Jedną pamiętam na pewno - był to wagon Bar video. Oprócz przejściowego malowania z szerokim kremowym pasem podokiennym wagon ten miał naniesioną reklamę firmy Video Rondo, która udostępniała filmy dla "kina" urządzonego w jego wnętrzu (w dawnej części przedziałowej). Wagon kursował głównie w Kaszubie, choć sporadycznie zdarzał się i na Neptunie.
Niestety nie jestem pewien czy w moich notatkach z tamtych lat mam ten wagon odznaczony jako odmienny od pozostałych, klasycznych barów.
Niestety nie jestem pewien czy w moich notatkach z tamtych lat mam ten wagon odznaczony jako odmienny od pozostałych, klasycznych barów.
Pamiętam te wagony. Z tego co zostalo w pamieci to prowizorka w sali kinowej
Ten pierwszy gdyński Bar video faktycznie mógł razić prowizorycznością lub siermiężnością, bo o ile dobrze pamiętam, był "zmodernizowany" sposobem gospodarczym przez pracowników WGW Gdynia.
Kolejne wersje wagonów barowo - kinowych na bazie typu 113A (a na pewno było kilka takich wagonów i nie tylko w WGW Gdynia) były już bardziej profesjonalne, bo ich przebudowy najprawdopodobniej były wykonywane przez ZNTK podczas napraw okresowych. Natomiast były one trudniejsze do odróżnienia (z zewnątrz) od klasycznych barów, gdyż wyróżniały się jedynie napisem Bar - Video. W tym czasie (około 1992-1993 roku) wagony 113A malowano już standardowo na kolor czerwony z kremowym paskiem podokiennym i dwoma napisami BAR WARS na każdej burcie.
Kolejne wersje wagonów barowo - kinowych na bazie typu 113A (a na pewno było kilka takich wagonów i nie tylko w WGW Gdynia) były już bardziej profesjonalne, bo ich przebudowy najprawdopodobniej były wykonywane przez ZNTK podczas napraw okresowych. Natomiast były one trudniejsze do odróżnienia (z zewnątrz) od klasycznych barów, gdyż wyróżniały się jedynie napisem Bar - Video. W tym czasie (około 1992-1993 roku) wagony 113A malowano już standardowo na kolor czerwony z kremowym paskiem podokiennym i dwoma napisami BAR WARS na każdej burcie.
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=684546&page=1585