• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

"Frania" i inne cuda PRL-u w skali 1:87

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Powrót do korzeni:)
Marek @Kempol jakiś czas temu zarzucił temat dwóch figurek jakie miałem dla niego wykonać w pojedynczych egzemplarzach. Sikający i palący fajka gliniarz. Dłuższy czas nie miałm jak się do tego zabrać, bo zawsze było coś ważniejszego (głównie Fiaty i statki) ale ostrzyłem sobie zęby na ten projekt, bo cholernie lubię ręczne robótki. To mi pozwala złapać oddech od modelowania w 3D i ręce nie wychodzą z wprawy, a skalpel nie rdzewieje. Poza tym jednak w 3D nie czuję tak bryły jak trzymając ją w ręce.

No więc zacząłem od wyszukania dawców organów wśród złych odlewów. Znalałem wojaka i gliniarza bez głowy, jakieś głowy, jakieś, rączki i raportówkę. No to ruszamy :cool:
IMG_4860.JPG

Poobcinałem co trzeba, sikającemu odciąłem i rozstawiłem nogi, naciąłem i odchyliłem połę munduru - to jest fajne, że w jednostkowych figurkach nie muszę się martwić jak się to będzie odlewać. A potem cyjanoakryl, szpachla.. i jazda. Dwa palce trzymające papierosa udały się za czwartym razem... a jeden wacek mi się zgubił na podłodze... ale po paru godzinach nawet udało się przykleić papierosa wyciętego z mikroskopijnego kawalątka żywicy - jak go Marek gdzieś urwie, to sam sobie będzie to cholerstwo przyklejał;) Prawa ręka palacza składa się z pięciu części:podstepny:

IMG_4864.JPG
IMG_4865.JPG

No i zostało jeszcze położyć kolory. Dziś malowałem obu kolesi - jeden miał być z drogówki, drugi krawężnik.
Po raz pierwszy chyba mogę powiedzieć że na zdjęciu makro jest lepiej niż w rzeczywistości, bo przynajmniej widać popiół na końcu papierosa.
No, jak na razie, mam dosyć pojedynczych figurek, ale muszę przyznać, że fajnie było zrobić ten projekt dla Marka. Była to prawdziwa przerwa na papierosa przed powrotem na taśmę montażową :cool:

IMG_4866.JPG
IMG_4867.JPG
IMG_4869.JPG
IMG_4872.JPG

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
@newermind
Następną razą będę wiedział Piotrze kogo podpytać;)

Pamiętam na swoim pierwszym 30sto kilometrowym marszu kwartalnym w LWP sikaliśmy w całym oporządzeniu i z Kałachem dyndającym na szyi.
Dowódca plutonu krzyczał - tylko chłopaki nie walić do butów, bo obtarcia stóp murowane:LOL:

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
teraz muszę pomyśleć jak zrobić dym oraz strumień (siku)
Jak będziesz odbierał figurki, przypomnij mi, dam Ci kawałek żyłki 0,03mm. Ona jest jak zwykle nawinięta na szpulę, więc po odwinięciu układa się pieknym łukiem. Tylko zabarwisz ją sobie na żółto nierozmieszanym washem AK (jasna rdza). Wychodzi głęboki kolor mocznika... palce lizać;)

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Dziś w wątku tylko informacja dla tych, którzy nie śledzą mojego wątku warsztatowego że dobiegają końca prace nad Fiatem Roberta Muchy.
To także informacja dla tych co się czasem irytują, że muszą czekać długo, na odpowiedź ode mnie. Zakładam sobie dzienne limity - pięć korespondencji - inaczej nie miałbym czasu na modelowanie;)

Informacja z frontu robót - Na warsztacie mam kilka saturatorów i wag, na Dzikach i kierowcach schnie podkład, Fiaty się montują.
Czuwaj:cool:

IMG_4895.JPG

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
No miałem biurko przy rajdowym Fiacie postawić?!:oops:
Miałeś przyjechać w garniaku na skanowanie:podstepny: Byłbyś kierownikiem zespołu. Marek kierowcą, ja mechanikiem, a Hubert... Hubert jak zwykle piłby kawę;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.642 559 30
dobiegają końca prace nad Fiatem Roberta Muchy
Można się na takiego zapisać? A przy okazji, nie pamiętam, czy akurat Fiat Muchy tak miał, ale w tamtych czasach w rajdowych samochodach zwykle malowano także wycieraczki na czarno. Robiono to zwykle chałupniczo, bo fabrycznie wycieraczki były wtedy chromowane.

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Panowie,
Może być tak, że jak dobrze wszystko pójdzie będę przez najbliższe dwa miesiące uwikłany w projekt architektoniczny, do którego już się pomału przygotowuję. Nie oznacza to że znikam zupełnie, ale trudniej mi odpisywać na wiadomości i realizować zamówienia. Proszę was o cierpliwość. Wiecie, że zawsze wywiązuję się z obietnic, choć czasem to trochę trwa.

Dziś chciałbym pokazać skończony zestaw ośmiu robotników (kolejowych, drogowych itp). Doszły jeszcze dwie figurki - rewidenta z dokumentami i drugiego elektryka z torbą, któremu domalowałem wąsy żeby go trochę upodobnić do pewnego pracownika Stoczni Gdańskiej im, Lenina. Kaski całej ósemki przemalowałem na białe, bo pomarańczowe mi jakoś nie leżały.
Zestaw będę oferował jako niemalowany lub malowany.

W górnym rzędzie dwóch manewrowych, rewident i kierownik.
W rzędzie dolnym dwóch odpoczywających i dwóch elektryków (Lechu szuka w torbie kombinerek;))
IMG_4936.JPG

I jak zwykle kilka scenek z Arturowego modułu
IMG_4915.JPG
IMG_4917.JPG
IMG_4921.JPG
IMG_4925.JPG
IMG_4930.JPG
IMG_4932.JPG

Ostatnio edytowane:

holosal

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 0 0
W latach 80-tych Polska była krajem wąsaczy, a zatem wielki szacunek Ci się należy za ukazanie tego jakże istotnego elementu męskiego stylu ówczesnej rzeczywistości, choć oczywiście o gustach nie dyskutujmy. Świetny zestaw. Brawo Adam!

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Grzesiu,
Tak to pamiętam z bocznicy zakładów mechanicznych Ursus. Te kamizelki to były z takiego najtańszego i bardzo cienkiego materiału. Czasem tak wypłowiałe, że prawie przeźroczyste. W upalne lato podczas przetaczania wagonów pracownicy nosili je czasem na gołe ciało i wtedy te kamizelki wisiały na nich jak na strachach na wróble;)
-----------------------------------------------------
No dobrze - dziś wpadł do mnie rano Seba. Człowiek o stalowych nerwach, bo zawsze podczas skanowani ja sobie żartuję, a on siedzi jak Sfinks i ani drgnie:) Przywiózł dziś wymontowaną kabinę do ST-43 i mamy dorobić figurkę Sebastiana prowadzącego tę właśnie lokomotywę. Pomierzylismy wnętrze, odtworzyliśmy je w realu, posadziliśmy modela i... siup. Seba jak żywy:cool:
c.jpg
e.jpg
d.jpg
b.jpg
a.jpg

Parę rzeczy trzeba będzie dopieścić, ale ogólny zarys postaci jest. Świetnie wyszła koszula i naturalnie pomięty kołnierzyk.

Po zmianie czapki, będzie to mógł być także kierowca PKSu albo Transbudu, albo... Harcmistrz :LOL: