• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

II epoka PKP - początki stalowego piękna RP

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Fakt.W Austrii jeżdżono po lewej stronie i z uwagi na infrastrukturę w galicyjskich dyrekcjach PKP zachowano ruch lewostronny, dopiero Hitler (skądinąd mający obsesję ujednolicania wszystkiego) zrobił z tą anomalią porządek.
Jeżeli przyjmiemy, że klisza jest odwrócona, to mógłby być Rzeszów (nie jak pisałem wschodnia głowica, tylko zachodnia, wiadukt nad nią był kiedyś kratownicowy, więc to też pasuje. Cień też sugeruje zdjęcie na zachód).
Ident 1915 - 1930.jpg

Ostatnio edytowane:

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0

akinomrz

Aktywny użytkownik
Reakcje
188 10 2
Na Rzeszów mi to niestety nie wygląda :( W miejscu gdzie widać te budynki w oddali ( obojętnie czy przyjmiemy, że to wschód czy zachód ) to w latach 30-tych w Rzeszowie łąki były, a nie takie potężne obiekty. Wiadukt też jakiś taki skromny i prowadzący jakby do drogi po prawej stronie, biegnącej na nasypie ( chyba ) co zupełnie nie pasuje do topografii tamtego terenu :niepewny:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
Proszę mnie poprawić, ale mi się wydaje, że w Austrii jeżdżono po lewej stronie. Samochody zresztą też.
To prawda, na kolei zresztą częściowo (na niektórych liniach) jest tak do dziś. Ale po czym można z tego zdjęcia wnioskować, po której stronie jeździły tam pociągi?

Rzeszowski Tp 17 numer 5 lub 6. Rok 1944

Tp17-6 (55-5916).
Tp17-5 nie przeżył albo trafił do Rosji.
To prawda, na kolei zresztą częściowo (na niektórych liniach) jest tak do dziś. Ale po czym można z tego zdjęcia wnioskować, po której stronie jeździły tam pociągi?
Nie mam bladego pojęcia. Może ktoś ze znawców wypowie się autorytatywnie.

Pozdrawiam serdecznie i autorytatywnie.

ksiezyc_nad_gieesem ...

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.463 58 3
Takie fotografie z NAC to też początku stalowego piękna

Huta w Chorzowie - szyny kolejowe wyprodukowane w hucie.
Huta w Chorzowie - szyny kolejowe wyprodukowane w hucie..jpg

Huta cynku Giesche S.A. w Brzezinach Ślaskich w szopie stoi parowóz oraz lok elektryczna chyba wyjeżdża (ciekawe co to za elektryk)
Huta cynku własność Giesche S.A. w Brzezinach Śląskich 1931.jpg