• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny HERIS - modele wagonów standardu Y - typu 110A/111A/112A/113A

ed250

Aktywny użytkownik
Reakcje
444 89 5
To że Heris wypuścił wkońcu Y-greki po dłuuuugim oczekiwaniu nie znaczy, że ruszy zaraz z kolejnymi. Także ROBO nie musi przyspieszać i niech robią swoje, bo przez pośpiech różne kwiatki wychodzą, a chyba wszystkim tu zależy na jakości.

Kriz8

Aktywny użytkownik
Reakcje
521 5 3
W sumie trochę lipa, ale patrząc na to pod trochę innym kątem, ileż było takich właśnie łatek na wagonach PKP, gdzie zamalowano stary napis potem naniesiono nowy? Można to traktować jako taką formę dodatkowego efektu, niekoniecznie babola ;)
No właśnie, ile było takich właśnie łatek? Szczególnie na wagonach świeżo po naprawie lub wypuszczeniu z fabryki? I czy akurat tylko i wyłącznie na numerze, serii i cesze zarządu?
Ogólnie można sobie wmówić wszystko. Kto będzie chciał ten kupi. Dali ciała po całości puszczając to do handlu.

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
280 0 0
Przyglądam się tym zdjęciom (moje modele jeszcze nie przyszły) i wraz z kolegą doszliśmy do wniosku że najprawdopodobniej modele zostały wyprodukowane kilka (może rok) miesięcy temu z wadliwymi oznaczeniami (przesuniętymi) i lakier nieco zdążył wypłowieć, a teraz nałożono ten sam lakier (tyle że świeży), stąd ta różnica w odcieniu oliwki.

Ja spróbuje to wyretuszować patyną. Akurat w tą stronę się da (to jest z ciemniejszego na jasny).

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.595 35 1
Ja spróbuje to wyretuszować patyną. Akurat w tą stronę się da (to jest z ciemniejszego na jasny).
Nieeeee pliz! Odkupię je od Ciebie ;-) . Jeżeli prawdą jest to, co napisano wcześniej o błędnych napisach i rzeczywiście są to łaty, to wagony te nabierają wyjątkowych walorów. Co prawda nie w Twojej epoce (bo był to czas wagonów świeżo wypuszczonych z fabryki) ale z nieco późniejszych, kiedy doraźnie trzeba było coś naprawić, domalować itd. Te wagony stają się Białymi Krukami. Tak mi się wydaje. Czy łatwo jest samemu zrobić taką łatę? A tu już jest gotowa i bardzo realnie wyglądająca!

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.863 41 4
Witam Państwa
Ja jeden wagon dostałem na początku grudnia i nie powiem co mnie trafiło jak to zobaczyłem. Niestety tak zrobił HERIS, mimo pół rocznej walki z napisami. Tak jak ktoś prezentował zdjecia z targów Lipskich to na tym modelu były błędne napisy i zrobili malowanki.
Nie wklejałem zdjęć na forum bo stwierdziłem ze nie ma sensu. Tylko odpisałem:
Napis PKP i nadruk zielony kwadrat - wg mnie jest nie do przyjęcia ponowne nadrukowanie napisów. Taki model to złom. Będzie totalna krytyka. Dlatego zdjęcia tego modelu nie umieszczam w internecie!!!! TO JEST ZŁOM - SCHEISS.
A HERIS go wpuścił na rynek.
A co do pozostałych wagonów z epoki 4 to będą: 2xPoznań, Gdynia Główna Osobowa, Warszawa Grochów i Szczecin. Rewizje od 16.02.70 do 17.08.70
A z epoki 6 będą 2xLeszno, Kielce, Przemyśl i Łódź Fabryczna. Rewizje od 16.06.08 do 30.04.12.

Jedynie proszę sprawdzać w otrzymanych modelach czy na wózkach są wszystkie drążki reakcyjne!!!

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
280 0 0
Witam Państwa
Ja jeden wagon dostałem na początku grudnia i nie powiem co mnie trafiło jak to zobaczyłem. Niestety tak zrobił HERIS, mimo pół rocznej walki z napisami. Tak jak ktoś prezentował zdjecia z targów Lipskich to na tym modelu były błędne napisy i zrobili malowanki.
Nie wklejałem zdjęć na forum bo stwierdziłem ze nie ma sensu. Tylko odpisałem:
Napis PKP i nadruk zielony kwadrat - wg mnie jest nie do przyjęcia ponowne nadrukowanie napisów. Taki model to złom. Będzie totalna krytyka. Dlatego zdjęcia tego modelu nie umieszczam w internecie!!!! TO JEST ZŁOM - SCHEISS.
A HERIS go wpuścił na rynek.
A co do pozostałych wagonów z epoki 4 to będą: 2xPoznań, Gdynia Główna Osobowa, Warszawa Grochów i Szczecin. Rewizje od 16.02.70 do 17.08.70
A z epoki 6 będą 2xLeszno, Kielce, Przemyśl i Łódź Fabryczna. Rewizje od 16.06.08 do 30.04.12.

