• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

"Frania" i inne cuda PRL-u w skali 1:87

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Wczoraj kiblowałem przy kompie równo 14 godzin i strony świata oraz ręce mi się pochrzaniły:cenzura::LOL:

W kieszeni? Nie będzie widać. No chyba, że dymek przez wypaloną dziurkę.... ;)
Trzymanie w kieszeni palącego się fajka wprawdzie ćwiczyli moi koledzy w technikum, jak dyrek wparowywał do kibla:podstepny: ale oczywiście ręka z fajkiem ma być prawa.

Tak jakoś z Leninem mi się skojarzyło
Ze skojarzeniami się nie dyskutuje. Pragnę tylko nadmienić, że Maciek ma patrialchalną i łagodną minę i postawę faceta w czasie delegacji lub gospodarskiej wizyty w terenie, a nie oblicze oszołoma zapatrzonego w dal:podstepny: Cygaro odpada, bo dyrektor ma w głębokiej pogardzie zachodnie udogodnienia (a kubańskich u nas jakoś nie było). Na pewno pali Ekstra Mocne z filtrem, albo Caro (były modne). W ręku mógłby jeszcze trzymać lampkę azerbejdżańskiego koniaku, albo kieliszek Wiśniówki:cool: Pomyślę:niepewny:

Coś mi ten Maciek na prezesa GSu nie leży
Chyba i tu wszystko popieprzyłam - to nie twój GS, tylko ten klimat budowlany kiedyś taki robiłeś, z pięknym mały, budynkiem gospodarczym. I tam chyba był jakiś epizod z czarną Wołgą... albo moja wyobraźnia mi płata figle. Maciek oczywiście to dyrektor wyższego szczebla. Zjednoczenie albo duże przedsiębiorstwo czy jakaś Hydrobudowa.

No właśnie Adamie, jak można się z Tobą umówić na skanowanie chłopa czyli mnie?
Piszesz PW i się umawiamy.

Reakcje
69 2 0
Adamie jak robisz takie 'cudeńka' to jeśli znajdziesz czas to dodaj do swojego repertuaru wyposażenia mieszkań kaloryfery.
Takie stare, żeberkowe i te drugie instalowane w budynkach przemysłowych - rurowe.

I jeszcze zostaną chyba tylko piecyki gazowe i bojlery - i można wyposażać łazienkę.
(nie zwróciłem uwagi czy były te stare żeliwne wanny... )

A na poważnie to podziwiam Twoje umiejętności i pomysły.

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.020 140 3
Adamie jak robisz takie 'cudeńka' to jeśli znajdziesz czas to dodaj do swojego repertuaru wyposażenia mieszkań kaloryfery.
Takie stare, żeberkowe i te drugie instalowane w budynkach przemysłowych - rurowe.

I jeszcze zostaną chyba tylko piecyki gazowe i bojlery - i można wyposażać łazienkę.
(nie zwróciłem uwagi czy były te stare żeliwne wanny... )

A na poważnie to podziwiam Twoje umiejętności i pomysły.
żeberkowy już jest od dawna w ofercie ;)

Reakcje
69 2 0
Właśnie coś mi nie dawało spokoju więc przejrzałem cały wątek i faktycznie jest i kaloryfer żeberkowy i jest też wanna - przepraszam za moje niedopatrzenie.

A swoją drogą można prosić o jakieś 'zbiorcze' zdjęcie tego co zostało wyprodukowane ?

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
1go grudnia pokazałem skan Sebastiana w czapce kolejarskiej. Dziś zwieńczenie projektu. Skan został wyczyszczony, obrobiony i dostosowany do geometrii kabiny lokomotywy. Druk i malowanie - kolor podstawowy plus lekkie laserunki i Sidolux na błyszczący daszek czapki. Brzmi może jak bułka z masłem, ale trochę gimnastyki było:)

Seba może już prowadzić swoją lokomotywę:cool:
IMG_5008.JPG
IMG_5009.JPG
IMG_5010.JPG
IMG_5011.JPG
IMG_5012.JPG

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
W zeszłym roku na Barbórkę zrobiłem figurkę górnika w stroju galowym. W tym roku zrobiłem sztajgra w stroju roboczym. Posiłkowałem się fotką z wikipedii, bo bardzo mi się spodobała. Nie zdążyłem na 4go grudnia, ale lepiej późno niż wcale:cool:
Steiger_im_Stollen.jpg

A poniżej moja wersja - taki modelarski ukłon w stronę ludzi Śląska, którym Polska zawdzięcza bardzo wiele.
Butom dodałem wysokie cholewy. W przyszłym roku chcę zrobić drużynę ratowniczą:)
IMG_5027.JPG
IMG_5028.JPG
IMG_5030.JPG
IMG_5031.JPG

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.641 14 6
Sztygarzy nosili kaski w kolorze żółtym, białe kaski mieli nadsztygarzy i cała dyrekcja powyżej. Tak było gdy ja pracowałem na kopalni Milowice w latach 1971-77. A ten górnik ze zdjęcia to jest z oddziału wentylacji, co widać po lampie w jego lewej ręce. Twój górnik ma na sobie 2 lampy akumulatorowe, jedną na kasku oraz na piersi, a akumulator ma z tyłu tylko jeden. Jeżeli ma lampe na kasku to od niej powinien odchodzić jeszcze przewód w kolorze czarnym od lampy do akumulatora.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
@Jan Bednarczyk
Dzięki Janku za oświecenie Gorola. Fascynacja przemysłem Górnego Śląska, to jak widzisz nie to samo co wiedza.
Kask zostawię biały, bo taki mi się zwyczajnie podoba. A co do akumulatorów - czy to znaczy, że mój górnik powinien mieć na plecach dwa akumulatory, czy może po prostu jedna lampa jest zbędna?