• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

II epoka PKP - początki stalowego piękna RP

Reakcje
1.065 25 2
Ze swej strony tylko dodam, że widniejący na pocztówce parowóz typu ELNA 2 pracował na kolejce Neustadt-Gogolin Eisenbahn (NGoE) i wraz z trzema identycznymi z tej kolejki, zachował się na PKP po II wojnie światowej.
Otrzymały one oznaczenia TKi100-5 do -8.
Wszystkie wyprodukowane zostały przez firmę Vulcan w Stettinie.
Takich parowozów przed wojną na obecnych terenach polskich było więcej i pochodziły z różnych wytwórni. Te z kolejki gogolińskiej nie były jedynymi zachowanymi na PKP po wojnie.
Poniżej fotografia fabryczna firmy Vulcan, takiego parowozu.
ELNA dla kolei LRE.jpg
ELNA 2 dla kol kolei LRE

Warto przy okazji też wspomnieć, że firma Weinert miała w swym asortymencie piękny model takiego parowozu w skali H0.
Cena jego też była piękna, ok.600 euro /do samodzielnego złożenia nieco taniej, ok. 450 euro/.
ELNA, Weinert.jpg

ELNA 2 od Weinerta w skali H0.

Firma Weinert wypuściła też model parowozu ELNA 5 /mocniejsza wersja typu 2/ oraz model parowozu ELNA 6, to był tendrzak o czterech osiach wiązanych. Też były takie na PKP po wojnie, jako seria TKp100.

Parę fotek z Fabloku + Pu29
poniżej Pu29, te trzy zdjęcia:
- "poidełko",
- montaż wagonów osobowych,
- montaż parowozów Ty23,
to tyż od "Ceglorza"

pozdrawiam uzupełniająco.

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
nóż się w kieszeni otwiera ,co te niemce nam zrobili
Ja naprawdę rozumiem złość do Niemców, i wiem, że to nie miejsce na taką dyskusję, ale myślę że wreszcie należałby się zastanowić co przedwojenni politycy polscy nam zrobili... A właściwie czego nie zrobili, żeby kraj przed niebezpieczeństwem uchronić. Ciągłe utyskiwanie, że Niemcy i Ruscy to świnie, a Francuzi to zdrajcy, a Anglicy to wiarołomcy, a Amerykanie... a Nubijczycy... a Eskimosi... jest bezcelowe i rodzi tylko potrzebę użalania się nad swoim losem i obwinianie innych o to że mamy pod górkę bo mieszkamy w "przechodnim pokoju". Takie myślenie nie skłania ku refleksji i twardemu spojrzeniu prawdzie w oczy. Będąc słabym pomiędzy dwoma wrogami, należy sprzymierzyć się ze słabszym z nich (ciężko mi przechodzi to przez gardło ale tak jest). Nie ja to wymyśliłem, tylko chiński teoretyk wojenny Sun Zi dwa i pół tysiąca lat temu. Sorry za offtop.

Robert

Znany użytkownik
Reakcje
497 1 0
Zastanawiam się, czy Niemcy zastosowali taki sam schemat malowania parowozu. Sądząc po białych bandażach, domyślam sie, że tak. A jeżeli tak, to dlaczego? Kolor parowozu Pt31, również zdaje się być oliwkowy.
Mówcie co chcecie, ale Pt31, to chyba najpiękniejsza w kształtach, polska maszyna.

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.857 260 31
Adamie 66 ,wara , ale nie jest to ,,poza tematem,, !!!,jak piszesz off... coś tam .
Właśnie to jest nierozłączne ,mieliśmy cuda w II RP ,a w tym i kolej wspaniałą , a dziś jesteśmy pośmiewiskiem Europy ,a w szczególności polska kolei. POdobnie dziś polityka wybielania bandziorstwa wojennego Niemiec jest wszędzie i nie mówi nikt ,,off topic,, .
Począwszy od ,,polskich obozów śmierci,, a skończywszy na polityce wypędzonych etc. i finansowaniu przez twój rzad mniejszości niemieckiej w Polsce !!! , gdzie w IV rzeszy nie ma mowy o mniejszości polskiej liczącej aż 2 mln obywateli . Żydzi do dziś egzekwują należności za poniesione straty . I chwała im za to ,za odwagę. Im napisz ,że to po twojemu offtopic.

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.857 260 31
jasne,nawet Brawa ma jeden wypust ex czysto polski z glapą DR , gdzie zachowały się nawet polskie tabliczki serii i numery inwentarzowe,
i właśnie jest oliwkowa , a na pewno Niemcy by nie przemalowywali na oliwkowo po 1939 roku.

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Kolego Fenix po co te nerwy? Ja rozumiem, że możesz się nie zgadzać, z moim poglądem ale nie bardzo rozumiem jakieś "wara" i dawanie Żydów do wątku o kolei (dziś piardnąć nie można, żeby ktoś Żyda w to nie mieszał). Po prostu uważam, że sami musimy dbać o siebie a w IIRP tego nie robiono należycie. Tyle pieśni. "Polskie obozy" i finansowanie przez "mój" rząd mniejszości niemieckiej (robił to też "mój" rząd Jarosława Kaczyńskiego - jestem Polakiem i każdy rząd traktuję jak swój) nie ma tu wiele do czynienia.
Na marginesie, myślę, że łatwiej było by mi przyjmować twoje argumenty (bo z wieloma się zgadzam), gdybyś swojego niewątpliwego patriotyzmu nie okraszał zajadłością i brakiem taktu w stosunku do swoich adwersarzy.