Dzisiaj dostałem zamówione dwa wagony - są to moje pierwsze wagony od Herisa i stąd kilka uwag
Wstępnie chciałem kupić wagony z logiem PR - ale to co widać na wielu zdjęciach - skutecznie mnie zraziło (poczekam na lepszy wypust), ostatecznie kupiłem dwa z PR, ale ukryty w oznaczeniu
Pudełka - chyba najgorzej zabezpieczone wagony - biorąc pod uwagę opakowanie - może też tak mieliśmy - otworzyłem paczkę ze sklepu z modelami - chwyciłem za pierwsze pudełko z modelem, podniosłem szybko do góry.... serce mi zamarło gdy styropianowa wydmuszka poleciała z wagonem na ziemię, a w ojej ręce została jedynie kartonowa nakładka - nie spodziewałem się tego - bo przeważnie styropian jest wsuwany z wagonem do kartonowego opakowania - nie mówiąc już o formie zabezpieczania u Robo

- na szczęście styropian złagodził upadek i wagon w całości przeżył.
Pierwsze wrażenie - naprawdę super wagony, robią wrażenie, po 5 minutach wlepiania ślepi w model - wracają wszystkie miłe wspomnienia z podróży w skali 1:1
Uważajcie jak wyciągacie wagon - podwozie zawiera troszkę elementów - drobne rurki - ja wagon najczęściej chwytałem za dach i podwozie - tutaj mało co, a złamałbym podłużny, cienki element.
Oznaczenia - numer wagonu, oznakowanie wyglądają tutaj ok, choć na wagonie z Łodzi Fabrycznej - nazwa stacji macierzystej wygląda dziwacznie krzywo - tak jakby polskie litery były sztukowane, ale w sumie i w oryginale widziałem różne kwiatki - więc może to nawet bardziej naturalne
Ogólnie wagony te już mają swoje zasłużone miejsce w gablocie

a w głębi serca wierzę, że uda mi się kupić kiedyś je z logiem PR - właściwym

, a nie zdziwaczonym