• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Katastrofy i wypadki

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.614 14 6
Na zdjęciach widać gdzie samochód dostał uderzenie, może to jeden z Tych co się przed przejazdami nie zatrzymują, tylko jadą powoli. Teraz mam pytanie takie bardziej z życia, czy firma która ubezpieczyła ten pojazd może odmówić wypłaty odszkodowania dla rodziny za rażące naruszenie przepisów przez kierującego?

Reakcje
11 1 6
W takich przypadkach 99% jest wina kierowcy,OC wiadomo nie działa, AUTOCASCO zwrócą za auto,a poszkodowani w samochodzie dostają odszkodowanie z NW,jak nie ma to problem.Zazwyczaj w pakietach AC/ OC ,NW jest w standardzie.

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.614 14 6
NW to wiadomo, obejmuje osoby które gdyby były w pojeżdzie i doznały uszkodzeń ciała, w pociągu piszą że poszkodowana była 1 osoba, mnie bardziej chodzi o odszkodowanie dla rodziny kierowcy który spowodował tą [ katastrofę w ruchu lądowym ] tak to się nazywa, czy ubezpieczyciel może odmówić z tego powodu wypłaty odszkodowania, gdyż ten wypadek był wyłącznie z winy kierowcy?

Bolesław 102

Bolesław Wielki Znawca Wszystkiego
Reakcje
362 98 10
NW to wiadomo, obejmuje osoby które gdyby były w pojeżdzie i doznały uszkodzeń ciała, w pociągu piszą że poszkodowana była 1 osoba, mnie bardziej chodzi o odszkodowanie dla rodziny kierowcy który spowodował tą [ katastrofę w ruchu lądowym ] tak to się nazywa, czy ubezpieczyciel może odmówić z tego powodu wypłaty odszkodowania, gdyż ten wypadek był wyłącznie z winy kierowcy?
Jest to wypadek śmiertelny, nawet gdyby sprawca był w chwili zdarzenia pijany, to rodzina otrzyma pełne odszkodowanie od jego ubezpieczyciela. Inaczej wyglądałaby sprawa jakby przeżył.

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.614 14 6
Kolego Bolesław, ale w ogólnych warunkach ubezpieczenia są wyjątki, które mówią w jakich przypadkach może nam być odmówione otrzymanie odszkodowania, czy ten konkretny przypadek może należeć do takiej kategori?

Bolesław 102

Reakcje
362 98 10
Kolego Bolesław, ale w ogólnych warunkach ubezpieczenia są wyjątki, które mówią w jakich przypadkach może nam być odmówione otrzymanie odszkodowania, czy ten konkretny przypadek może należeć do takiej kategori?
Tak, jak pisałem wyżej.
Gdyby sprawca został ranny i przeżył nie mógł podjąć pracy w takim przypadku odszkodowania nie otrzyma. Jest to ubezpieczenie "na życie", czyli działa w przypadku śmierci które wypłaca się rodzinie zmarłego i nie ma tutaj znaczenia czy był sprawcą, pijany itp.

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.524 19 9
...ubezpieczenie "na życie", czyli działa w przypadku śmierci które wypłaca się rodzinie zmarłego i nie ma tutaj znaczenia czy był sprawcą, pijany itp.
Oj! Różnie z tym bywa. Ubezpieczenia na życie też często mają swoje wyłączenia, np. od śmierci w wyniku działań wojennych lub samobójstw. Za każdym razem trzeba szczegółowo przeanalizować tzw. OWU.
W takich przypadkach 99% jest wina kierowcy, OC wiadomo nie działa,
No właśnie w takich przypadkach OC działa. Z OC sprawcy zostanie wypłacone odszkodowanie dla tej pokrzywdzonej 17-latki oraz zostaną pokryte zniszczenia szynobusu....
Inna sprawa, że koszty te pewnie znacznie przekroczą limit wypłat z OC. W takim przypadku poszkodowany (właściciel szynobusu) może dochodzić na drodze cywinej dalszych odszkodowań z majątku sprawcy lub jego spadkobierców.

Reakcje
11 1 6
Zgadza się, szynobus będzie naprawiamy z OC,tutaj decyduje suma ubezpieczenia i tak jak Kolega napisał może być powództwo, pasażerowie szynobusu dostają odszkodowanie z OC samochodu.Moj wpis dotyczył sytuacji z poziomu samochodu,kierowcy i jego pasażerów.
Pozdrawiam.

