• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

II epoka PKP - początki stalowego piękna RP

AdrianL

Aktywny użytkownik
Reakcje
23 0 0
Czy zdjęcia tego TKi 3 pod Sierakowicami i OKl 11 są ze sobą jakoś powiązane datami czy miejscem wykonania?
Ciekawi mnie bardziej OKl 11 bo jeżeli zdjęcia są powiązane i zrobione podczas tych samych ćwiczeń to znaczyłoby,że podobnie jak TKi 3, OKl 11 stacjonował w parowozwoni Kartuzy- o czym nigdy nie słyszałem.

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.463 58 3
Czy zdjęcia tego TKi 3 pod Sierakowicami i OKl 11 są ze sobą jakoś powiązane datami czy miejscem wykonania?
Ciekawi mnie bardziej OKl 11 bo jeżeli zdjęcia są powiązane i zrobione podczas tych samych ćwiczeń to znaczyłoby,że podobnie jak TKi 3, OKl 11 stacjonował w parowozwoni Kartuzy- o czym nigdy nie słyszałem.
Biję się w pierś i posypuję głowę popiołem:(:oops: ale zapomniałem dopisać że ćwiczenia (z OKl11-7) odbyły się w Wadowicach oraz pomyliłem daty, fotografia pochodzi z grudnia 1932 r.
http://audiovis.nac.gov.pl/obraz/85377/h:158/

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
Wydaje mi się, że ta wanna jest w wagonie kąpielowym tzw. pociągu turystycznego. Skład o ile dobrze pamiętam, był zestawiony z trzech wagonów typu tzw. "szczupak", z których jeden był właśnie kąpielowy, drugi był świetlicą, a trzeci czymś w rodzaju dzisiejszej kuszetki, wcale nie tak bardzo luksusowy. Ale mogę się mylić...

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Dziękuję za informację panie Andrzeju, bo już się bałem, że znowu Mengele będzie wałkowany:sick:
Jedynie okno (właściwie jego kształt) nie pasuje do szczupakowatych wagonów Lilpopa. Ale znalazłem taką poczekalnię w wagonie kąpielowym w którym kształt okna by się zgadzał i "boazeria". Chociaż może tam i są w górnych rogach wyoblenia ramy okiennej:niepewny:.
z12351664Q,Turystyka-w-Polsce---wnetrze-poczekalni-wagonu-kapielowego.jpg

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.463 58 3
http://designby.pl/kolekcja/9/pociag-do-nowoczesnosci
Tych fotografii jeszcze nie widziałem (znalezione 5 minut tewmu)
Parowóz Pm36-1 na wystawie światowej w Paryżu w roku 1937, obok wagony pociągu turystycznego. / fot.© Lech Niemojewski (1894-1952; architektura), nr zespołu 189, sygn. III-67, Archiwum PAN w Warszawie.
Pm36 w Paryżu.jpg

Oraz wnętrze wagonu w kolorze
Wnętrze wagonu bar-dancing, prod. Lilpop, Rau i Loewestein. / fot.© Kolejowy Przegląd Techniczny 1937, nr 4/5, s. 7, 8.
Bar.jpg

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Jeszcze jeden wagon bez boazerii z lilpopowym kształtem okna. Barierka przy oknie podobna jak na fotce powyżej w wagonie barowym. Wyglądałoby na to, że kąpielowce z boazerią i dzielonym oknem to konstrukcje starsze, a może austriackie/pruskie (?) Inny jest w nich też profil dachu, bardziej płaski, no i nie ma... gąbek;)
PIC_1-G-3031-2.jpg

Ostatnio edytowane: