• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny HERIS - modele wagonów standardu Y - typu 110A/111A/112A/113A

JRobert

Aktywny użytkownik
Reakcje
139 1 0
Pojawiły się w Michas Bahnhof Berlin wagony 17031-5 i 17025-5 - numery limitowane. Sporo zdjęć.
Czy ten sklep akceptuje PayPal lub karty kredytowe? Nijak nie mogę się nigdzie tego doczytać - napisali sobie "Unserem Internetauftritt können Sie die von uns akzeptierten Zahlungsmittel entnehmen.", ale w żaden sposób tych należących do "akzeptierten" nie wymienili... Przechodzę sobie również formularz zamówienia i tam też nic nie ma - wolałbym nie klikać zamówienia z obowiązkiem zapłaty, póki nie będę wiedział, czy dam rady za wagon zapłacić...

B

bobby74

Gość
Czy ten sklep akceptuje PayPal lub karty kredytowe?
Zadzwoniem do nich i w sklepie internetowym tylko przelew. Na ebay.de też mają te wagony, tam działa PayPal i karta kredytowa, ale cena już rzędu 60 €...
[DOUBLEPOST=1452677477,1452675754][/DOUBLEPOST]
Nie wiem jak u Herisa wygląda kwestia wózków - na zamieszczonych zdjęciach wyglądają bardzo przeciętnie, ale to może być wynikiem kiepskiej jakości zdjęć. Poza tym widać, że są niekompletne - w niektórych z nich brak tłumików wężykowania
Heris 111A, Robo 112A i Piko 120A

IMG_6528.JPG

IMG_6529.JPG

IMG_6530.JPG

IMG_6531.JPG

IMG_6532.JPG

IMG_6533.JPG

Roberto0

Aktywny użytkownik
Reakcje
249 0 0
Witam,
jesli komuś to pomoże w decyzji o zakupie, to sklep Lippe przesłał mi następującą odpowiedź na temat uwag dotyczących wagonów Heris

„Sehr geehrter Herr …..,
(…..)
wir haben die von Ihnen bestellten Wagen überprüft. Die dunkelgrünen Wagen haben
alle eine überklebte Beschriftung, die zweifarbigen Wagen haben Lackfehler. Es ist
nicht damit zu rechnen, dass Heris die dunkelgrünen Wagen in einer anderen
Ausführung, ohne überklebtes Logo, ausliefern wird, haben wir Ihren Auftrag
storniert. (…..)“

Czyli raczej nie ma co liczyć na kolejny wypust oliwek. Dwukolorowe z Leszna z epoki VI mają jakieś wady lakieru

Podejrzewam ze polskie sklepy dostaną taki sam towar. Decyzje o zakupie trzeba podjąć samemu

pozdrawiam

B

bobby74

Gość
Witam,
jesli komuś to pomoże w decyzji o zakupie, to sklep Lippe przesłał mi następującą odpowiedź na temat uwag dotyczących wagonów Heris

„Sehr geehrter Herr …..,
(…..)
wir haben die von Ihnen bestellten Wagen überprüft. Die dunkelgrünen Wagen haben
alle eine überklebte Beschriftung, die zweifarbigen Wagen haben Lackfehler. Es ist
nicht damit zu rechnen, dass Heris die dunkelgrünen Wagen in einer anderen
Ausführung, ohne überklebtes Logo, ausliefern wird, haben wir Ihren Auftrag
storniert. (…..)“

Czyli raczej nie ma co liczyć na kolejny wypust oliwek. Dwukolorowe z Leszna z epoki VI mają jakieś wady lakieru

Podejrzewam ze polskie sklepy dostaną taki sam towar. Decyzje o zakupie trzeba podjąć samemu

pozdrawiam
Trochę mnie już za dużo w tym wątku :D, ale jeszcze tylko dodam, że pytanie odnośnie oliwkowych wagonów, ale bez łat, zadałem bezpośrednio Herisowi - zobaczymy co odpowiedzą...

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
148 2 0
Przyznam sie szczerze, ze nie sledze polskich modeli ale watek wagonow od Heris'a pojawial sie juz chyba od 2 lat i modele byly bardzo wyczekiwane. Moze cos zle zrozumialem i cos przeoczylem ale na podstawie ostatnich wpisow odnioslem wrazenie, ze producent bardzo dlugo przygotowywal sie do wydania tych modeli.
Ostatecznie popelnil bledy w oznaczeniach i czcionce. To co wyprodukowal postanowil "naprawic" stosujac fatalnie wykonana zamalowywanke i puscic do sklepow w DE w praktycznie normalnej cenie. Mimo poniesionych kosztow, zly na cala sytuacje, ze tyle klopotu z polskimi modelami, nie przewiduje wydania nowej serii modeli z poprawnymi oznaczeniami, ktore z powodzeniem sprzedalyby sie w PL i pewnie w wielu innych krajach.
Moze czytalem wybiorczo i czegos nie zauwazylem. Moze to tylko wyprzedaz tych blednych modeli, ktore zalegaja w magazynie i za chwile pojawi sie pelno wartosciowa seria. Taka sytuacje bym zrozumial.
Ale jezeli to pierwszy scenariusz to brzmi to jak filmy Barei.
Tak z czystej ciekawosci prosilbym kogos bardziej zorientowanego o krotkie potwierdzenie faktycznej sytuacji.

Ostatnio edytowane:

JRobert

Aktywny użytkownik
Reakcje
139 1 0
Spróbuj sprawdzicich ofertę na ebay ja tak od nich kupowałem.
Właśnie też rano na ich aukcję natrafiłem...

Zadzwoniem do nich i w sklepie internetowym tylko przelew. Na ebay.de też mają te wagony, tam działa PayPal i karta kredytowa, ale cena już rzędu 60 €...
No i właśnie o te 10 Euro się rozchodziło.

Wielkie dzięki za pomoc!

Finalnie jednak ebay - z przesyłką 75 euro, czyli trzy stówki lekko pękły za ten wagonik. Drogo...

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.841 53 2
W
Witam,

(…..) Es ist nicht damit zu rechnen, dass Heris die dunkelgrünen Wagen in einer anderen Ausführung, ohne überklebtes Logo, ausliefern wird (…..)

pozdrawiam

Prosiłbym wszystkich czytających do powstrzymania się z interpretacją zdania w języku niemieckim. Tak, wynika z niego wprost to co napisał Robreto0, ale jestem pewien, że wynika to po prostu z kompletnej niewiedzy i ignorancji czy po prostu pośpiechu i niezamierzonego skrótu myślowego osoby redagującej odpowiedz. Jestem pewien, ze osobie odpowiadającej chodziło raczej o to, że Heris nie wypuści teraz DOKŁADNIE tych samych wagonów z tymi samymi oznaczeniami ponownie (to jest dokładnie tych pięciu oliwek z dokładnie tymi samymi pięcioma numerami bocznymi). Jestem pewien, że oliwki będą powstawać dalej. Lata 70te sż niby 4tą epoką, ale tak naprawdę mało kto się tym interesuje, myślę, że uprawnione będzie wręcz stwierdzenie, że większości polskich modelarzy mówiąc o opoce IV ma w zasadzie na myśli koniec lat 80tych. Wtedy oliwki królowały, i sądzę, że oliwkowe wagony w malowaniu lat 80-tych też się wkrótce pojawia. Zwłaszcza, że to na nie czeka ogromna rzesza modelarzy niemieckich, którym brakuje tych wagonów do pełni szczęścia odtwarzając realne składy pociągów właśnie z lat 80tych. Widać to w dyskusjach w Niemczech, , gdzie wyrażone jest rozczarowanie, że to wagony z roku 70tego a nie z końca IV epoki.

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.477 23 0
Pojawiły się w Michas Bahnhof Berlin wagony 17031-5 i 17025-5 - numery limitowane. Sporo zdjęć.
17025 od Herisa to przecież PL-PKPPR VI epoka.. (?) a nie IV/V
No i 17025 bez łaty :), ...
Nie bardzo rozumiem, co w tym nadzwyczajnego, że 17025 jest bez "łaty"? Nie zauważyłem, aby te modele w Lippe miały podobne zamalowania, do modeli 17031, a ten wygląda pod tym względem tak samo, jak te w Lippe, czyli też ma tą "łatę"!:mad:

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Dojechały do mnie oliwki, na żywo nie jest tak źle, jak to wyglądało na zdjęciach. Chociaż oczywiście nie twierdzę, że tak powinno to wyglądać na pełnowartościowym modelu.

B

bobby74

Gość
Dojechały do mnie oliwki, na żywo nie jest tak źle, jak to wyglądało na zdjęciach. Chociaż oczywiście nie twierdzę, że tak powinno to wyglądać na pełnowartościowym modelu.
A mało tego - Heris mi odpisał, że nie wszystkie oliwki 17031 mają łatę i jest mu przykro :)
Posłałem drugiego maila żeby podpowiedział, jak í gdzie te bez łat znaleźć.

ed250

Aktywny użytkownik
Reakcje
444 89 5
Oby do naszych sklepów trafiły te bez łatek, ściąganie gdzieś z zachodu podnosi sporo cenę przez koszty wysyłki. Pewnie moment się one rozejdą gdy już uda się je namierzyć, więc będzie trzeba być czujnym.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.540 556 30
Ja z tego wszystkiego (również z odpowiedzi od Lippe) rozumiem, że wszystkie wyprodukowane "oliwki" mają tę łatę z poprawionym oznaczeniem. Co więcej. Lippe nie spodziewa się, by te modele (z dokładnie tymi samymi oznaczeniami) były ponownie wykonane już bez "łatki". Co nie znaczy, że w przyszłości nie będzie innych modeli z IV epoki, o czym wspominał kolega Robert Kroma.

Na zamieszczonych wyżej przez kolegę PKPLokFührer zdjęciach wózków modeli Herisa na jednym źle jest zamontowany drążek stabilizatora (być może wystarczy odwrócić wózek o 180 stopni), a na drugim wózku (tym z prądnicą) w ogóle tego drążka brakuje.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.080 449 99
[DOUBLEPOST=1452677477,1452675754][/DOUBLEPOST]
Heris 111A, Robo 112A i Piko 120A

Zobacz załącznik 354180

Zobacz załącznik 354181

Zobacz załącznik 354182

Zobacz załącznik 354183

Zobacz załącznik 354184

Zobacz załącznik 354185
Z daleka pewnie aż tak (na oko) dużej różnicy nie widać, ale jeśli chodzi o jakość wykonania, to nie ma co, w macro-zbliżeniach wózki Robo są bezkonkurencyjne. Te sprężyny...

Ostatnio edytowane:
B

bobby74

Gość
To ja kończąc wątek Herisa, bo zaczynają mnie nieźle wku.....ć, jeszcze wagon 17025-01
- te same niedoróbki lakiernicze jak powyżej u @OLF
- drzwi inaczej beżowe niż pas poprzeczny na wagonie

IMG_6536.JPG IMG_6538.JPG