• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

II epoka PKP - początki stalowego piękna RP

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.062 25 2
Projekty parowzów OLp 118 i Pm36-1 proj. Kazimierza Zembrzuskiego.
Proifesor Kazimierz Zembrzuski uczył mnie na Wydziale Samochodów i Maszyn Roboczych Politechniki Warszawskiej, w specjalności Pojazdy Szynowe w latach 70-tych.
Wielokrotnie w rozmowach prywatnych próbowałem poruszać z nim temat parowozów w Polsce i pytać go o szczegóły dotyczące parowozów budowanych w naszym kraju. Nigdy o parowozach nie chciał ze mną rozmawiać i odnosił się w ogóle z niechęcią do pytań w tym temacie.

No i ciasteczko z ebaya na dobranoc:
A to ciasteczko na pierwszym zdjęciu, konkretnie negatyw, właśnie "poszło" za jedyne 280,- euro !
Życzę spokojnego snu zbieraczom starych negatywów :gwizd:

RafałM

Znany użytkownik
Reakcje
23 3 0

[DOUBLEPOST=1423079880,1423079065][/DOUBLEPOST]
Piękne zdjęcie Akwawitu powyżej robione zapewne jeszcze przed katastrofą na jednym z większych zbiorników ze spirytusem w który to uderzył piorun i zbiornik się zapalił.

Wylało się wtedy z niego dwa miliony płonącego spirytusu .

Była to największa katastrofa w przedwojennym w Poznaniu był rok 1937

Poniżej zdjęcia z tego wydarzenia.

[DOUBLEPOST=1423079986][/DOUBLEPOST]i po wszystkim

Załączniki

OP
OP
FENIX

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.562 253 31
Z podobnym wydarzeniem spotkała się moja babcia w Łodzi przed 39-tym,
gdzie spiryt czyściuchny płynął rynsztokami !!! , co okazało się wielkim ,,festem ,, dla gawiedzi.

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.463 58 3
Kilka ciekawych fotek wagonów produkowanych przez AUTOSAN dawniej firma miała kilka nazw http://autosan.cba.pl/historia/historia02.html

Wagon y cysterny W 73/I dla Toruńskich Zakładów Przemysłu Fosforowego lata powojenne 1950-57 (wiem to nie ten wątek ale chcę pokazać bogactwo produkcj AUTOSANU)

Autosan 1.jpg
Autosan 3.jpg

Wagon grzewczy 1928 - 1944
Autosan 4.jpg

6 tysięczny wagon 1909 (trochę prze II epoką). 5 tysięczny wagon 1908 . Wagon do piwa "............Towarzystwo Aukcyjne Browarów" 1924

Autosan 5.jpg
Autosan 6.jpg
Autosan 7.jpg

Chłodnia do mięsa. Wagon do skroplonych gazów. Wagon do przewozu tłuszczów roślinnych.
Autosan 8.jpg
Autosan 9.jpg
Autosan 10.jpg

Samowyładowczy wagon wąskotorowy 1928-44
Autosan 12.jpg

Cysterna dla zakładów tłuszczowych SATURNIA Sp.Akc. w Trzebini 1927
Autosan11.jpg

Ostatnio edytowane:

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.463 58 3
C.D.
Trójdzielna cysterna do przewozu materiałów ropopochodnych
Autosan13.jpg

Cysterny do kwasu azotowego dla Wytwórni Prochu Strzelniczego w Pionkach
Autosan14.jpg

Wagon do prod. naftowych dla firmy GALKAR
Autosan16.jpg

Wagon do bydła
Autosan17.jpg

Platforma Pddk

Autosan18.jpg

Pług odśnieżny
Autosan19.jpg

Gaziarki w Sanoku na stacji
Autosan 17.jpg

Wagon Kd

Autosan 20.jpg

Wagon osobowy w produkcji
Autosan 21.jpg

Cysterna do skroplonego chloru 1935
Autosan 22.jpg

I wiele ciekawych zdjęć na stronie

Ostatnio edytowane:

AdrianL

Aktywny użytkownik
Reakcje
23 0 0
To nie jest folder reklamowy tylko jakiś gadżet zrobiony teraz .Jeżeli to miało być zrobione w formie folderu reklamowego z tamtych czasów to wyszła bzdura....

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.463 58 3
Chłodnia (dawniej lodownia) do przewozu produktów chłodzonych suchym lodem.
PIC_1-G-2988.jpg

[DOUBLEPOST=1424463896][/DOUBLEPOST]Most kolejowy na Brdzie pod Koronowem - widok ogólny od strony rzeki. Widoczny przejeżdżający wagon motorowy MBxc1-42 ciągnący m.in. platformę do przewozu kajaków. 1937 r.
PIC_1-G-3228.jpg