• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Ino pioch!

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.396 29 2
Mnie się podoba, a ten "parowozowy" oliwkowy, może nie całkiem, ale za to piękny.
Stoi już w gablocie i przyznam, że ta trawiasta zieleń, to nie jest to, ale podoba mi się... z tymi pasami wygląda całkiem fajnie :D

Wątkowi kibicuję, świetny temat, opisy i ogólnie prezentacja co powstaje, jak i dlaczego(y)
Gdyby kolega @BoGneR miał wybierać z RAL ten kolor zielonego teraz to który to byłby?
RAL
Zabrudzony 6002, czy bardziej zabrudzony 6035? Czy jeszcze inny?
Dziękuję i cieszę się, że moja zabawa przypada Ci do gusto ;) 6035 chyba lepszy... najlepsze, że znalazłem pudełko sprzed 15 lat z początków pierwszych modelarskich zabaw, a w nim Humbrol 3, który świetnie by się nadał... :X3:

Elegancka robota, za każdym razem jak zaglądałem do twojego wątku to się zastanawiałem, kiedy pojawi się piaskowy gagar :D.
Dzięki! Trudno o dawców do taboru z Pyskowic... kolejny będzie Tp4 stricte pyskowicki. Liczę na Ty51 z UMF... może kiedyś Piko zrobi TEM2. Kusi też konwersja Ty45 i TKz, ale powoli... na teraz piaskowy Gagar wygląda tak i trafia do szafki. Muszę gdzieś kupić odpowiednie zderzaki...

202412081538.JPG

Pozostało jeszcze troszkę detali i może pudło z boków i czoła jeszcze lekko ubrudzę, jak dostanie zderzaki i węże. Kusi też zrobić piaskowego 3E, ale na mojej stacji nie będzie sieci trakcyjne, więc to raczej pieśń najodleglejszej przyszłości... INO PIOCH! :love::p
Teraz zauważyłem, że nie oznaczyłem kabiny A... :eek:

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.396 29 2
Model wyszedł bardzo ładnie. Jaki to konkretnie lakier, ten zielony? Co do patyny, to pokusiłbym się o wycieki oleju z kratek przy żaluzjach chłodnic.
Dziękuję. Farba, to Vallejo Air 71.092.

Trwają próby ze stacją techniczną i pierwsze jazdy po polu... poza Ty2-4504 jeździł M62-08, który dostał dekoder i nadarzyła się okazja, aby wykonać kilka zdjęć... tym razem udostępniam jedno... Dyrektor piaskowni Hrabia Bogner von Radliński jest zadowolony! :ROFL:

202412211457Ac.JPG

Lokomotywa dostała zderzaki, które zabrałem dawcy na ST44 LHSu :eek: udało mi się też kupić pudło Gagarina, które wykonam jeszcze raz, jako M62-08, ale chcąc już uniknąć wszystkich błędów i niedociągnięć. Ten powyżej dostanie jeszcze raz patynę, mocniejszą... ta jest za słaba... szczególnie na dachu, żaluzjach... o_O
INO PIOCH! :love:

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.758 62 1
Lokomotywa dostała zderzaki, które zabrałem dawcy na ST44 LHSu :eek: udało mi się też kupić pudło Gagarina, które wykonam jeszcze raz, jako M62-08, ale chcąc już uniknąć wszystkich błędów i niedociągnięć. Ten powyżej dostanie jeszcze raz patynę, mocniejszą... ta jest za słaba... szczególnie na dachu, żaluzjach... o_O
INO PIOCH! :love:
Ale po co, ten model M62 który zrobiłeś jest naprawdę ładny :)

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.396 29 2
OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.396 29 2
409Va na tapetę...
Kolega @pyro w wątku przedstawił kit modelu wagonu 409Va, który był eksploatowany tam i ówdzie, a na pewno na PMP-PW i KPP Kotlarnia! Dlatego nie może ich zabraknąć u mnie. Aby przybliżyć Wam temat poniżej piękne zdjęcie 409Va w towarzystwie parowozów Ty51-68 i Ty51-136 na stacji Kotlarnia uchwycone w 1991 roku. Prawda, że piękne!? :love:

ty51-68_ty51-136_kotlarnia.jpg

Zdjęcie autorstwa Pawła Mierosławskiego zaczerpnąłem ze strony Polskie Parowozy kolegi Tomisława Czarneckiego. Jak widać wagony te jeździły z pyłem węglowym głównie z elektrowni Rybnik na Centralne Zwałowisko w Przezchlebiu, ale i innych relacjach, jak elektrowni Zabrze na most podsadzkowy Zbigniew KWK Bobrek. Transport piasku, to oczywista oczywistość. Bardzo ciekawe zdjęcia przedmiotowych wagonów zamieścił r_walther tutaj:
https://flic.kr/p/rYJNHr https://flic.kr/p/si1HQ4 https://flic.kr/p/rYJH8P piaskowy Ty45 prowadzi pociąg z pyłami na zwałowisku w Przezchlebiu uchwycony w okolicy Czechowic. Wagony te rozładowywano grawitacyjnie w wyniku zwolnienia mechanizmu rozładunkowego. Wagon pod wpływem ciężaru ładunku przechylał się, a po rozładunku pudło wracało do pozycji transportowej, w której je ponownie ryglowano. Wagony u mnie na tą chwilę posłużą do transportu piasku, ale docelowo chciałbym nimi wozić żużel po obrządzaniu parowozów w parowozowni Pyskowice, co też miało miejsce w rzeczywistości. Ale to daleka droga...

