś z tym zrobi. Komputer zniszczył mi dane za cały ubiegły rok....

Jak były fizyczne plomby, to chyba respekt przed nimi był większy. Przy komputerach to każdy ma już bardzo mocno wpojone, że w przypadku niemal każdej operacji można zrobić "undo"... Ja sam użyłem Ctrl-Z kilka razy, gdy pisałem ten tekst. Gdybym pisał go tuszem na papierze, to musiałbym znacznie dokładniej przemyślec każdy następny wyraz. Komputery uczą ludzi beztroski... ;)

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.644 381 7
Dyżurni ruchu w na podg Starzyny oraz Sprowa nie mieli komputerów a doprowadzili do jednego z największych wypadków na kolei.
Za mojej kadencji na każdej nastawni wisiały tabliczki z m.in. z napisem "Zanim podasz sygnał zezwalający - sprawdź czy prawidłowo ułożyłeś drogę przebiegu". Szkolenia, pouczenia okresowe, egzaminy lokalne, itp.
A dziś "polecenie specjalne" i pacjent /nie dyżurny ruchu/ klika myszką...

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
371 5 1
Nie tabliczki ale plakaty wiszą i dziś..... Ale jak się "chce" to wszystko "można". Znam przypadek gdy na jedne stacji z urządzeniami kluczowymi przestawiano lokomotywę z jednego toru na sąsiedni, rozjazd przekładany był ręcznie "kulą". I co? Ano wykolejona sześcioma osiami!!! Da się?!!! Da się!!! Swoją drogą to do dziś nie wiem jak oni to zrobili, ale zrobili.....

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.644 381 7
Następny "miłośnik niezwykłych ujęć z cyklu selfie ekstremalne"

"- W czwartek, około godz. 23:20 policjanci otrzymali zgłoszenie o tym, że na terenie kolejowym przy ul. Braci Lewoniewskich mężczyzna wszedł na wagon, dotknął linii wysokiego napięcia i stracił przytomność. Jak ustalili policjanci, 21-latek z Gdańska wszedł na wagon, aby zrobić sobie zdjęcie - mówi Magdalena Ciska z Komendy Miejskiej Policji w Gdańsku.

Czytaj więcej na: https://www.trojmiasto.pl/wiadomosc...szedl-na-wagon-by-zrobic-zdjecie-n168472.html"

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.813 79 12
Następny "miłośnik niezwykłych ujęć z cyklu selfie ekstremalne"

"- W czwartek, około godz. 23:20 policjanci otrzymali zgłoszenie o tym, że na terenie kolejowym przy ul. Braci Lewoniewskich mężczyzna wszedł na wagon, dotknął linii wysokiego napięcia i stracił przytomność. Jak ustalili policjanci, 21-latek z Gdańska wszedł na wagon, aby zrobić sobie zdjęcie - mówi Magdalena Ciska z Komendy Miejskiej Policji w Gdańsku.

Czytaj więcej na: https://www.trojmiasto.pl/wiadomosc...szedl-na-wagon-by-zrobic-zdjecie-n168472.html"
Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać...

Pozdr,...

esem

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
36 0 0
"Pożar" ET22-023
http://www.skarzysko24.pl/wiadomosc...uch-pociagow-na-odcinku-skarzysko-kielce.html
Za wyborcza.pl
Nie kursują pociągi na trasie Kielce - Skarżysko Kamienna. Przed godz. 11 zapaliła się instalacja w jednej z lokomotyw.
Około godz. 8.40 w miejscowości Jęgrzna (pow. skarżyski) zapaliła się lokomotywa, a konkretnie jej układ napędowy. - Nikt nie ucierpiał, sytuacja jest opanowana - informuje Marcin Bajur, rzecznik Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej w Kielcach.

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
421 9 0
Chyba już czas wyposażyć pociągi w platformy kontaktowe, jak w pociągach pancernych. Naprawa platformy będzie tańsza od naprawy lokomotywy/jednostki przy cięższych wypadkach.
To taki racjonalizatorski pomysł
Jak by się przyjął byłem pierwszy ;)

krakowiak

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
1.062 23 0

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.813 79 12
Popatrzcie na zdjęcia auta po wypadku. Szyby pozamykane. W środku klima i radyjko. Gó..o słychać, a nie nadjeżdżający pociąg. Ja, należący do gatunku dziwnych, zawsze przed przejazdem kolejowym ściszam radio i opuszczam szyby.

Zobacz załącznik 907923

Foto: KM PSP Zielona Góra
Tak co do ostatnich "akcji prewencyjnych" PKP PLK...
Wzięli by filmy z kamer czołowych takich jak ta tutaj i by mieli realne efekty realnych kontaktów 3'go stopnia...Chociaż nie..., RODO...:mad::mad::mad:

Pozdr,...

ps po edycji...

Złapał ostatni pociąg ( w swoim życiu)...
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadom...06&do_st=RS&do_sid=719&do_a=719&s=BoxNewsImg5

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 84