• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja EN57 Piko i Robo - różnice w modelach

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.970 447 99
Komuś się wykoleił i już się fama niesie o problemach. Ja swój zdążyłem przetestować na R2, R3 i żadnych problemów nie zauważyłem.
Co prawda producent nie podaje minimalnego promienia łuku, a jedynie informację o "bardzo dobrych własnościach jezdnych", ale biorąc pod uwagę szykującą się w powietrzu kolejną aferę, chyba powinien podawać, że model testowano na torach o promieniu takim, a takim. Publikowany był na profilu YT Robo filmik z jazdą po ostrych łukach (także rozjazdach), model giął się niczym 'monczako' w rekach Bruce Lee i nie wyleciał.
Jakie więc łuki stosują klienci, że im wylatuje? Kto to wie... Oglądając polskie torty wszystko jest możliwe + późniejsze pretensje.

SantaFe

Znany użytkownik
Reakcje
674 30 7
Co prawda producent nie podaje minimalnego promienia łuku, a jedynie informację o "bardzo dobrych własnościach jezdnych", ale biorąc pod uwagę szykującą się w powietrzu kolejną aferę, chyba powinien podawać, że model testowano na torach o promieniu takim, a takim. Publikowany był na profilu YT Robo filmik z jazdą po ostrych łukach (także rozjazdach), model giął się niczym 'monczako' w rekach Bruce Lee i nie wyleciał.
Jakie więc łuki stosują klienci, że im wylatuje? Kto to wie... Oglądając polskie torty wszystko jest możliwe + późniejsze pretensje.
zerknij na poprzednią stronę co 2 wpisy wcześniej kolega pisał

arhi91

Użytkownik
Reakcje
84 18 0
Skoro EN57-648 w przeddzień złomowania miał widoczne ślady po pierwotnie montowanych czerwonych światłach końca składu nad oknami kabiny maszynisty, to tym bardziej miał je w trakcie eksploatacji. Na modelu nie widzę tych zaślepek.
Przecież są jako elementy do samodzielnego montażu... Wy w ogóle sprawdzacie co kupiliście i co macie w paczce?

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.743 172 0
No dobra. Dziś kurier mi dostarczył mój długo wyczekiwany model EN57 Robo, katowicki. A jakże - ze złotym napisem na pudełku. :) Od razu rzut oka na rysunek dookoła pokrywki - tu jest OK, przedział NN w wagonie s jest dobrze narysowany, znaczy nie ma białej szybki na tej widocznej ścianie wagonu s. :) Wyjąłem wagony z pudełka (ciasno siedzą w tej gąbce) i sprawdziłem, czy niczego nie brakuje (w Piko brakuje mi jednej poręczy w wagonie rb, czekam na załatwienie reklamacji przez sklep Lokomodel, ale jakoś słabo to idzie...). W modelu Robo niczego nie brakuje, czyli czas nadszedł na porównanie.

Otóż, drodzy Koledzy, porównywałem każdy wagon osobno, każdą stronę po kolei, dokładnie, powoli, skrupulatnie. Jutro, obiecuję, zrobię odpowiednie zdjęcia, i po kolei będę opisywał zauważone różnice, każdy wagon opiszę oddzielnie, każdą różnicę wypunktuję, tak aby można było się do każdej odnieść. :)

A tych różnic jest dużo, naprawdę dużo. Są to różnice różnego typu. Byćmoże są takie, które wynikają z różnic w prawdziwych EN57, będących wzorem dla obu modeli. Byćmoże są takie, które wynikają z możliwości zastosowanych technologii producentów obu modeli (że inaczej się nie dało). I byćmoże są takie, które wynikają ze złego odwzorowania rzeczywistego kibla. W każdym bądź razie ja pod każdym punktem napiszę moją subiektywną ocenę, z której albo wyniknie przewaga (wg mnie) jednego modelu albo będzie remis. :) Zatem może wyjść też tak, że np. coś co mi się subiektywnie bardziej podoba, jest w rzeczywistości błędem, czyli niezgodnością z realnym EN57. :)

Zaś ocenę obiektywną, czyli zgodność z realnym kiblem pozostawię Wam, drodzy Koledzy. :)

