A wcześniejsze zdjęcie Hoarcie - Pm36-1 i Ty23 też FPK - jest w poz. 292.
-tak jasne przypomniałem sobie ,że w tym wątku wcześniej było takie zdjęcie i ja nawet pamiętam obsesyjnie luknąłem na tą tabliczkę na Ty23 ale byłem bez czujności i przyjąłem,że to godło - a tu faktycznie inna historia , fakt że mocno niewyrażny jest ten skrót i tylko Jastrząbek takie coś mógł dostrzec - super i dzięki !-uff..
- ta fotografia " pierwszy wyremontowany parowóz w Karsznicach"(pozytyw)jest ponoć w sali tradycji w Karsznicach i na niej na pewno widać to wyrażniej , ale rozumiem Md Lu bom sam się kiedyś już nad tym głowił , a pamiętam ,że ktoś gdzieś w jakimś tekście o Ty23 pracujących dla FPTK lakonicznie opisał ową tabliczkę firmy ,że to cyt z pamięci "kompozycja z stylizowanych pierwszych liter wyrazów nazwy spółki " i jest jeszcze jedno zdjęcie w monografii o magistrali też z tym samym Ty23 ale głowa jednego z pozujących pracowników zasłania część tej tabliczki ,
-ja wyobrażałem sobie bardziej tą kompozycję FPTK w klimacie francuskiej stylistyki coś w rodzaju starego logo SNCF ,że litery FPTK wzajemnie się przenikają nachodzą zachodzą i w ogóle przede wszystkim nie wyobrażałem sobie ,ze to skrót skrótu FPK zamiast FPTK , z tym skrótem skrótów już kilka razy się spotkałem , choćby w tej monografii czy na niektórych pamiątkach w sali tradycji w Herbach ,które to pokazywał wspaniały kustosz Pan Henryk Dąbrowski niestety , którego nie ma już wśród nas..
- a ten Tr23 , który wypatrzył MD Lu to też niezły rarytas ..