• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Ino pioch!

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.674 30 2
20250427_132745.jpg

29 pudeł dostało kalki... troszkę to trwało, ale teraz sidolux, lakier i czas na pudła... do długiego weekendu skończę i jedziemy z nimi ;)
Bo jak dobrze pójdzie, to gdzieś tam kiedyś się z nimi pokażę jeszcze w tym roku :p

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.674 30 2
Odsłona kolejna... a w niej zmęczenie materiału, mnie, głównego zarządcy piaskowni... :rolleyes:

202506021835.JPG

29 podwozi przygotowanych... nawierconych i szpachlowanych, bo pękać lubią na belkach zderzakowych szczególnie przy wadach materiału. W podwozie wpakowałem też odcięte i oszlifowane zderzaki sztuk 116... do tego odcięte, oszlifowane i dopasowane 58 gniazd sprzęgów i tyle samo blaszek pogiętych. Jednak, aby je zamontować trzeba powiercić 232 otwory... sobie hobby znalazłem... :cenzura:

Podwozia zmontowane, doszlifowane, spasowane... ale końca nie widać... niestety podczas montażu uszkodziłem 6 z nich i nie mam już nerwów się nimi zajmować. Odłożone zostały i wrócę do nich w innym terminie... 23 podwozia wklejone zostały do pudeł i czas wziąć się za atrapy podwozia... odciąć, wiercić, szlifować, pasować, malować... koła też trzeba ruszyć... końca nie widać... :cry:

202506191428.JPG

Mam ogromną chęć na przerwę, ale strach to wszystko zostawiać... walczymy dalej... niestety maraton większy niż myślałem...

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.674 30 2
I kolejna już odsłona walki... tym razem montaż, od którego do celu blisko... jeden wagon zmontowałem, aby przećwiczyć pewne aspekty i dobrze, że to zrobiłem, bo nie wszystko mogłem domalować po montażu, jak chciałem... tak wstępnie przed ostateczną patyną...

202506281124.JPG

Maskownice podwozia dla wszystkich wagonów, ale tylko jedna strona w podkładzie...

202507091956.JPG

Przyznam szczerze, że mosiądz w tej formie, a może ilość? Szlifowanie nadlewów i korekt tylu podwozi wprowadza mnie w nerw i irytację! Wszędzie opiłki przez co robię to poza domem.... ble! Ale już gotowe do montażu na jedną stronę...

202507121747.JPG

202507121825.JPG

Powklejane, teraz przygotowanie zestawów kołowych i drugich stron, potem malowanie czołownic ze zderzakami, sprzęgi, patyna... ende! Do końca wakacji chciałbym zakończyć temat 22 wagonów. 6 uszkodzonych podwozi czeka na wenę w przyszłości... INO PIOCH! :oops:

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.674 30 2
No to kolejny czas na monotonny wpis... na tapetę weszły zestawy kołowe do kończonych powoli wagonów. Niestety podobnie, jak podczas wczorajszego programu o renowacji samolotu przez amerykańskich pasjonatów nie można powiedzieć, że to 90% roboty za mną, bo im bliżej tym, jakby więcej zostało... dziwne... ale powoli do celu...
Czopy zabezpieczył Synek... a ja malowałem... podkład...

202507271544.JPG

Tutaj kolega @Flotoma podsunął u siebie fajny pomysł, ale ja nie zrobiłem tego na obie strony jednocześnie, a tylko jedno koło. Płytka z tworzywa i doszlifowany otwór okrągłym pilnikiem. Jednak po zamontowaniu zestawów chyba jeszcze będzie trzeba je doczyścić na okręgach tocznych... jednak patent świetny zdał egzamin. Dzięki Tomek!

202507271307.JPG

Po podkładzie poszedł czarny, ale... nie chciał kryć, jak trzeba dlatego pomalowałem koła czarnym rozcieńczonym lekko Humbrolem.
Dalej przed montażem kół trzeba było je patynować, bo nie da się ich wyjąć z wagonu, a po montażu nie będzie, jak tego pomalować...

202507301924.JPG

Specjalnie różny stopień zabrudzenia, aby później w różnym stopniu patynować wagony. Niestety malując ponad godzinę te koła dostałem jakiejś alergicznej reakcji... kolejnego dnia obudziłem się i nie mogłem otworzyć oka! Ból, brak ostrości... szpital z brakiem pomocy... dopiero prywatna, kosztowna wizyta i diagnoza. Alergiczne zapalenie nabłonka powieki górnej, czy jakoś tak, która wewnątrz powieki wyglądała źle podczas badania, co powodowało drażnienie oka, ból, pogorszenie widzenia... piszę to jako przestrogę. Wentylujcie, wietrzcie, osłaniajcie się podczas prac...

Koła gotowe, maźnice nawiercone wcześniej, kropla oleju modelarskiego... wcześniej sprężynki trzeba pociąć i wygiąć uchwyt, który po osadzeniu podklejam kropelką, aby sprężynka nie spadała... powoli... niestety nie jest to pociąg pospieszny... :ROFL:

202508020853.JPG

I tak powoli, wagon, po wagonie.... niestety pod ściereczką moje babeczki nie chcą dojrzewać niczym ciasto drożdżowe... :ROFL:

202508031337.JPG

Wyzwaniem jest, aby do września wagony stanęły na nogach... zobaczymy...

202508031337.JPG

Jeszcze pomalowanie zderzaków z belkami i osadzenie sprzęgów... wtedy wagony staną na nogach... yyy.. kołach i pozostanie patyna! :love:

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.674 30 2
Podziwiam samozaparcie bo zakres prac ogromny :eek: Ale za to jaki efekt :D
Chyba powoli sam już się podziwiam :ROFL: jednak nie przerywam, bo czuję, że może być trudno wrócić... robię krótkie przerwy, jak mam dość, ale powoli, systematycznie... muszę skończyć! Choć 6 wagonów uszkodzonych zostawiłem na... kiedyś. I teraz szybko nie wrócę do wagonów do chwili, jak ktoś nie zrobi może otwieranych, jak kolegi Kuźniora na sprzedaż w formie kitów. Wtedy może jeden, czy dwa składy... ale po wagonach chcę przygotować się z polem na imprezę i przeskakuję na konie pociągowe! :love:

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.674 30 2
Udało się! :eek: pół roku systematycznej pracy, wzloty i upadki, ale są... powstała kolejna partia wagonów 15W mojego miniaturowego piaskowego świata w H0 :love:
Pozostało usunąć kilka niedociągnięć wykrytych podczas jazd próbnych i patynowanie coś na wzór ostatniego wagonu, choć będą różne stopnie zabrudzenia. W dalszej perspektywie muszę ukończyć jeszcze 7 wagonów, których ostoje uległy uszkodzniu w trakcie budowy i będą dwa składy... ale wcześniej projekt "X", a w zasadzie "z" :cenzura::niepewny: ... ino pioch! :love::D

W sumie trudno teraz sensownie zaprezentować ten bat... dlatego nijaki filmik... :niepewny: