• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

"Frania" i inne cuda PRL-u w skali 1:87

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Pisałeś Adam, że na pierwszy ogień pójdą strażacy, milicja i kolejarze. (y) Pamiętaj o równouprawnieniu płci,
Anarchista z zacięciem do damskiej bielizny - wreszcie na forum mam bratnią duszę :devil:, a nie tylko rewizje i przydziały:)
Odpowiadam - tak w ogóle pierwsza będzie moja żona, którą od tygodnia nie mogę złapać, żeby ją ubrać i posadzić na wirtualnej Osie :cool: Ma być chustka na włosy, okulary, bluzka z odkrytymi ramionami, spodnie zwężane i buty na lekkim obcasie (lekkim bo to stylizacja na lata 60te:podstepny:).
No ale albo ja jestem w pracowni, albo ona gdzieś biega... Teraz ma być uziemiona i pracować zdalnie, więc będzie nam łatwiej się złapać i wtedy zrobimy skan.

W sprawie mundurowych - jestem umówiony z jednym fanatykiem, który ma trylion mundurów wszelakich. Będzie się działo, bo jest ekipa, są mundury, jest miejsce, jest sprzęt... tylko cholerny lockdown gniecie.

A teraz informacja - dzięki nieocenionemu koledze @Artur poznaliśmy się ze znanym wam doskonale Zbyszkiem Klubą. Zaiskrzyło od pierwszego razu i zaczynamy razem działać. Na razie wykonałem dla niego próbną partię izolatorów i jeszcze jakieś drobiazgi. Poniżej jeden z zaopatrzeniowców, któremu coś się z walizki wysypało ;)
ROQC8642.JPG

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Trochę to trwało, ale wreszcie dopiąłem "projekt elektryczny". Pierwszy testował te elementy Artur i wychwycił materiałowe niedostatki. Nowy projekt uwzględnia te uwagi. Pogrubiłem nieco elementy nośne i wzmocniłem dół. Teraz całość nabrała sztywności, a lekkie przeskalowanie jest moim zdanim akceptowalne. Poprawiłem też dźwignie przełączników, na bardziej przestrzenne.

Teraz mogę już z czystym sercem zrewanżować się koledze @poziomek72 za pomoc. Może nie jestem za szybki, ale zawsze pamiętam o swoich długach wdzięczności:cool:. Poniższy zestaw, pomalowany i lekko postarzony, jedzie w poniedziałek do Grześka wraz z brakującym pisuarem;)
IMG_4796.JPG
IMG_4797.JPG
IMG_4799.JPG

Sprawa druga to element infrastruktury portowej, ale dla porządku zamieszczam go także w tym wątku.
Z podobnych skrzynek podawany jest prąd na statki we Władysławowie.
IMG_4794.JPG
IMG_4795.JPG

Ostatnio edytowane:

fazer0001

Aktywny użytkownik
eSeMka
Reakcje
153 7 2
Specjalnie dla kolegi @Artur , kilka fotek z widomego peronu, czasowo przebywającego na Natolinie:)
Prawdziwą sesję zdjęciową planuję jak Jurek już będzie pomalowany a Wołga odpowiednio przysposobiona. W sumie może nawet tłem mógłby być któryś z fragmentów portu wrocławskiego. Możemy chyba założyć, że Jurek nie tylko z Wielkim Szu jeździł do Wrocławia;)

Trochę poprawiłem głowę i już jest lepiej. Całość pociągnąłem łoszem żeby uwypuklić szczegóły postaci. Pod koniec głowa, która jest na razie przyklejona Pattexem zaczęła żyć własnym życiem w końcu odpadła. I tak zakończyła się sesja:)
Zobacz załącznik 717659 Zobacz załącznik 717660 Zobacz załącznik 717661 Zobacz załącznik 717662 Zobacz załącznik 717663
Specjalnie dla kolegi @Artur , kilka fotek z widomego peronu, czasowo przebywającego na Natolinie:)
Prawdziwą sesję zdjęciową planuję jak Jurek już będzie pomalowany a Wołga odpowiednio przysposobiona. W sumie może nawet tłem mógłby być któryś z fragmentów portu wrocławskiego. Możemy chyba założyć, że Jurek nie tylko z Wielkim Szu jeździł do Wrocławia;)

Trochę poprawiłem głowę i już jest lepiej. Całość pociągnąłem łoszem żeby uwypuklić szczegóły postaci. Pod koniec głowa, która jest na razie przyklejona Pattexem zaczęła żyć własnym życiem w końcu odpadła. I tak zakończyła się sesja:)
Zobacz załącznik 717659 Zobacz załącznik 717660 Zobacz załącznik 717661 Zobacz załącznik 717662 Zobacz załącznik 717663
Czy to nie te schody na których pewien gościu, chyba pod wpływem był w trakcie lotu za flaszką :niepewny:

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Grześ @poziomek72 nie odpuszcza. Ledwo skończyłem projekt rozdzielni elektrycznych już mi podsunął kolejny projekt. Skrzynki na latarnie. Nawet nie wiedziałem, że takie były:rolleyes:

A że nowy projekcik to wymagał jedynie modyfikacji starego, więc uwinąłem się z nim w przerwie montażu finalnego Fiatów. Poniżej zamieszczam fotki od pomysłodawcy.
Krakow_Nowa_Huta_NHB11.jpg
Krakow_Nowa_Huta_a.jpg

No i moja wizja projektu. Model będę oferował w kompletach po 12szt. Dla mniej wymagających pokazana jest wersja po lewej stronie (dwie szt), czyli z odlanym z żywicy przewodem. Po prawej pokazałem cztery skrzynki, które planuję do mojego nabrzeża bałtyckiego. Dół odciąłem skalpelem i w wywiercony otwór wetknąłem imitację przewodu. Kto będzie chciał uboższą wersję (jaką widać na pierwszym zdjęciu powyżej), z jedną skrzynką, po prostu ciachnie skalpelem górny element i gotowe. Bardziej ambitni mogą dołożyć imitację dwóch przewodów. Pełna dowolność.
IMG_4813.JPG
IMG_4814.JPG

A poniżej fotka wykonana na szybko na dyżurnym module, jaki zostawił u mnie @Artur
IMG_4820.JPG

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Pierwszy gotowiec Fiata (więcej fotek wraz z opisem w wątku warsztatowym).
W okresie pandemii, mogę się otoczyć przyjaciółmi z forum w skali 1/87:)
IMG_4827.JPG

Scenka jak z giełdy samochodowej - jeden z klientów z walizką pieniędzy;)