• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja EN57 Piko i Robo - różnice w modelach

Alonzo

Aktywny użytkownik
Reakcje
279 4 2
Subiektywnie oceniając na podstawie zamieszczanych zdjęć ,Piko jest bardziej dopieszczony według mnie jeżeli chodzi o jakość wykonania

Ostatnio edytowane:

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.814 177 0
A co Koledzy napiszą na temat brakującego wentylatora i kilku innych elementów elektrycznych pod podłogą wagonu silnikowego? Czy w oryginalnym EN57-887 nie było tych elementów? Oraz sprężarka - czy model Robo, mając w dźwiękach słynne "tyk-tyk-tyk", ma właściwą sprężarkę w wagonie ra?

Bart

Użytkownik
Reakcje
124 5 1
Może pod względem samej geometrii en 57 Piko wygrał (nie licząc oczywiście tandetnego do bólu wnętrza), ale mi jednak brakuje porównania silnika, przekładni. Trwałość napędu wyjdzie po czasie.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
544 65 11
Co prawda producent nie podaje minimalnego promienia łuku, a jedynie informację o "bardzo dobrych własnościach jezdnych", ale biorąc pod uwagę szykującą się w powietrzu kolejną aferę, chyba powinien podawać, że model testowano na torach o promieniu takim, a takim. Publikowany był na profilu YT Robo filmik z jazdą po ostrych łukach (także rozjazdach), model giął się niczym 'monczako' w rekach Bruce Lee i nie wyleciał.
Jakie więc łuki stosują klienci, że im wylatuje? Kto to wie... Oglądając polskie torty wszystko jest możliwe + późniejsze pretensje.
To chyba ja jestem źródłem tej afery. W drugim wątku doszliśmy do wniosku, że to nie model ale moja makieta co z pokorą uznałem. Model wylatuje w kilku miejscach w zależności od kierunku jazdy. Na łukach. Używam ROCO Geoline. Po dwóch dniach sprawadzania tory są proste, nie mam nawet minimalnych przeskoków na łączach , zresztą trudno skopać ułożenie geoline. Jedyna uwaga, ze po łukach ida w górę ale akurat wypada przed wzniesieniem więc bez znaczenia. Poniżej schemat więc możecie sobie zobaczyć. A model jest cudowny. Ma kilka wad ale drobnych dla mnie. Największa jest świetny ale zbyt cichy dźwięk i koniecznośc wymiany głośnika. Tutaj PIKO jednak ma lepszy głośnik ale subiektywnie nie dźwięk jako próbki.
1691056820497.png

pepetoja

Nowy użytkownik
Reakcje
3 0 0
To chyba ja jestem źródłem tej afery. W drugim wątku doszliśmy do wniosku, że to nie model ale moja makieta co z pokorą uznałem. Model wylatuje w kilku miejscach w zależności od kierunku jazdy. Na łukach. Używam ROCO Geoline. Po dwóch dniach sprawadzania tory są proste, nie mam nawet minimalnych przeskoków na łączach , zresztą trudno skopać ułożenie geoline. Jedyna uwaga, ze po łukach ida w górę ale akurat wypada przed wzniesieniem więc bez znaczenia. Poniżej schemat więc możecie sobie zobaczyć. A model jest cudowny. Ma kilka wad ale drobnych dla mnie. Największa jest świetny ale zbyt cichy dźwięk i koniecznośc wymiany głośnika. Tutaj PIKO jednak ma lepszy głośnik ale subiektywnie nie dźwięk jako próbki.
Zobacz załącznik 992547
Dzień dobry,

Nie wiem dokładnie, czy uda się to w ten weekend, ale planuję w sierpniu jeszcze rozpakować model i puścić na podłodze właśnie po Geoline. Czy może Kolega zaznaczyć na powyższym rysunku jakimś kolorem i strzałką, miejsca i kierunek jazdy, gdzie występuje problem?

Dziękuję i pozdrawiam
Piotr

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
544 65 11
Dzień dobry,

Nie wiem dokładnie, czy uda się to w ten weekend, ale planuję w sierpniu jeszcze rozpakować model i puścić na podłodze właśnie po Geoline. Czy może Kolega zaznaczyć na powyższym rysunku jakimś kolorem i strzałką, miejsca i kierunek jazdy, gdzie występuje problem?

