• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Katastrofy i wypadki

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.618 159 0
To już się "nudne" robi. Jakimi słowami (sposobami) trzeba mówić do kierowców, żeby pewne (oczywiste) rzeczy do nich dotarły?
Racja. Szkoda już nawet czytać te niusy, w dodatku pisane przez "dziennikarzyny" - Lokomotywa ciągnęła pojazd jeszcze kilkaset metrów
- chyba pchała powinno być.
A co zrobić żeby było lepiej? Zacząć działać u podstaw. Ja bym zaczął od zabrania dzieciom komóreczek z internecikiem, fejsbuczkiem i tiktokiem i przywrócił wyższość nauczyciela nad uczniem i jego rodzicami. No i poczekał 20 lat. :)

kary62

Aktywny użytkownik
Reakcje
265 0 0
Racja. Szkoda już nawet czytać te niusy, w dodatku pisane przez "dziennikarzyny" - Lokomotywa ciągnęła pojazd jeszcze kilkaset metrów
- chyba pchała powinno być.
A co zrobić żeby było lepiej? Zacząć działać u podstaw. Ja bym zaczął od zabrania dzieciom komóreczek z internecikiem, fejsbuczkiem i tiktokiem i przywrócił wyższość nauczyciela nad uczniem i jego rodzicami. No i poczekał 20 lat. :)
Określenia dziennikarzy.... W radiu usłyszałem, że pociągi "nie wyjechały na tory" (po awarii systemu kierowania ruchem pociągów), tak jakby - nie wiem.... stały na chodniku, czy na poboczu... Wszak cały czas "stoją na torach", a jeśli wyjeżdżają to np. na szlak.

Gunnar

Aktywny użytkownik
Reakcje
244 0 0
Świadkowie przesadzają z tym podaniem prędkości-100km/h. Maszyna przejechała max. dwa kilometry, a w tym czasie świadek zdążył poinformować służby, a te przystąpiły do działania. Gdyby jechała z tą prędkością, to te około dwa kilometry przebyłaby w 1 minutę i na rozjazdach kęckiej stacji wykoleiłaby się, bo służby nie zdążyłyby zareagować.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.851 79 12
Świadkowie przesadzają z tym podaniem prędkości-100km/h. Maszyna przejechała max. dwa kilometry, a w tym czasie świadek zdążył poinformować służby, a te przystąpiły do działania. Gdyby jechała z tą prędkością, to te około dwa kilometry przebyłaby w 1 minutę i na rozjazdach kęckiej stacji wykoleiłaby się, bo służby nie zdążyłyby zareagować.
...wiesz..., może komuś przez przypadek "0" na klawiaturze się wcisnęło dwa razy... Kto wie??:niepewny:
Pozdr,...

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.851 79 12
Przepraszam za OffTop, ale jako ...nie wiem..., ciekawostka??
W nowszym taborze* jeżdżącym na sieci PKP PLK, instalowana jest opcja, że po "walnięciu w grzyba" poza tym, że wchodzi nagłe pojazd podaje sygnał Alarm dzwiękowo i reflektorami... W razie "W" drużyna trakcyjna, o ile nie zabije się o wlasne nogi w cisnawej kabinie może się ewakuować z kabiny a pojazd resztę robi sam...

Pozdr,...

*) z EZT Impuls2 i zdaje się Pesa Dart,
Co do lokomotyw to pewnie Griffiny 1+200, reszta: brak danych...

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.288 122 1
kurier-kolejowy.pl - Wykolejenie lokomotywy PKP LHS na stacji Zamość Bortatycze.
Wczoraj około godziny 14.00, na stacji Zamość Bortatycze doszło do wykolejenia lokomotywy z jednym wagonem towarowym. Pozostałe czternaście wagonów składu, przewożących zboże, pozostały na torach i nie uległy uszkodzeniu.
Na miejsce natychmiast skierowano cztery zastępy straży pożarnej, w tym jednostki z Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej w Zamościu oraz Ochotniczej Straży Pożarnej w Bortatyczach. Po przybyciu służb ratowniczych okazało się, że w wyniku wykolejenia doszło do rozszczelnienia zbiornika paliwowego lokomotywy. Paliwo wyciekło, tworząc rozlewisko w piaszczystym zagłębieniu terenu.

fa05307811f10630c1b4f6fd49019793.jpg
Screenshot_20241225_110036_Facebook.jpg

MisioPas

Aktywny użytkownik
Reakcje
630 5 1
w Mnichowie - (woj. świetokrzyskie) kobieta w audi wjechała pod pociąg relacji Kielce - Sędziszów. Patrzążc na zdjęcie auta po wypadku trudno uwierzyć że została tylko lekko ranna

ODVlZjY5YCU3DixZdk5tMHRWeAMwF2NmI05gSHYMfHwuWWhSdlMmKDMePxo2Gyg2Ixw7HSkbPyh5DSoDdkN-azIFKRo1VD...jpg

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.288 122 1
kurier-kolejowy.pl - Kolejny kierowca zawodowy kontra pociąg
Dzisiaj 8 stycznia przed godziną 8 na przejeździe kolejowo drogowym na drodze prowadzącej z Szydłowa na Zawadę doszło do zderzenia pojazdu ciężarowego oraz pociągu osobowego relacji Piła Główna-Szczecin Główny.
Maszynista pociągu oraz kierowca pojazdu ciężarowego zostali lekko ranni i przetransportowani do szpitala na badania. Poniesione przez nich obrażenia nie zagrażały ich życiu. Pasażerom podróżującym pociągiem nic się nie stało i nie wymagali hospitalizacji.

5ddf34400e2e6c4b2113ea3a54fa46db.jpg

Fot. KPP Piła

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.020 63 25
W końcu kupiłem. Kurier mi dziś wrzucił do paczkomatu. Zobacz załącznik 1094416
Polecam jako uzupełnienie książkę "Zderzenie czołowe. Historia katastrofy kolejowej pod Szczekocinami". Prócz opisu samej katastrofy jest tam jak by "uzupełnienie" pozycji która kolega już ma. Po przeczytaniu obu pozycji napewno znajdą się osoby co 5x pomyślą nim do pociągu wsiada.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 84