Dziś napiszę Wam tylko takie małe ogólne podsumowanie. Oba modele wyglądają super, a większej odległości nie widać drastycznych różnic, oba modele będą super wyglądały czy to na makiecie, na podłogówce, czy w gablocie. Mogę napisać że z mojego oglądu model Robo jest wykonany troszkę słabiej. Absolutnie nie że jest gorszy. Po prostu moim zdaniem chińska fabryka Robo jest bardziej "chińska" niż chińska fabryka Piko. Albo inaczej: Piko "odrobiło lekcję" i to widać w modelu EN57. Albo jeszcze inaczej: model Robo jest jakby odrobinę "grubiej ciosany". :) No i te przewody w Robo. Nie tylko te idące do złączy międzywagonowych, ale w ogóle - połączenia płytki elektronicznej z innymi elementami . W modelu Robo otworzyłem tylko wagon silnikowy i od razu rzucają się w oczy choćby przewody idące do wózków (zasilanie) czy głośnik leżący w przedsionku. :)

Ogólnie rzecz ujmując, na dzień dzisiejszy oba modele dla mnie są super i oba u mnie zostają. A co będzie dalej to się okaże, jak Piko i Robo będą w tym temacie działać dalej. Czy Piko wyda EN71? Moim zdaniem jest jakieś tam prawdopodobieństwo. Czy Piko wyda model bez ryfli i model z EDkowym przodem (19XX)? Moim zdaniem jest bardzo nikłe prawdopodobieństwo. Czy takie modele wyda Robo? Moim zdaniem jest duże prawdopodobieństwo. Zatem chcąc mieć EN71, EN57-19XX (czy też może w przyszłości ED72) będę czekał na Robo. No chyba, że Piko nas zaskoczy... Pożyjom, uwidim. :) Oczywiście mam nadzieję, że takie rzeczy jak te nieszczęsne przewody czy głośnik Robo trochę poprawi/zmieni. :)

PS. Jazdy Robo nie odbyłem. I na razie nie odbędę, gdyż jak napisałem jutro planuję porobić zdjęcia i szczegółowo opisać różnice, a w sobotę jadę na zasłużony 2-tygodniowy urlop i nie zabieram ze sobą moich zabawek. :) Zatem mój subiektywny opis i porównanie właściwości jezdnych Piko vs. Robo będzie dopiero pod koniec sierpnia.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.743 172 0
No to zaczynamy. :)

Na zdjęciach PIKO jest po lewej / u góry zdjęcia zaś ROBO jest po prawej / na dole zdjęcia. :)

Wagon silnikowy s

Widok ściany czołowej od strony wagonu ra:

20230804_065415.jpg

1. Mostek przejściowy jest w Piko, w Robo nie ma.
Moja ocena: remis

2. Układ kabli, brak kabli zwisających z prawej skrzynki w Robo.

3. Wygląd kabli, w Piko bardziej filigranowe, w Robo grubsze.

4. Wałki gumowe, w Piko grubsze i szerzej, w Robo cieńsze i węziej.

5. Drzwi otwierane w prawo lub w lewo.

6. Kable widoczne przez szybkę drzwi w Robo.
Moja ocena: Piko

Widok ściany czołowej od strony wagonu rb:

20230804_065443.jpg

7. Mostek przejściowy jest w Piko, w Robo nie ma.

8. Układ kabli, brak kabli zwisających z prawej skrzynki w Robo.

9. Wygląd kabli, w Piko bardziej filigranowe, w Robo grubsze.

10. Wałki gumowe, w Piko grubsze i szerzej, w Robo cieńsze i węziej.

11. Drzwi otwierane w prawo lub w lewo.

12. Kable widoczne przez szybkę drzwi w Robo.

Widok ściany bocznej 1:

20230804_065536.jpg

13. Ramki wokół wlotów wentylacyjnych nad drzwiami.

14. Układ napisów przy drzwiach wejściowych.
Moja ocena: remis (chociaż bardziej mi się podoba wersja gdzie "po sygnale odjazdu" jest pod "2" a nie obok) :)

15. Wykonanie poręczy.

16. Schody wejściowe, w Piko gorszy wygląd, odpadające (jak widać na zdjęciu). :)
Moja ocena: Robo

17. Wózki z boku, w Piko bardziej filigranowe, różna wielkość obudowy łożysk osiowych (która jest prawidłowa - nie wiem).

