• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Ino pioch!

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.221 29 2
Mnie się podoba, a ten "parowozowy" oliwkowy, może nie całkiem, ale za to piękny.
Stoi już w gablocie i przyznam, że ta trawiasta zieleń, to nie jest to, ale podoba mi się... z tymi pasami wygląda całkiem fajnie :D

Wątkowi kibicuję, świetny temat, opisy i ogólnie prezentacja co powstaje, jak i dlaczego(y)
Gdyby kolega @BoGneR miał wybierać z RAL ten kolor zielonego teraz to który to byłby?
RAL
Zabrudzony 6002, czy bardziej zabrudzony 6035? Czy jeszcze inny?
Dziękuję i cieszę się, że moja zabawa przypada Ci do gusto ;) 6035 chyba lepszy... najlepsze, że znalazłem pudełko sprzed 15 lat z początków pierwszych modelarskich zabaw, a w nim Humbrol 3, który świetnie by się nadał... :X3:

Elegancka robota, za każdym razem jak zaglądałem do twojego wątku to się zastanawiałem, kiedy pojawi się piaskowy gagar :D.
Dzięki! Trudno o dawców do taboru z Pyskowic... kolejny będzie Tp4 stricte pyskowicki. Liczę na Ty51 z UMF... może kiedyś Piko zrobi TEM2. Kusi też konwersja Ty45 i TKz, ale powoli... na teraz piaskowy Gagar wygląda tak i trafia do szafki. Muszę gdzieś kupić odpowiednie zderzaki...

202412081538.JPG

Pozostało jeszcze troszkę detali i może pudło z boków i czoła jeszcze lekko ubrudzę, jak dostanie zderzaki i węże. Kusi też zrobić piaskowego 3E, ale na mojej stacji nie będzie sieci trakcyjne, więc to raczej pieśń najodleglejszej przyszłości... INO PIOCH! :love::p
Teraz zauważyłem, że nie oznaczyłem kabiny A... :eek:

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.221 29 2
Model wyszedł bardzo ładnie. Jaki to konkretnie lakier, ten zielony? Co do patyny, to pokusiłbym się o wycieki oleju z kratek przy żaluzjach chłodnic.
Dziękuję. Farba, to Vallejo Air 71.092.

Trwają próby ze stacją techniczną i pierwsze jazdy po polu... poza Ty2-4504 jeździł M62-08, który dostał dekoder i nadarzyła się okazja, aby wykonać kilka zdjęć... tym razem udostępniam jedno... Dyrektor piaskowni Hrabia Bogner von Radliński jest zadowolony! :ROFL:

202412211457Ac.JPG

Lokomotywa dostała zderzaki, które zabrałem dawcy na ST44 LHSu :eek: udało mi się też kupić pudło Gagarina, które wykonam jeszcze raz, jako M62-08, ale chcąc już uniknąć wszystkich błędów i niedociągnięć. Ten powyżej dostanie jeszcze raz patynę, mocniejszą... ta jest za słaba... szczególnie na dachu, żaluzjach... o_O
INO PIOCH! :love:

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.678 61 1
Lokomotywa dostała zderzaki, które zabrałem dawcy na ST44 LHSu :eek: udało mi się też kupić pudło Gagarina, które wykonam jeszcze raz, jako M62-08, ale chcąc już uniknąć wszystkich błędów i niedociągnięć. Ten powyżej dostanie jeszcze raz patynę, mocniejszą... ta jest za słaba... szczególnie na dachu, żaluzjach... o_O
INO PIOCH! :love:
Ale po co, ten model M62 który zrobiłeś jest naprawdę ładny :)

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.221 29 2
OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.221 29 2
409Va na tapetę...
Kolega @pyro w wątku przedstawił kit modelu wagonu 409Va, który był eksploatowany tam i ówdzie, a na pewno na PMP-PW i KPP Kotlarnia! Dlatego nie może ich zabraknąć u mnie. Aby przybliżyć Wam temat poniżej piękne zdjęcie 409Va w towarzystwie parowozów Ty51-68 i Ty51-136 na stacji Kotlarnia uchwycone w 1991 roku. Prawda, że piękne!? :love:

ty51-68_ty51-136_kotlarnia.jpg

Zdjęcie autorstwa Pawła Mierosławskiego zaczerpnąłem ze strony Polskie Parowozy kolegi Tomisława Czarneckiego. Jak widać wagony te jeździły z pyłem węglowym głównie z elektrowni Rybnik na Centralne Zwałowisko w Przezchlebiu, ale i innych relacjach, jak elektrowni Zabrze na most podsadzkowy Zbigniew KWK Bobrek. Transport piasku, to oczywista oczywistość. Bardzo ciekawe zdjęcia przedmiotowych wagonów zamieścił r_walther tutaj:
https://flic.kr/p/rYJNHr https://flic.kr/p/si1HQ4 https://flic.kr/p/rYJH8P piaskowy Ty45 prowadzi pociąg z pyłami na zwałowisku w Przezchlebiu uchwycony w okolicy Czechowic. Wagony te rozładowywano grawitacyjnie w wyniku zwolnienia mechanizmu rozładunkowego. Wagon pod wpływem ciężaru ładunku przechylał się, a po rozładunku pudło wracało do pozycji transportowej, w której je ponownie ryglowano. Wagony u mnie na tą chwilę posłużą do transportu piasku, ale docelowo chciałbym nimi wozić żużel po obrządzaniu parowozów w parowozowni Pyskowice, co też miało miejsce w rzeczywistości. Ale to daleka droga...