Wszedłem w posiadanie czterech kitów montażowych, które zostały naprawdę szczegółowo odwzorowane przez Piotrka. Zadbał o dużą ilość szczegółów i widać, że przyłożył się do tematu! Zobaczymy, czy i mnie się uda... zacząłem od zabawą z papierem, bo na pudle nie podobały mi się ślady powstałe przy drukowaniu. Najpewniej zniknęłyby w wyniku malowania, ale nie chciałem ryzykować. Nie było to trudne ani pracochłonne...

202406022027.JPG

Z drugiej strony również mały szlif... ponadto wagony istniały w wersji z dwoma ryflami widocznymi poniżej oraz z gładką burtą. Postanowiłem wykonać je w obu wersjach oraz "z łatami", które widać na burtach jadących wagonów w prezentowanych już linkach - https://flic.kr/p/si1HQ4
202406022027-2.JPG

Modele czekały pół roku na dalsze ruchy i udało się teraz... użyłem klasycznie farb Weinerta, które chyba spróbuję zastąpić... farby są fantastyczne pod kątem krycia, ale ten smród... mycie i smród... tragedia! Szukałem już akryli w odcieniu czerwieni tlenkowej i chyba trzeba będzie podjąć próby z nimi. Na tą chwilę jednak Weinert, kalki i schnięcie...

202412271424.JPG

Druga strona w różnych wersjach...

202412271704.JPG

Mówiłem, że Piotrek zadbał o detal... wózki zostawiam na później. Teraz uzbrojenie ostoi w zderzaki, stopnie, poręcze, mechanizm do wanny...

202412271704-2.JPG

No i na dziś koniec! Kalki zabezpieczyłem sidoluxem i pokryłem lakierem. Uzbrojone ostoje pokryłem podkładem... pokazało się kilka punktów do poprawki i lecimy dalej z tematem!

202412291632.JPG

Mam nadzieję, że w kolejnym wpisie uda się zaprezentować już gotowe wagony... INO PIOCH! :love:

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.396 29 2
Miały być gotowe wagony, ale jeszcze nie będą... :( trzeba przełamywać kupieckie wątki jakimś modelarskim szajsem... szajsem w moim wykonaniu, bo są tu bardziej wartościowe tematy... ;) zaczniemy od gotowych ostoi... gotowe do następnego etapu...

202412311617.JPG

Równolegle męczyłem wanny.... każdy kolejny wagon, to jakaś nauka... moje 409V będą ufajdane na maxa, jak to w przemyśle bywa!

202412311642.JPG

Zdjęcia robione telefonem, więc kolory wychodzą słabo szczególnie przy kontraście żółtego piasku na ciemnym pudle. Weszły 2 washe i AK-Interactive AK8020 Terrains Desert Sand. Teraz musi to wszystko wyschnąć i użyjemy nowego zakupu tj. Ammo of Mig Splashes Dry Earth i jeszcze jakiejś rdzy....

202501061542.JPG

Wózki dostały hamulec i schną po podkładzie. Zrobiłem też piaskowe ładunki wkładane z możliwością wyjęcia... będzie blaszka, magnesik i zabawa też będzie! Wózki i ostoje chcę przypylić jeszcze brudnym biały pyłem... zobaczymy, co z tego wyjdzie.... INO PIOCH! :love:

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.396 29 2
Witam! Troszkę czasu minęło i pierwsze małe stadko wagonów 409Va gotowe... może coś jeszcze prysnę aerografem, ale na tą chwilę mam ich dość... :X3: jeden zaliczył małą katastrofę... pękł czop, spadł na ziemie wózek i się roztrzaskał... klawo, jak cholera Egon! :eek: niemniej chcę zamknąć ten etap w wątku i prezentuję parę zdjęć trzech z czworaczków, jakie mają się lepiej...

202501191933.JPG

Stado od strony wywrotu bez ładunku...

202501191928-2.JPG

...to i z ładunkiem piasku...

202501191927-2.JPG

... no i od strony przeciwnej do wywrotu koleby... sam nie wiem, która ciekawsza i z której strony będę je prezentować ;)

202501191929-2.JPG

No i z Ty2-4504 przez otwór wjazdowy na makietę...

