• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Katastrofy i wypadki

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.851 79 12
1. Jakiś link? Bo ja czytałem, że nie poszedł siedzieć:
Od czasu katastrofy nie ma z Andrzejem W. kontaktu, jest pogrążony w sobie. Przebywa w domu, pod opieką rodziny. Przez trzy miesiące przebywał w zakładzie psychiatrycznym. Obrońca wniósł o uniewinnienie Andrzeja W.
Czyli możesz sobie zabić ileś tam osób i będziesz siedział w domku.
No i dalej - co z odszkodowaniami dla rodzin zmarłych? etc.

2. Nic nie będziemy wyłączać. Ktoś był winny tej złej konstrukcji silników. I nie jest tu ważna polityka.
Czyli możesz sobie zrobić bubla przez który ginie ileś tam osób i będziesz siedział w domku i pił wódeczkę.

Czekam na komentarze pozostałych. :)
...to ze Szczekocinami było czy co?? Pytam, bo personaliów do zdarzenia nie mogę dopasować??

Pozdr,...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
Czekam na komentarze pozostałych.
I dobrze, bo moich więcej nie będzie. Z kimś tak zaślepionym nie zamierzam dyskutować. Odniosę się jeszcze tylko do tego:
Specjalnie tak napisałem. Eschede - katastrofa ICE. Pasażerowie widzący wbitą obręcz w podłogę wagonu nie użyli Notbremse. Efekt znamy.
Tylko co ma piernik do wiatraka? Dlaczego w dyskusji o wypadku w Polsce używać niemieckiego określenia? Poza tym, jak słusznie zauważył kolega @Misiek, w tej konkretnej sytuacji (zasłabnięcie maszynisty) pasażerowie nie mieli powodu, by użyć hamulca bezpieczeństwa, niezależnie od tego, czy opis dźwigni jest po polsku, czy po niemiecku. I to wszystko ode mnie.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.692 392 7
Co do śmierci maszynisty - zastawia mnie jedna rzecz - jak dopuszczono do pracy 68-letniego człowieka??? Czy nie powinien być choćby na przysłowiowej emeryturze? Jak przeszedł badania lekarskie i testy psychotechniczne - chyba że czegoś takiego na kolei już teraz nie ma. z informacji wynika , że zawału dostał podczas usuwania usterki po uprzednim zatrzymaniu pociągu...

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
697 54 1
W pociągu na trasie Opole-Wrocław maszynista miał zawał serca. Trzeba było doprowadzić do awaryjnego zatrzymania składu. Mimo podjętej reanimacji, mężczyzny nie udało się uratować. Pociąg zatrzymano w pobliżu wsi Nowa Jamka. W wagonach podróżowało ponad 130 osób.
Nic nie trzeba było i do niczego nie doprowadzono (!!!), tylko maszynista cały czas i do samego końca panował nad wszystkim i sam zatrzymał sklad, w okolicach Lewina Brzeskiego.
Nawet gdyby w najgorszym razie tego nie zrobił, urządzenia pokladowe zrobiły by to za niego.

Niestety potwierdził się najgorszy scenariusz....:( [*] [*] [*]

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
Jak przeszedł badania lekarskie
Niestety, zawały często powstają nagle i nie zawsze towarzyszy im długotrwały stan przedzawałowy, który mógłby ewentualnie być wykryty podczas okresowych badań - dotyczy to także znacznie młodszych ludzi. A podejrzenie, że badań się już teraz nie robi wydaje się mocno na wyrost, bez konkretnych dowodów nie rzucałbym takich oskarżeń, czy choćby sugestii.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.851 79 12
Co do śmierci maszynisty - zastawia mnie jedna rzecz - jak dopuszczono do pracy 68-letniego człowieka??? Czy nie powinien być choćby na przysłowiowej emeryturze? Jak przeszedł badania lekarskie i testy psychotechniczne - chyba że czegoś takiego na kolei już teraz nie ma. z informacji wynika , że zawału dostał podczas usuwania usterki po uprzednim zatrzymaniu pociągu...
...chroniczny brak ludzi, liczne nadgodziny i plan pracy od sasa do lasa ( wypoczynek dobowy i tygodniowy na papierze się zgadza, ale nie uwzględnia czasu dojazdu do.domu - z 12 godzin.odejmij czas.na dojazd do/z pracy i masz.moze z 8 godzin w domu, gdzie na sam sen po nocy masz 5-6 godzin... ile czasu w takich warunkach organizm wytrzyma??). Pomijam już inne sprawy przypominające metaforyczny granat w toy toy'u...