Dziękuję i pozdrawiam
Piotr
Proszę bardzo. Na czerwono tory gdzie zakładałem od poczatku, że będzie problem bo BIPa też czasami potrafi przygrymasić, więc żadna niespodzianka.. Strzałki żółte miejsce wypadania wózków na torze przejezdnym. Na tym torze z BIPa nie mam żadnych problemów. Tory sprawdzałem w tych zaznaczonych miejscach nie mają żadnych uchybień, łączeń etc. Sprawdzałem też suwmiarką. Wszystko jest ok..

Układ.jpg

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
544 65 11
Nie wiem czy to może mieć znaczenie, ale akurat w tych miejscach masz krótkie odcinki proste pomiędzy łukami ?
też tak myślałem ale bardzo często wypada na R3 (strzałka środkowa). Jeszcze nie dodałem że na strzałkach po lewj stronie wypada jadąc w lewo a na strzałce po prawej stronie wypada jadąc w prawo. Czyli dla uściślenia jadą cw prawo wypadnie lub nie na strzałce po prawej stronie ale nigdy w miejscach oznaczonych strzałkami po lewej i odwrotnie :) Muszę jeszcze zrobić test z dociążeniem wózka ale nie mogę znaleźć odpowiedniego obiążenia.

Reakcje
190 34 1
A przeczytałeś mój wstępny pierwszy post? Że będzie to ocena subiektywna?

Wy oceniajcie zgodność z realnym EN57. :)

Tak, oba wykonania przewodów mi się podobają, dlatego remis.
Tak, czy jest mostek czy go niema - dla mnie bez różnicy.
itd. itp. :)

Tu nie chodzi o subiektywność, chodzi o logikę. Skoro np. chwalisz Robo za dziurę do kibla, to czemu nie chwalisz Piko za pomost, którego u naszej produkcji nie ma. Trudno uznać za subiektywny remis, sytuację w której coś w jednym modelu jest, a w drugim nie ma.

Zielony

Nowy użytkownik
Reakcje
24 0 0
Oba modele są fajne, wymagają dopieszczenia (waloryzacja, ew. wymiana lamp, w Piko wnętrze, w Robo maskowanie przewodów we wnętrzu) - wiadomo. Jednak jak dla mnie ważne różnice to przy chowaniu i wyjmowaniu z pudełek:
- w Piko trzeba uważać na stopnie, bo się łamią i odpadają,
- w Robo na uszczelki (są gumowe) przy przejściach między wagonami. Chowając do pudełka potrafią się wyczepić i tak zostawione odkształcają się i problem potem je naprostować i wpiąć do wagonu.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.791 128 1
Wielkie dzięki dla Kolegi @Arekmiz za dokonanie i zaprezentowanie porównania modeli EN57 od dwóch producentów(y) I do tego okraszonego dużą ilością zdjęć.
Szczególne podziękowania za prezentację podwozia (rzadko kiedy ten element jest dobrze uwidaczniany na zdjęciach). A w przypadku podwozia i jego wykonania, mamy duże różnice.
Jak Kolega na wstępie napisał, że są to subiektywne oceny, nie będę z nimi polemizował (aczkolwiek nie ze wszystkimi się zgadzam) to nie omieszkam wspomnieć o kategorii, która mnie bardzo rozczuliła, czyli porównanie wykonania imitacji rury spustowej od WC (dzięki tej kategorii ocena wyrobu ROBO nie wypada tak źle w stosunku do PIKO;)).
Ale trochę poważniej:) Zabrakło mi w Kolegi porównaniu jedynie ustosunkowanie do wykonania imitacji oszklenia w modelach. Już na pierwszy rzut oka widać inne podejścia do tego zagadnienia przez obu producentów. Może i w tym temacie Kolega się wypowie:niepewny: Bo w przeszłości temat szybek wzbudzał duże emocje...