Jedynie proszę sprawdzać w otrzymanych modelach czy na wózkach są wszystkie drążki reakcyjne!!!
Trzeba było wrzucić zdjęcia, zaoszczędzilibyśmy czasu i fatygi ze zwrotami lub anulowaniem zamówień.

L

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.863 41 4
Ja dostałem tylko jeden, więc nie wiedziałem co będzie z pozostałymi. A z drugiej strony mogli jednak poprawić. A tu zrobili malowanki i wpuścili na rynek z tego co piszą Państwo całą nie wiem czy czwórkę czy piątkę, bo ma by po pięć wagonów.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.863 41 4
Nie umiem odpowiedzieć, bo to jest malowanie, napisy i daty. A te modele z epoki 4 to nówki z Cegielskiego. A czy po jakiejś naprawie nie zmieniono numeru to tylko powie książka wagonu.

Ostatnio edytowane:
B

bobby74

Gość
A gdyby ktoś zapytał o taki zbędny drobiazg i niepotrzebny luksus jak właściwości jezdne wagonu Herisa, to... moim zdaniem są złe. W łukach R2 wózki są już na granicy wychylenia, wagon stawia duży opór i nie potoczy się siłą rozpędu ani ćwierć łuku.
Nie miałem dotychczas źadnego oliwkowego wagonu, więc pewnie wstawie w gablotę, pooglądam sobie z daleka przez szybke i poczekam na Robo, Piko i co tam jeszcze, po czym sprzedam bez żalu...

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.863 41 4
Mam podobne odczucie, tylko ze model był puszczany na chyba Goe-Line. Ale i hechty Roco z kinematykami tez stawiają opór. Wiec może lepiej od R3. Bo z drugiej strony taki mały promień i dwa i pół wagona to ponad 90 stopni. Wygląda śmiesznie. To nie boczniaki.

Ostatnio edytowane:
B

bobby74

Gość
Mam podobne odczucie, tylko ze model był puszczany na chyba Goe-Line. Ale i hechty Roco z kinematykami tez stawiają opór. Wiec może lepiej od R3. Bp z drugiej strony taki mały promień i dwa i pół wagona to ponad 90 stopni. Wygląda śmiesznie. To nie boczniaki.
R3 lepsze, a R9 jeszcze lepsze, tylko jak metrów kwadratowych brak, to gdzieś trzeba tym wagonem nawrócić.

B

bobby74

Gość
Pojawiły się w Michas Bahnhof Berlin wagony 17031-5 i 17025-5 - numery limitowane. Sporo zdjęć.
17025 od Herisa to przecież PL-PKPPR VI epoka.. (?) a nie IV/V
No i 17025 bez łaty :), cena jeszcze jeszcze, reszta wykonania/proporcje/detale bez większego zarzutu...
[DOUBLEPOST=1452668378,1452667372][/DOUBLEPOST]
...czy na wózkach są wszystkie drążki reakcyjne
Wszystkie, czyli ile?

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
478 4 0
Moim zdaniem model Herisa wygląda zupełnie przyzwoicie, jednak model Robo robi na mnie znacznie lepsze wrażenie wizualne. Gdybym miał punktować to dałbym 65:35 na korzyść Robo.
Modele Robo nie są pozbawione błędów, ale mają subtelniej i wierniej wykonane drobne elementy, jak wywietrzniki, krawędzie podziału poszycia między dachem a ścianami czołowymi, obrysy drzwi wejściowych i ramy drzwi międzywagonowych, okna, itd.
Nie wiem jak u Herisa wygląda kwestia wózków - na zamieszczonych zdjęciach wyglądają bardzo przeciętnie, ale to może być wynikiem kiepskiej jakości zdjęć. Poza tym widać, że są niekompletne - w niektórych z nich brak tłumików wężykowania. Wózki Herisa na pierwszy rzut oka mają natomiast lepiej zwymiarowane osady klocków hamulcowych - są one mniejsze niż u Robo i przez to ten element wygląda lepiej.
Do porządnej analizy porównawczej pozostaje profil dachu wagonu na jego końcach, gdzie dach się obniża. Na podstawie zamieszczonych zdjęć trudno to ocenić, ale nie wiem, czy aby u Herisa kąt obniżenia dachu nie jest zbyt duży, co ewentualnie może świadczyć o zbyt wysokim dachu - ale to trzeba by dokładnie zmierzyć.
Poza tym uważam, że całkiem nieźle u Herisa wygląda dolna krawędź pudła imitująca wersję wagonu z podwiniętą krawędzią. Nie jestem natomiast przekonany do ilości uchwytów promowych i do okien w drzwiach wejściowych.

Moim zdaniem model Herisa jest na poziomie np. YB Roco albo wagonów ACME, czyli znacznie lepiej od Tilliga, ale jednak poniżej poziomu Robo. Jest to więc sytuacja zbliżona do tej, jaką mamy w przypadku modeli EU07 dwóch producentów - dla każdego coś dobrego :)

Ostatnio edytowane: