• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

II epoka PKP - początki stalowego piękna RP

MD Lu

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Po dokładniejszym przyjżeniu się, wychodzi że do Tp109 zapięto tender 16C11, stosowany w parowozach Tw12.

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.093 6 0
-ze strony i albumu http://parowozy.net/album/goscinne/lukasz_pawlikowski/Łukasz Pawlikowski
-już kiedyś odkryte z bardzo ciekawym motywem kolejowym u nas dawno temu -reszta w opisie właściciela tej fotografii Łukasza Pawlikowskiego cyt"prawdopodobnie okres okupacji - Kraków Płaszów, napis na tabliczce na budce parowozu MOG.198 lub HOG.198 (co to jest?)"

- od siebie dodam -gdzie ma ten francuski "perszing" sprężarkę ?- powinna być w tym miejscu gdzie widać zaciek na kotle ..

MD Lu

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Fajna fotka JoncaA. Gdzie to? Wygląda na próbę obciążeniową, połączoną z przejazdami z różnymi prędkościami- stąd Od2 i Ty23.

JoncaA

Aktywny użytkownik
Reakcje
59 0 0
Fajna fotka JoncaA. Gdzie to? Wygląda na próbę obciążeniową,
No i się nie mylisz.. Próby obciążeniowe mostu postawionego przez 2 baon mostów kolejowych. Sam most wart osobnego potraktowania, bo to bardzo sensowna konstrukcja, ale chyba nie w tym wątku...

JoncaA

Aktywny użytkownik
Reakcje
59 0 0
Mam dziwne wrażenie że jedno z kół w Od2 jest uniesione.
Złudzenie... Zdjęcie zrobione "pod słońce" i w związku z tym "wyżarte" w światłach - jest to fragment zdjęcia dokumentacyjnego mostu, a nie parowozów, i most jest sfotografowany całkiem dobrze, a parowozy załapały się "przy okazji"...

Piaskowy

Znany użytkownik
Reakcje
23 1 0
Jeszcze jeden epizod wojennej tułaczki parowozów II RP. Żeby nie było wątpliwości-poniższe zdjęcie przedstawia... czechosłowacki parowóz serii 437.2 !! Autor książeczki, z której foto pochodzi, znany czeski badacz i kolekcjoner Jindrich Bek pisze, że w 1945 roku w Libercu znalazły się dwie polskie "robustni lokomotivy" dawnej polskiej serii Tr20.

Tr20_CSD.jpg

MD Lu

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Witam Kolegów po krótkiej przerwie. Jeden z moich ulubionych wątków, czeka chyba na podmianę parowozu? No to zapinamy! Tylko własciwie, co zapinamy? Kierownik pociągu zapytałby pewnie- panie maszynisto, proszę podać serię i numer parowozu do protokołu. Maszynista odpowiedziałby- no jakby to panu wytłumaczyć, hmm... Ja się ubawiłem, jak to zobaczyłem- a Wy? Ze strony: http://www.atticus.pl/index.php?pag=poz&id=73845

73845d.jpg

MD Lu

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Różnice w wyglądzie poszczególnych maszyn jednej serii, a jednocześnie podobieństwa innych (z różnych serii), niuansiki w oznaczeniach itp. Są to rzeczy, za które kocham właśnie parowozy, a nie TRAXX-y. Czasem można się nieźle rąbnąć, jak ten ktoś- kto robił widokówkę "niby osy". I znowu tender... Już kiedyś pisałem, że to wina Miecia z odlewni... ;)

Piaskowy

Znany użytkownik
Reakcje
23 1 0
Próby obciążenia wiaduktów kolejowych zawsze były znakomitą okazją do robienia zdjęć parowozom. A my dzięki temu możemy się dziś nimi napawać.

Ty23_proba_obiąż.jpg

MD Lu

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Odświeżamy wątek. Ty23 miały spore wzięcie, co chodzi o zdjęcia. Były to jak by nie patrzeć, jedne z najlepszych maszyn towarowych ówczesnej Europy. Testowano na nich ponadto nowe urządzenia- jak chociażby inżektor Friedmanna.

19.jpg

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.093 6 0
-Mariusz ! ja od lat szukałem tej tabliczki Francusko Polskiej Kolei -ileś odezw ,iluś pytanych i nic a tu dziś taki RARYTASprzepraszam ale to z zachwytu

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.093 6 0
- bo my tylko trumany i trumany to znaczy ja Ciebie o te trumany męczyłem , męczę i będę męczyć a do głowy by mi nie przyszło z tego wszystkiego ,żeby Tobie zadać pytanie o FPTK ! -dobrze ! to teraz zapytam o jeszcze coś o FPTK czy FPK - czy Mariuszu masz może jeszcze - dostałem jakiegoś dzikiego apetytu na "to" nie mogę się powstrzymać od zachłanności ..(pardą):mad:
-o masz jeszcze jeden się napisał -proszę zatem o namiar na tę tą fotografię bo zwariuję- bardzo poproszę Mechaniku Jarząbku:LOL: