• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

II epoka PKP - początki stalowego piękna RP

Reakcje
1.062 25 2
Ze swej strony tylko dodam, że widniejący na pocztówce parowóz typu ELNA 2 pracował na kolejce Neustadt-Gogolin Eisenbahn (NGoE) i wraz z trzema identycznymi z tej kolejki, zachował się na PKP po II wojnie światowej.
Otrzymały one oznaczenia TKi100-5 do -8.
Wszystkie wyprodukowane zostały przez firmę Vulcan w Stettinie.
Takich parowozów przed wojną na obecnych terenach polskich było więcej i pochodziły z różnych wytwórni. Te z kolejki gogolińskiej nie były jedynymi zachowanymi na PKP po wojnie.
Poniżej fotografia fabryczna firmy Vulcan, takiego parowozu.
ELNA dla kolei LRE.jpg
ELNA 2 dla kol kolei LRE

Warto przy okazji też wspomnieć, że firma Weinert miała w swym asortymencie piękny model takiego parowozu w skali H0.
Cena jego też była piękna, ok.600 euro /do samodzielnego złożenia nieco taniej, ok. 450 euro/.
ELNA, Weinert.jpg

ELNA 2 od Weinerta w skali H0.

Firma Weinert wypuściła też model parowozu ELNA 5 /mocniejsza wersja typu 2/ oraz model parowozu ELNA 6, to był tendrzak o czterech osiach wiązanych. Też były takie na PKP po wojnie, jako seria TKp100.

Parę fotek z Fabloku + Pu29
poniżej Pu29, te trzy zdjęcia:
- "poidełko",
- montaż wagonów osobowych,
- montaż parowozów Ty23,
to tyż od "Ceglorza"

pozdrawiam uzupełniająco.

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
nóż się w kieszeni otwiera ,co te niemce nam zrobili
Ja naprawdę rozumiem złość do Niemców, i wiem, że to nie miejsce na taką dyskusję, ale myślę że wreszcie należałby się zastanowić co przedwojenni politycy polscy nam zrobili... A właściwie czego nie zrobili, żeby kraj przed niebezpieczeństwem uchronić. Ciągłe utyskiwanie, że Niemcy i Ruscy to świnie, a Francuzi to zdrajcy, a Anglicy to wiarołomcy, a Amerykanie... a Nubijczycy... a Eskimosi... jest bezcelowe i rodzi tylko potrzebę użalania się nad swoim losem i obwinianie innych o to że mamy pod górkę bo mieszkamy w "przechodnim pokoju". Takie myślenie nie skłania ku refleksji i twardemu spojrzeniu prawdzie w oczy. Będąc słabym pomiędzy dwoma wrogami, należy sprzymierzyć się ze słabszym z nich (ciężko mi przechodzi to przez gardło ale tak jest). Nie ja to wymyśliłem, tylko chiński teoretyk wojenny Sun Zi dwa i pół tysiąca lat temu. Sorry za offtop.

Robert

Znany użytkownik
Reakcje
475 1 0
Zastanawiam się, czy Niemcy zastosowali taki sam schemat malowania parowozu. Sądząc po białych bandażach, domyślam sie, że tak. A jeżeli tak, to dlaczego? Kolor parowozu Pt31, również zdaje się być oliwkowy.
Mówcie co chcecie, ale Pt31, to chyba najpiękniejsza w kształtach, polska maszyna.

OP
OP
FENIX
Reakcje
3.562 253 31
Adamie 66 ,wara , ale nie jest to ,,poza tematem,, !!!,jak piszesz off... coś tam .
Właśnie to jest nierozłączne ,mieliśmy cuda w II RP ,a w tym i kolej wspaniałą , a dziś jesteśmy pośmiewiskiem Europy ,a w szczególności polska kolei. POdobnie dziś polityka wybielania bandziorstwa wojennego Niemiec jest wszędzie i nie mówi nikt ,,off topic,, .
Począwszy od ,,polskich obozów śmierci,, a skończywszy na polityce wypędzonych etc. i finansowaniu przez twój rzad mniejszości niemieckiej w Polsce !!! , gdzie w IV rzeszy nie ma mowy o mniejszości polskiej liczącej aż 2 mln obywateli . Żydzi do dziś egzekwują należności za poniesione straty . I chwała im za to ,za odwagę. Im napisz ,że to po twojemu offtopic.

OP
OP
FENIX
Reakcje
3.562 253 31
jasne,nawet Brawa ma jeden wypust ex czysto polski z glapą DR , gdzie zachowały się nawet polskie tabliczki serii i numery inwentarzowe,
i właśnie jest oliwkowa , a na pewno Niemcy by nie przemalowywali na oliwkowo po 1939 roku.

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Kolego Fenix po co te nerwy? Ja rozumiem, że możesz się nie zgadzać, z moim poglądem ale nie bardzo rozumiem jakieś "wara" i dawanie Żydów do wątku o kolei (dziś piardnąć nie można, żeby ktoś Żyda w to nie mieszał). Po prostu uważam, że sami musimy dbać o siebie a w IIRP tego nie robiono należycie. Tyle pieśni. "Polskie obozy" i finansowanie przez "mój" rząd mniejszości niemieckiej (robił to też "mój" rząd Jarosława Kaczyńskiego - jestem Polakiem i każdy rząd traktuję jak swój) nie ma tu wiele do czynienia.
Na marginesie, myślę, że łatwiej było by mi przyjmować twoje argumenty (bo z wieloma się zgadzam), gdybyś swojego niewątpliwego patriotyzmu nie okraszał zajadłością i brakiem taktu w stosunku do swoich adwersarzy.