Pozdr,...

ps. w 2024 sam natłukłem w sumie 160 nadgodzin, ale byli i tacy co mieli prawie 300. Odrazu uprzedzam komentarze, że "przecież w kodeksie pracy można tylko 150 na rok maksymalnie...". Za zgodą strony społecznej ( załoga firmy) limit można zwiększyć ze względu na szczególne potrzeby pracodawcy...

ps do ps. kwestie urlopów pomijam, bo to kolejna "never ending story"...

Ostatnio edytowane:

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.014 85 11
2. Nic nie będziemy wyłączać. Ktoś był winny tej złej konstrukcji silników. I nie jest tu ważna polityka.
Czyli możesz sobie zrobić bubla przez który ginie ileś tam osób i będziesz siedział w domku i pił wódeczkę.
To według Ciebie jak można doprowadzić o ukarania winnych obu katastrof polskich iłów 62? A z tym odszkodowaniem to kpisz czy o drogę pytasz?

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.014 85 11
Jak Ci zabiją kogoś z rodziny to nie chcesz zadośćuczynienia? Twoja wola...
W tamtych czasach zadośćuczynienie od ZSRR, ha ha ha już to widzę jak dostajesz od nich...kopa w d.... Wtedy była Polska Rzeczpospolita Ludowa
rządził nią Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich a Iły też produkował ZSRR więc odszkodowanie to bym mógł chcieć a dostałbym w najlepszym wypadku po ryju. A jakby mi zabili kogoś z rodziny to odszkodowanie spowodowałoby jego zmartwychwstanie?

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.769 38 3
Wtedy była Polska Rzeczpospolita Ludowa rządził nią Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich
Obecnie wygląda to tak samo ze zmianą jednego słowa: Radzieckich > Europejskich. Więc szansa na (sprawiedliwe) odszkodowanie jest właściwie taka sama.

odszkodowanie spowodowałoby jego zmartwychwstanie?
Chyba tym pytaniem rozwaliłeś system. Może zlikwidujemy sądy i w ogóle system prawny. Po ściganie złodziei, którzy mi ukradli samochód, skoro i tak kiedyś będę za stary, bo nim jeździć, a poza tym w końcu umrę.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.851 79 12
To według Ciebie jak można doprowadzić o ukarania winnych obu katastrof polskich iłów 62? A z tym odszkodowaniem to kpisz czy o drogę pytasz?
Jak Ci zabiją kogoś z rodziny to nie chcesz zadośćuczynienia? Twoja wola...
W tamtych czasach zadośćuczynienie od ZSRR, ha ha ha już to widzę jak dostajesz od nich...kopa w d.... Wtedy była Polska Rzeczpospolita Ludowa
rządził nią Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich a Iły też produkował ZSRR więc odszkodowanie to bym mógł chcieć a dostałbym w najlepszym wypadku po ryju. A jakby mi zabili kogoś z rodziny to odszkodowanie spowodowałoby jego zmartwychwstanie?
Obecnie wygląda to tak samo ze zmianą jednego słowa: Radzieckich > Europejskich. Więc szansa na (sprawiedliwe) odszkodowanie jest właściwie taka sama.

Chyba tym pytaniem rozwaliłeś system. Może zlikwidujemy sądy i w ogóle system prawny. Po ściganie złodziei, którzy mi ukradli samochód, skoro i tak kiedyś będę za stary, bo nim jeździć, a poza tym w końcu umrę.
...WTF??:niepewny:

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.014 85 11
Czy jakiekolwiek pieniądze mogą zadośćuczynić śmierci bliskich? Czy zamknięcie do więzienia sprawcy jest zadośćuczynieniem za śmierć kogoś z rodziny, moim zdaniem nie, to jest po prostu kara mająca "odstraszyć"od popełniania innych przestępstw. I chyba po to istnieją sądy i system prawny.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.055 38 4
KRAKSA
Kolejny mądry inaczej i ślepy. Nie ogarniam jak daltonista i ślepy może dostać prawo jazdy. Przecież te migające światło widać z kilometra. Po takich incydentach powinni odbierać dożywotnio prawko, o ile w ogóle ludzie przeżyją takie incydenty.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
Kierowcę odwieziono do szpitala w stanie niezagrażającym życiu - taki był komunikat. Prezenter w telewizji stwierdził, że jedynym ew. wytłumaczeniem byłaby gołoledź na jezdni (tzw. "czarny lód"), ale na filmie widać, że kierowca prawie do końca w ogóle nie hamował, światło "stop" zaświeciło się w ostatniej chwili, jak samochód już prawie uderzał w bok lokomotywy. Szczęście, że nie zdążył wjechać na przejazd przed pociągiem...

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.851 79 12
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 84