Wszedłem w posiadanie czterech kitów montażowych, które zostały naprawdę szczegółowo odwzorowane przez Piotrka. Zadbał o dużą ilość szczegółów i widać, że przyłożył się do tematu! Zobaczymy, czy i mnie się uda... zacząłem od zabawą z papierem, bo na pudle nie podobały mi się ślady powstałe przy drukowaniu. Najpewniej zniknęłyby w wyniku malowania, ale nie chciałem ryzykować. Nie było to trudne ani pracochłonne...

202406022027.JPG

Z drugiej strony również mały szlif... ponadto wagony istniały w wersji z dwoma ryflami widocznymi poniżej oraz z gładką burtą. Postanowiłem wykonać je w obu wersjach oraz "z łatami", które widać na burtach jadących wagonów w prezentowanych już linkach - https://flic.kr/p/si1HQ4
202406022027-2.JPG

Modele czekały pół roku na dalsze ruchy i udało się teraz... użyłem klasycznie farb Weinerta, które chyba spróbuję zastąpić... farby są fantastyczne pod kątem krycia, ale ten smród... mycie i smród... tragedia! Szukałem już akryli w odcieniu czerwieni tlenkowej i chyba trzeba będzie podjąć próby z nimi. Na tą chwilę jednak Weinert, kalki i schnięcie...

202412271424.JPG

Druga strona w różnych wersjach...

202412271704.JPG

Mówiłem, że Piotrek zadbał o detal... wózki zostawiam na później. Teraz uzbrojenie ostoi w zderzaki, stopnie, poręcze, mechanizm do wanny...

202412271704-2.JPG

No i na dziś koniec! Kalki zabezpieczyłem sidoluxem i pokryłem lakierem. Uzbrojone ostoje pokryłem podkładem... pokazało się kilka punktów do poprawki i lecimy dalej z tematem!

202412291632.JPG

Mam nadzieję, że w kolejnym wpisie uda się zaprezentować już gotowe wagony... INO PIOCH! :love:

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.221 29 2
Miały być gotowe wagony, ale jeszcze nie będą... :( trzeba przełamywać kupieckie wątki jakimś modelarskim szajsem... szajsem w moim wykonaniu, bo są tu bardziej wartościowe tematy... ;) zaczniemy od gotowych ostoi... gotowe do następnego etapu...

202412311617.JPG

Równolegle męczyłem wanny.... każdy kolejny wagon, to jakaś nauka... moje 409V będą ufajdane na maxa, jak to w przemyśle bywa!

202412311642.JPG

Zdjęcia robione telefonem, więc kolory wychodzą słabo szczególnie przy kontraście żółtego piasku na ciemnym pudle. Weszły 2 washe i AK-Interactive AK8020 Terrains Desert Sand. Teraz musi to wszystko wyschnąć i użyjemy nowego zakupu tj. Ammo of Mig Splashes Dry Earth i jeszcze jakiejś rdzy....

202501061542.JPG

Wózki dostały hamulec i schną po podkładzie. Zrobiłem też piaskowe ładunki wkładane z możliwością wyjęcia... będzie blaszka, magnesik i zabawa też będzie! Wózki i ostoje chcę przypylić jeszcze brudnym biały pyłem... zobaczymy, co z tego wyjdzie.... INO PIOCH! :love:

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.221 29 2
Witam! Troszkę czasu minęło i pierwsze małe stadko wagonów 409Va gotowe... może coś jeszcze prysnę aerografem, ale na tą chwilę mam ich dość... :X3: jeden zaliczył małą katastrofę... pękł czop, spadł na ziemie wózek i się roztrzaskał... klawo, jak cholera Egon! :eek: niemniej chcę zamknąć ten etap w wątku i prezentuję parę zdjęć trzech z czworaczków, jakie mają się lepiej...

202501191933.JPG

Stado od strony wywrotu bez ładunku...

202501191928-2.JPG

...to i z ładunkiem piasku...

202501191927-2.JPG

... no i od strony przeciwnej do wywrotu koleby... sam nie wiem, która ciekawsza i z której strony będę je prezentować ;)

202501191929-2.JPG

No i z Ty2-4504 przez otwór wjazdowy na makietę...

202501191936-3.JPG

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
386 1 0
... no i od strony przeciwnej do wywrotu koleby... sam nie wiem, która ciekawsza i z której strony będę je prezentować ;)
A co to za dylemat? Sprawa prosta jak drut, tak samo w przypadku wagonów rolkowych. Wagony rolkowe są tak ustawione, żeby móc się rozładować na danym moście podsadzkowym. Tak samo w przypadku koleb z jednostronnym wyładunkiem - miejsce rozładunku (rozładunek na lewą lub na prawą stronę) decyduje, jak będą ustawione wagony ;)

Mam nadzieję, że pomogłem ;)

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.221 29 2
A co to za dylemat? Sprawa prosta jak drut, tak samo w przypadku wagonów rolkowych. Wagony rolkowe są tak ustawione, żeby móc się rozładować na danym moście podsadzkowym. Tak samo w przypadku koleb z jednostronnym wyładunkiem - miejsce rozładunku (rozładunek na lewą lub na prawą stronę) decyduje, jak będą ustawione wagony ;)

Mam nadzieję, że pomogłem ;)
Hahah, taakk! Dziękuję i za poprawę nastroju w ten trudny poranek również! Pozdrawiam ;)