• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja EN57 Piko i Robo - różnice w modelach

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.430 146 0
Tak. I jedni i drudzy pojechali do Pafawagu i w nocy z tamtejszych piwnic wyciągnęli szczegółowe rysunki konstrukcyjne EZT 5B+6B+5B. Zrobili szpiegowskimi aparatami fotki i teraz trzaskają modele. Czasami jednak zdarzyła się jakaś skaza na mikrofilmie i stąd nieścisłości w powstałych modelach.

A tak poza tym, to o_O

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
524 58 11
A ja tak troszke na luzie w stosunku do poprzednich wpisów. Zwróccie uwagę, ze oba loga KM wyglądają na modelach PIKO i ROBO dosyc różnie i raczej nie jest to kąt zdjęcia. Patrząc jednak na najstarsze fotki dostępne na stronie ilostan.forumkolejowe.pl (Autor: Ficek) to oryginał z numerem 935 ma logo wyglądające jak na modelu ROBO a oryginał nr 1000 ma logo przypominające model PIKO :) To tak dla luzu.

Załączniki

SP47-001

Aktywny użytkownik
Reakcje
245 12 4
A ja tak troszke na luzie w stosunku do poprzednich wpisów. Zwróccie uwagę, ze oba loga KM wyglądają na modelach PIKO i ROBO dosyc różnie i raczej nie jest to kąt zdjęcia. Patrząc jednak na najstarsze fotki dostępne na stronie ilostan.forumkolejowe.pl (Autor: Ficek) to oryginał z numerem 935 ma logo wyglądające jak na modelu ROBO a oryginał nr 1000 ma logo przypominające model PIKO :) To tak dla luzu.
EN57-1000 od Robo ma prawidłowe (większe) logo na czole, gdyż w tamtym okresie (przed rewizją w 2008 r. i montażem wyświetlaczy LED) na oryginalnej jednostce takowe występowało.

Jak już czepiamy się takich szczegółów, to przez moje zboczenie zawodowe zauważyłem, że oznaczenie "EN57-935 ra" na czole modelu jednostki od Piko jest rozciągnięte na boki. ;)

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.922 121 1
Jak już czepiamy się takich szczegółów, to przez moje zboczenie zawodowe zauważyłem, że oznaczenie "EN57-935 ra" na czole modelu jednostki od Piko jest rozciągnięte na boki. ;)
Od PIKO:niepewny:
W przypadku napisów inwentarzowych, moim zdaniem, obaj producenci nie popełnili błędu (w PIKO bardziej skupione w ROBO rozciągnięte). Co do logo, to sam nie wiem:rolleyes: Na zdjęciach wydają się jednakowe i umieszczone centrycznie.

EN57.png

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.057 259 17
Gdy drugi Robert zapowiedział lata temu że będzie robił EU07 z miejsca pojawiła się osoba głośno krzycząca że jakim prawem on ma zamiar coś takiego robić, gdzie pieniądze, gdzie doświadczenie, gdzie zaplecze i inne takie bzdury. To było nie poważne zachowanie, coś jak krzyk przerażenia w akcie desperacji.
No i prawnik załatwił sprawę. Potem ten Pan pisał jeszcze, że z przyjemnością patrzył się ja kości i resztki firmy Schlesienmodelle spłynęły do kanału. Nie wiem, co on tam widział, może kości i resztki swojej kariery zawodowej po upadku komuny. Schlesienmodelle nadal jest. Ta inna firma nas jeszcze nie wykończyła. Na razie...

Kolega @Remaj12 tu ewidentnie przegiął pałę i nie dziwiłbym się, jak by za to nie poniósł jakichś konsekwencji.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.446 442 99
(...)jak można napisać coś takiego:

Zobacz załącznik 1052404

"Modele tworzone z pasją", "wyjątkowy model", "hołd", "realistyczny wygląd", "jak najwierniej oddać wygląd", itd. - ktoś kto to pisał, chyba w ogóle nie porównał modelu z pierwowzorem..
Kolega @Remaj12 tu ewidentnie przegiął pałę
Gdy włączę TV i lecą reklamy, na okrągło słyszę teksty w stylu np. "majonez stworzony z pasją" itp, itd... Czy w związku z tym jest to powód, by na tematycznych forach wylewać żale na ten temat? Każdy ma prawo uważać jak uważa. Nie wiem czym się tu ekscytować. Wolny rynek, wolność słowa. Komu nie smakuje, ten niech nie kupuje.
Przepraszam za Off-Topic. Więcej modelarstwa na tym forum, a nie ciągłe przepychanki cholera wie o co. Czasami to już się nie chce tu zaglądać.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
26 1 0
Cześć!
Czy może ktoś wrzucić jak wygląda wnętrze EN57-1000 KM od Robo, chciałbym zobaczyć jak zamaskowano kable wewnątrz, ewentualnie jakieś foty z włączonym oświetleniem pod katem w miejscach gdzie w EN57-648 było widać zwoje kabli. Bardzo ciężko znaleźć takie ujęcia w sieci. Pozdrawiam

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.922 121 1
Cześć!
Czy może ktoś wrzucić jak wygląda wnętrze EN57-1000 KM od Robo, chciałbym zobaczyć jak zamaskowano kable wewnątrz, ewentualnie jakieś foty z włączonym oświetleniem pod katem w miejscach gdzie w EN57-648 było widać zwoje kabli. Bardzo ciężko znaleźć takie ujęcia w sieci. Pozdrawiam
Na stronie ROBO znajdują się m.in. zdjęcia wnętrza modelu.