• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja EN57 Piko i Robo - różnice w modelach

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.791 128 1
Troszkę zmieniając wątek dyskusji;)
Było już porównanie model do modelu to może warto zobaczyć jak producenci odwzorowali (uwzględnili) niektóre elementy względem oryginału.
Porównanie dotyczy jedynie wagonu silnikowego a dokładniej elementów znajdujących się na jego spodzie (tu występują największe różnice między modelami). Jako materiał porównawczy posłużył znaleziony na YouTubie poniższy filmik:

Z różnic, które udało mi się dostrzec:

1. Skrzynia, w której umieszczona jest przetwornica oświetlenie
PIKO jest
ROBO brak

aa.jpg

2. Wentylator do wytwarzania nadciśnienia w szafie wysokiego napięcia
PIKO jest
ROBO brak

bb.jpg

3. Opory bocznikowania
PIKO są
ROBO brak

cc.jpg

4. Opory rozruchowe
PIKO szczątkowe odwzorowanie
ROBO brak

dd.jpg

Innych elementów nie byłem w stanie dokładnie zlokalizować, więć się do nich nie odnoszę, ale patrząc, że w obu modelach nie ma już większych różnić, można założyć, że zostały one prawidłowo odwzorowane.
Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę, że może w odwzorowanych przez ROBO modelach, ww. elementy w prawdziwych jednostostach nie występowały i dlatego nie zostały uwzględnione (jednostka na filmie to EN57-1090).

Ps. Mam nadzieję, że Kolega @Arekmiz nie obrazi się za wykorzystanie jego zdjęć do niniejszej prezentacji.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
803 35 5
dzisiaj będąc w sklepie modelarskim we Wrocławiu widziałem jak pracownik robo kupił en57
Przedtem dokładnie go mierzył i oglądał a także testował
Chodzi o model przewozów regionalnych wydany niedawno
Z tego co wiem taki sam model ma się ukazać pod koniec roku od firmy robo
A co ten wpis wnosi do tematu? Pracownik Robo albo pracownik Piko nie może kupić sobie modelu konkurencji do kolekcji? Jest to gdzieś prawnie zabronione albo przynajmniej uregulowane? Poza tym prototyp EN57 Robo był pokazany w Poznaniu na targach, zanim można było kupić model Piko.

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
388 59 2
dzisiaj będąc w sklepie modelarskim we Wrocławiu widziałem jak pracownik robo kupił en57
WOW! ja pracuję w Auchan i robię zakupy w Biedronce :giggle:

TORONCIAK

Aktywny użytkownik
Reakcje
588 24 3
Czytam to trzeci raz i zastanawiam się czy nie brałem czegoś...

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.814 177 0
Z różnic, które udało mi się dostrzec:
1. Skrzynia, w której umieszczona jest przetwornica oświetlenie
PIKO jest
ROBO brak
2. Wentylator do wytwarzania nadciśnienia w szafie wysokiego napięcia
PIKO jest
ROBO brak
3. Opory bocznikowania
PIKO są
ROBO brak
4. Opory rozruchowe
PIKO szczątkowe odwzorowanie
ROBO brak
Innych elementów nie byłem w stanie dokładnie zlokalizować, więć się do nich nie odnoszę, ale patrząc, że w obu modelach nie ma już większych różnić, można założyć, że zostały one prawidłowo odwzorowane.
Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę, że może w odwzorowanych przez ROBO modelach, ww. elementy w prawdziwych jednostkach nie występowały i dlatego nie zostały uwzględnione (jednostka na filmie to EN57-1090).

Ps. Mam nadzieję, że Kolega @Arekmiz nie obrazi się za wykorzystanie jego zdjęć do niniejszej prezentacji.
Nie obrazi, a wręcz podziękuję. Za to, że wreszcie (po stercie nic nie wnoszących postów) ktoś merytorycznie się odniósł do tego co zauważyłem robiąc moje porównanie. Szacun, Kolego. :) Dzięki Tobie dowiedziałem się do czego służą te elementy, których brak w modelu Robo. No to teraz czekamy na informację, czy rzeczywisty EN57-887 nie miał tych elementów. Choć ja osobiście wątpię, żeby nie miał tego wentylatora, czy rezystorów bocznikowania. Bo przetwornicy oświetlenia mógł nie mieć, jak podczas jakiejś naprawy zmienili system zasilania oświetlenia. :)

Reakcje
212 88 35
Piko pewnie robi modele na podstawie jednostek,których dostępność zdjęciowa jest duża, mierzą jednostkę i sporządzają jej model, Robo wręcz odwrotnie, robi model jednostki, której zdjęć jak na lekarstwo, potem trudno zarzucić że coś nie tak

Ostatnio edytowane:

robo

Znany użytkownik
Reakcje
647 11 6
Piko pewnie robi modele na podstawie jednostek,których dostępność zdjęciowa jest duża, mierzą jednostkę i sporządzają jej model, Robo wręcz odwrotnie, robi model jednostki, której zdjęć jak na lekarstwo, potem trudno zarzucić że coś nie tak
Dokładnie, to jest pkt naszej strategii. Teraz się wszystko wydało :eek:

Ciekawe czy gdyby spytać Robo, na podstawie jakiej dokumentacji projektował swój model, dostalibyśmy odpowiedź. Bo tak jak piszecie zdjęcia oryginalnych EZT na jakieś model byl wzorowany jest bardzo mało
Można próbować pytać, tylko proszę wysłać również pytanie do wszystkich producentów modelarskich ;)