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.614 14 6
Sprawdziłem moje ubezpieczenie, mam 5 210 000 tys. euro na osoby oraz 1 050 000 tys. euro na szkody innych pojazdów, z tym że ta suma 5 210 000 to jest suma dla wszystkich poszkodowanych osób w zdarzeniu.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.532 34 1
Piszecie szynobus. A czy to nie jest nowo zakupiony podkarpacki Impuls? I czy pożaru nie spowodowała zerwana, a świeżo zawieszona na tym odcinku sieć trakcyjna w połączeniu z olejem napędowym z samochodu? Mocno zdeformowało się czoło jednostki - czy to cecha poliwęglanów? Przedział maszynisty wydaje się nie ulec zniszczeniu. Ale skoro zapaliły się poliwęglany, to jaka musiała tam być temperatura?

Bolesław 102

Reakcje
362 98 10
sieć trakcyjna w połączeniu z olejem napędowym z samochodu?
Zrób sobie taki mały i prosty test:
Spróbuj podpalić odrobinę oleju napędowego zapałką lub zapalniczką i obserwuj czy się zapali?
Powodem zapalenia się pociągu mogła być zerwana i iskrząca sieć trakcyjna, ale na pewno nie w połączeniu z olejem napędowym.
Natomiast z benzyną, to już tak.;)

Ostatnio edytowane:

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.005 83 11
Powodem zapalenia się pociągu mogła być zerwana i iskrząca sieć trakcyjna, ale na pewno nie w połączeniu z olejem napędowym.
I tu się mylisz, był kiedyś taki wypadek w Anglii w którym od zerwanej sieci trakcyjnej zapalił się olej napędowy(a dokładniej jego opary) z rozbitego zbiornika jednej z lokomotyw. Różnica jest taka, że benzyna paruje dużo szybciej niż ropa więc szybciej tworzy się stężenie konieczne do wybuchu.

Bolesław 102

Reakcje
362 98 10
olej napędowy(a dokładniej jego opary)
:niepewny::D
To może jednak zrób ten test o którym pisałem wyżej, a spostrzeżenia opisz na forum. Lub może jeszcze prościej: zadzwoń (udaj się) do najbliższej
JRG i się ich zapytaj, to Ci na pewno wytłumaczą wiarygodnie. Jak myślisz, dlaczego wojsko w swoich czołgach stosuje tylko silniki wysokoprężne?:niepewny::)

Ostatnio edytowane:

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.524 19 9
...oraz 1 050 000 tys. euro na szkody innych pojazdów,.
Machnąłeś się o tysiąc... ;) Tzw. suma gwarancyjna OC wynosi 1 050 000 €, czyli ok. 4,5 mln PLN niezależnie od ubezpieczyciela.

Te 4,5 mln to niby dużo... Ale w przypadku takich wypadków, jakie są tu czasem pokazywane (powykolejane i spalone pojazdy szynowe), to ta kwota szybko może okazać się niewystarczająca. Strona poszkodowana może bowiem domagać się nie tylko odszkodowania za zniszczone pojazdy (a te już mogą iść w miliony), ale także zwrotu pozostałych kosztów poniesionych z powodu wypadku - kosztów akcji ratunkowej, usuwania szkód, a nawet zwrotu odszkodowań wypłaconych pasażerom lub kontrahentom z powodu powstałych opóźnień w ruchu...

Najlepsza na to rada - nie wjeżdżać pod pociągi. ;)

Bolesław 102

Reakcje
362 98 10
Na potwierdzenie tego co napisałem powyżej (znalazłem w necie)
Czy ropa się pali?

"Odpowiedź na pytanie: "Czy ropa się pali?" nie może być jednoznaczna. Bo tak, olej napędowy w rzeczywistości podlega procesowi spalania w komorze silnika. Z drugiej strony do jego zainicjowania konieczne są naprawdę nietypowe warunki. Aby ropa zapaliła się, w komorze spalania musi panować odpowiednia temperatura i ciśnienie. Do tego konieczne jest dostarczenie do niej właściwie skomponowanej mieszanki paliwowo-powietrznej. Bez tego olej napędowy jest całkowicie niepalny - można go wylać na asfalt i próbować zapalić nawet palnikiem".

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.813 79 12
A ja od Pc5 strony (co by nie wulgaryzmować)... Skoro była wysoka temperatura, to zaryzykuje stwierdzenie, że cały czlon może być w skrajnym wypadku do wymiany. Powodem może być utrata właściwości fizycznych materiału (stali użytej w konstrukcji pudła), deformacja/utrata geometrii pudła na skutek pożaru /uderzenia. Na dobrą sprawę, w zakładach wezmą pudło "na płytę pomiarową" i się okaże jakie są faktyczne szkody...

Pozdr,...

ps. jak na razie mamy tylko dywagacje...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 84