18. Układ klap w skrzyni pod pudłem wagonu, np. szerokość poszczególnych klap (która jest prawidłowa - nie wiem).

19. W Robo brak wentylatora (prawdopobnie wentylator oporów rozruchowych), w Piko jest, zaznaczony strzałką na zdjęciu.

20. Oznaczenia, znaki, napisy w dolnym pasie pudła, różny układ.

Widok ściany bocznej 2:

20230804_065603.jpg

Większość uwag jak powyżej.

21. Małe klapki rewizyjne na pudle wagonu, w Piko są na lewo od czopów skrętu, w Robo są na prawo (na drugiej ścianie bocznej opisanej powyżej w obu modelach te małe klapki są na lewo od czopów skrętu - co jest prawidłowe - nie wiem).

Widok dachu:

20230804_065628.jpg

22. Rurki kablowe, w Piko widoczne są połączenia odcinków rurek, bardziej filigranowe, w Robo grubsze.

23. Wloty wentylacyjne, w Piko mają widoczne obramowanie.

24. Różnice w wielkości skrzynek i układzie innych elementów elektrycznych.

25. Wykonanie i wygląd pantografów.

Widok od spodu:

20230804_065658.jpg

20230804_065725.jpg

20230804_065753.jpg

20230804_065804.jpg

26. Wykonanie elementów, cięgieł, zbiorników, przekładni, cylindrów hamulcowych, w Piko bardziej filigranowe, ładniejsze, bardziej przestrzenne.

27. Wózki. No tu Piko pokazało klasę. Na tle innych modeli, gdzie wózki od spodu to zwykły płaski plastik tu jest super. Wózek ma widocze elementy przekładni, silników trakcyjnych, belki bujakowej, etc. Klocki hamulcowe lepiej umieszczone w Piko.
Moja ocena: Piko (chociaż i tak wiadomo, że na makiecie nikt nie ogląda wózków od spodu). :)

28. Elementy elektryczne, lepiej wyglądają w Piko, widoczne elementy od spodu skrzyni oporów rozruchowych, ładniejsze wykończenie detali. W Robo w porównaniu do Piko brakuje kilku elektrycznych elementów (nie wiem do czego służą i czy były w oryginale odwzorowanym przez Robo).

Ostatnio edytowane:

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.758 62 1

Ocen tych punktów zupełnie nie rozumiem, znaczy, że jak PIKO odwzorowało więcej przewodów a ROBO mniej lub przewody są bardziej filigranowe to jest znak równości między modelami w danej "kategorii"? Za brak mostka też jednakowa ocena? To są oczywiście pierdoły (biorąc pod uwagę cały model obydwu producentów), jeszcze niewidoczne w eksploatacji jak człony są ze sobą złączone, no ale coś dziwnego.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.743 172 0
Wagon rozrządczy ra

Widok ściany czołowej od strony kabiny maszynisty:

20230804_065937.jpg

1. Ustawienie reflektorów.

2. Wygląd reflektorów.
Moja ocena: Robo (w Piko muszą pójść na wymianę) :)

3. Wycieraczki, trąbki, lusterka boczne, oba wykonania mi się podobają.

4. Tablica kierunkowa, w Piko napis w głębi, w Robo na wierzchu.

5. Zgarniacz

6. Sprzęg, nie komentuję położenia, dla mnie ładniejszy w Robo.
Moja ocena: Robo (i w przypadku połączenia Piko+Robo zrobię to za pomocą złączki Robo a na oba wolne końce włożę sprzęgi Robo) :)

Widok ściany czołowej od strony wagonu s:

20230804_065958.jpg

8. Układ kabli.

Widok ściany bocznej 1:

20230804_070036.jpg

13. Układ napisów przy drzwiach wejściowych.
Moja ocena: remis (chociaż bardziej mi się podoba wersja gdzie "po sygnale odjazdu" jest pod "2" a nie obok) :)

14. Wykonanie poręczy.

15. Schody wejściowe, w Piko gorszy wygląd, odpadające. :)

16. Wózki z boku, w Piko bardziej filigranowe, różna wielkość obudowy łożysk osiowych (która jest prawidłowa - nie wiem).

