• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Katastrofy i wypadki

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.034 37 4
@mikl Nie jestem pewien dokładnie, ale jakoś na początku stycznia chyba któraś z nich (bo na Białystok jeżdżą dwie) wróciła z naprawy, o ile pamiętam naszą grupę Warmińsko-Mazurską to potem znowu był problem, a teraz dzwon. Jakby nie było jakiś diesel się pojawi, pewnie CD 754. Choć wciąż jest 2 czynna.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.541 34 1
Siódemka była przypięta do ogrzewania składu.
Czy to pewna informacja? W przeszłości wielokrotnie na tej linii obserwowałem różne "podsyłanie" lokomotyw z Białegostoku do Ełku. Tu kierunek co prawda jest odwrotny ale podsyłana może tu być EU07. Dodatkowo użycie EU07 jako grzejki oznaczałoby, że skład jechał nieogrzewany z Olsztyna aż do Ełku. Trochę obserwuję awaryjne wprowadzanie lokomotyw na Podlasiu i bardzo mi trudno uwierzyć, że wykorzystano czekającą na służbę w Ełku EU07. Może odbierak został wyłamany przez uszkodzony słup trakcyjny albo wyrwał go spadający przewód?
Ja kiedy widzę kolejny wypadek z Gamą, to pęka mi serce. Ostatnio zmniejszyła się ich awaryjność, a ich naprawdę wielka moc sprawia że rozruch Gamy przypomina rozruch elektrowozów. Szanuję Nurki ale to nie ta liga. Nawet SU46 nie dawały tego wrażenia. Szkoda okropnie tych lokomotyw. Dla mnie ich linia i kształt, poprzez nowatorstwo i niebanalność przypomina mi te same cechy w innej mojej ulubionej lokomotywie: SP/SU45

Ostatnio edytowane:

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.845 79 12
Ogólnie mówiąc, koło monoblokowe z zabudowaną tarczą hamulcową jest poprostu kołem (stalowym) do którego masz przykręcone tarcze (żeliwne- stopu nie znam). Budowa dokładniej jest przedstawiona poniżej...
IMG_20210209_200515.png

Pozdrawiam,...

ps. rysunek znaleziony w necie, ale linku nie podaję specjalnie... (wpisałem w googla "dsu" i wkleiłem screena)

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.664 392 7
Jak widzę taką usterkę, to zaraz przypomina mi się wypadek z 1998 roku w Eshede z pociągiem ICE. Tylko wtedy pękła obręcz i od tamtego czasu zaczęto stosować koła monoblokowe co miało zapewnić ich absolutną bezawaryjność. A tutaj, w nowej konstrukcji - bach! trzasnęło. Szczęście, że przy niewielkiej prędkości i skończyło się jak się skończyło...

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.845 79 12
Z jednej strony solidarność zawodowa, zdrugiej osobiste doświadczenie (więc wiem o czym mowa...)...Jeśli apelacja nie pomoże, to chłop kończy robotę na tym stanowisku. :mad::mad::mad:
A poza tym jak musi mieć zryty beret ten cały sedzia (bo łyknął takiego biegłego) i prokuratorek (bo wogóle wszczął postępowanie) ... Pytanie teraz pozostaje jedno..., z kim powiązana była ta kobieta, która wpakowała się na tory...:niepewny:

Pozdrawiam,...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 84