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.814 177 0
Bo ja nie zauważyłem istotnych różnic w oszkleniu obu modeli, patrząc oczywiście z zewnątrz. :) Dlatego tu: remis. :)
No i jeszcze oprócz właściwości jezdnych będę porównywał środek po otwarciu, ale to po urlopie. :)

Reakcje
172 25 7

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.821 15 0
Nie znam za bardzo konstrukcji tych reflektorów, bo nie mam tego modelu, ale zapytam z ciekawości, jak osiągnąć taki efekt?
Troszkę to skomplikowane, a przynajmniej tak może wyglądać, ale spróbuję to opisać.
W tym celu wymagane są narzędzia i materiały:
  1. Przebijak do paska/skóry 1 mm: https://allegro.pl/oferta/dziurkacz-wybijak-do-dziur-w-skorze-pasku-1-mm-11954074491
  2. Przebijak do paska/skóry 3,5 mm (na Allegro chyba już niedostępne)
  3. Bezbarwna transparentna folia: https://allegro.pl/oferta/okladki-do-bindowania-folia-przod-a4-50-sztuk-12338101080 (ale musi być 100% przeźroczysta, niektóre są delikatnie niebieskawe)
  4. Czerwona transparentna folia: https://allegro.pl/oferta/folia-czerwona-do-formikarium-na-mrowki-7792146134
  5. Bezbarwny transparentny światłowód 1 mm (w przypadku modelu EN57 Piko najlepszy byłby 1,2 mm): https://allegro.pl/oferta/swiatlowod-1-mm-2-m-oswietlenie-lampa-10627214751
  6. Transparentna kulka ~-0,6 mm (kupowałem w sklepie z pasmanterią)
  7. Srebrny marker
  8. Klej cyjanoakrylowy

Wykonanie:
  1. Wymontowuję cały reflektor z budy.
  2. Wymontowuję oryginalną transparentną imitację szybki Piko (wypychasz ją od tyłu wykałaczką - jest połączona ze światłowodem).
  3. Wymontowuję czerwony światłowód Piko (uwaga! jest bardzo drobny i łatwo zgubić, radzę robić to nad jakąś miską).
  4. Na końcówkę czerwonego światłowodu Piko (średnica 0,75 mm), przyklejam wycięte z czerwonej folii, przy pomocą przebijaka, kółeczko o średnicy 1 mm (wymagana czerwona folia). Boki tego światłowodu maluję srebrnym markerem.
  5. Montuję światłowód na docelowe miejsce w reflektorze.
  6. Ucinam około 1 cm bezbarwnego przeźroczystego światłowodu, do którego przyklejam na jeden z końców kulkę 0,6 mm.
  7. Gotowy światłowód w kulką, wpuszczam w reflektor na odpowiednią długość (tak aby wystawała praktycznie sama kulka, która będzie imitowała żarówkę - ona rozświetli cały odbłyśnik podczas włączenia świateł w modelu).
  8. Zaklejam światłowód, następnie ucinam jego nadmiar nożykiem.
  9. Montuję reflektor w modelu, składam model do kupy.
  10. Na sam koniec z bezbarwnej przeźroczystej folii, przy pomocy przebijaka 3,5 mm, robię imitację szkła chroniącego reflektor. W przypadku przebijaka którego ja mam, rzeczywista średnica wynosi około 3,7 mm (wręcz idealna), więc gotowe szkiełko wchodzi na wcisk do reflektora, bez konieczności przyklejania go.

Reakcje
84 2 0
Mój post może dużo nie wniesie ale zdjęcie zapożyczone z tej strony http://rail.phototrans.eu/14,29121,0,PaFaWag_5B_6B_EN57_887.html
EN57 887 , zdjęcie wykonane w 2004 roku
Ktoś pytał o wycieraczki to tutaj można zobaczyć jak były w oryginalnej lokomotyowie. Szkoda że nie ma więcej zdjęć aby porównać z modelem Robo.
Tablice w tej lokomotywie również są białe i wyglądają jak taka nakleja więc może Robo również tym się sugerowało natomiast jeśli chodzi o bryłę samych członów porównując z pierwowzorem Ezt EN57 to w mojej opinii Robo bardziej wyskalowal dach. Może i wygląda bardziej kwadrowo niż ten z Piko ale mnie się bardziej podoba wersja z Robo

Załączniki