202501191936-3.JPG

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
454 1 0
... no i od strony przeciwnej do wywrotu koleby... sam nie wiem, która ciekawsza i z której strony będę je prezentować ;)
A co to za dylemat? Sprawa prosta jak drut, tak samo w przypadku wagonów rolkowych. Wagony rolkowe są tak ustawione, żeby móc się rozładować na danym moście podsadzkowym. Tak samo w przypadku koleb z jednostronnym wyładunkiem - miejsce rozładunku (rozładunek na lewą lub na prawą stronę) decyduje, jak będą ustawione wagony ;)

Mam nadzieję, że pomogłem ;)

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.396 29 2
A co to za dylemat? Sprawa prosta jak drut, tak samo w przypadku wagonów rolkowych. Wagony rolkowe są tak ustawione, żeby móc się rozładować na danym moście podsadzkowym. Tak samo w przypadku koleb z jednostronnym wyładunkiem - miejsce rozładunku (rozładunek na lewą lub na prawą stronę) decyduje, jak będą ustawione wagony ;)

Mam nadzieję, że pomogłem ;)
Hahah, taakk! Dziękuję i za poprawę nastroju w ten trudny poranek również! Pozdrawiam ;)

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.396 29 2
Pyrsk! Trzeba wrócić do najpiękniejszych wagonów kolei piaskowych... 15W! Było zbieranie, odkładanie, czekanie, czas coś zrobić z tej styrty :ROFL:

202503151235.JPG

Z 31 kitów do montażu produkcji UMF dwa przeznaczę na stanowisko do nawęglania parowozów, o którym kiedyś... obecnie skupiam się na 29 wagonach, z których mają być dwa pociągi. Podobnie, jak w pierwszej partii odcinam dół wagonu, szlifuję i robię według swojej wizji... jest co robić...

202503181752.JPG

Kolejny krok to docinanie blaszek, gięcie, docinanie, pasowanie, klejenie... jakoś tam idzie... obok wzornik i cel :love:

202503231319.JPG

Mam nadzieję, że kolejny wpis, to już będą gotowe, pomalowane, oznakowane pudła wagonów. Idzie dość sprawnie, jak na taką ilość. Choć obawiam się, że podwozia mnie przytrzymają, bo jest tam zdecydowanie więcej roboty, szlifowania i pasowania. Jednak jestem dobrej myśli...
Do tej pory pudła malowałem Weinertem RAL 3004. Farba chyba najlepsza kolorystycznie, wspaniale kryjąca, ale... śmierdząca potwornie i przy tej ilości troszkę mnie to przeraża. Szukam alternatywy i kupiłem puszkę Tamiya TS-33... co myślicie o tym produkcie? Może ktoś zaproponuje jakąś alternatywę? Mam jeszcze Vallejo 034 tj. RAL 8012, który w aerografie jest lepszy od puszki, ale szukam optymalnego rozwiązania. Jakieś sugestie? :niepewny:

kuznior

Aktywny użytkownik
BGM
GGM
Reakcje
772 0 0
Ja również wszystkie swoje wagony (18 sztuk) pomalowałem Tamiyą ze względu na to, że nie posiadam aerografu. Nie pamiętam ile puszek użyłem ale wydaje mi się, że tak 3-4 wagony jedną byłem w stanie pomalować. Na 29 wagonów trochę tego pójdzie jeśli się na nią zdecydujesz ;).

IMG_3904.jpg

OP
OP
BoGneR

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.396 29 2
Pyrsk! ;) A chyba nadszedł czas na mały wpis... zastanawiałem się, czy podołam takiej ilości wagonów na raz i w sumie ma to swoje wady i zalety. Zaletą jest skala, która pozwala wyciąć masowo jeden detal i duża ilość modeli powstaje szybko, ale niestety jakość w moim przypadku wówczas spada... :ostrozny:
Po zrobieniu atrapy podłogi wyciąłem charakterystyczne elementy pod nią...

202503271754.JPG

29 wagonów x 9 na stronę... 522 sztuki o_O

202504011820.JPG

Jakoś przez temat przebrnąłem... w sumie szło szybciej, jak się spodziwałem...
Kolejny etap, to przygotowanie rolek. Szlifowanie po odcięciu i nawiercanie otworów...

202504061940.JPG

No i klejenie! Na ten moment czekałem, bo później już malowanie! :)

202504131532.JPG

Po wszystkich zabiegach pudła wagonów poszły do kąpania. Szczoteczka do zębów, płyn do naczyń i na następny dzień suchutkie trafiły do malowania podkładem...

202504151813.JPG

Od razu lepiej to wygląda! :D Gorzej z zapachem... mimo malowania w komorze z puszki trudno zapanować nad smrodkiem...

202504190704.JPG

No i wszedł kolor (przekłamane na zdjęciu) zgodnie z wcześniejszymi dyskusjami Tamiya TS-33. Wcześniej pędzlem pomalowałem tylko wewnętrzne krawędzie pudła wagonu, gdzie trudno dopylić farbę aerografem, a tym bardziej puszką. Chyba zostanę królem wydajności, bo te 29 pudeł wagonów pomalowałem przy użyciu 2 puszek farby :cool: Teraz kalki... lakier... no i czas na podwozia, a tam już tak łatwo i szybko nie pójdzie... :rolleyes:

Dziś świąteczna przypowieść...
wtem weszła Ona... Żona...
spojrzała i rzekła... czy to już obłęd mężu?
wtem odrzekł... INO PIOCH kochana!
:love::p:ROFL:

Zdrowych i spokojnych! ;)