17. Oznaczenia, znaki, napisy w dolnym pasie pudła, różny układ.

18. Położenie punktu podparcia przy wózku od strony wagonu s, jest różne (która jest prawidłowa - nie wiem).
Moja ocena remis

19. Schodki wejściowe pod drzwiami od kanarówy, różna wysokość położenia i szerokość (która jest prawidłowa - nie wiem).
Moja ocena remis

Widok ściany bocznej 2:

20230804_070053.jpg

Widok dachu:

20230804_070111.jpg

20. Rurki kablowe, w Piko widoczne są połączenia odcinków rurek, bardziej filigranowe, w Robo grubsze.

21. Ilość rurek, w Piko 4, w Robo 3.

22. Różnice w położeniu wywietrzników, w Piko rozstawione węziej, w Robo szerzej (które jest prawidłowe - nie wiem).

23. Obudowa górnego reflektora i jej połączenie z dachem (które jest prawidłowe - nie wiem).

Widok od spodu:

20230804_070134.jpg

20230804_070146.jpg

20230804_070201.jpg

20230804_070227.jpg

24. Wykonanie elementów, cięgieł, zbiorników, przekładni, cylindrów hamulcowych, w Piko bardziej filigranowe, ładniejsze, bardziej przestrzenne.

25. Wózki. No tu Piko pokazało klasę. Na tle innych modeli, gdzie wózki od spodu to zwykły płaski plastik tu jest super. Wózek ma widocze elementy hamulca, belki bujakowej, etc. Klocki hamulcowe lepiej umieszczone w Piko.
Moja ocena: Piko (chociaż i tak wiadomo, że na makiecie nikt nie ogląda wózków od spodu). :)

26. Rura od kibla, lepsza w Robo bo ma dziurę. :)

27. Sprężarki. Wiemy, że w Piko są 2 szt. i jedną trzeba wywalić. W Robo jest jedna. Ale czy właściwa dla tego egzemplarza? W pustym miejscu po drugiej sprężarce jest wiszący luzem element (przewód powietrzny?), zaznaczony strzałką na ostatnim zdjęciu.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.743 172 0
Ocen tych punktów zupełnie nie rozumiem, znaczy, że jak PIKO odwzorowało więcej przewodów a ROBO mniej lub przewody są bardziej filigranowe to jest znak równości między modelami w danej "kategorii"? Za brak mostka też jednakowa ocena? To są oczywiście pierdoły (biorąc pod uwagę cały model obydwu producentów), jeszcze niewidoczne w eksploatacji jak człony są ze sobą złączone, no ale coś dziwnego.
A przeczytałeś mój wstępny pierwszy post? Że będzie to ocena subiektywna?

Wy oceniajcie zgodność z realnym EN57. :)

Tak, oba wykonania przewodów mi się podobają, dlatego remis.
Tak, czy jest mostek czy go niema - dla mnie bez różnicy.
itd. itp. :)

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.847 62 10

Na zdjęciach PIKO jest po lewej / u góry zdjęcia zaś ROBO jest po prawej / na dole zdjęcia. :)

Wagon silnikowy s

Widok ściany czołowej od strony wagonu ra:

Zobacz załącznik 992268

5. Drzwi otwierane w prawo lub w lewo.

6. Kable widoczne przez szybkę drzwi w Robo.

Widok ściany czołowej od strony wagonu rb:

Zobacz załącznik 992269

Widok ściany bocznej 1:

Zobacz załącznik 992270

13. Ramki wokół wlotów wentylacyjnych nad drzwiami.

14. Układ napisów przy drzwiach wejściowych.

15. Wykonanie poręczy.

16. Schody wejściowe, w Piko gorszy wygląd, odpadające (jak widać na zdjęciu). :)

17. Wózki z boku, w Piko bardziej filigranowe, różna wielkość obudowy łożysk osiowych (która jest prawidłowa - nie wiem).

18. Układ klap w skrzyni pod pudłem wagonu, np. szerokość poszczególnych klap (która jest prawidłowa - nie wiem).

19. W Robo brak wentylatora (prawdopobnie wentylator oporów rozruchowych), w Piko jest, zaznaczony strzałką na zdjęciu.

20. Oznaczenia, znaki, napisy w dolnym pasie pudła, różny układ.

Widok ściany bocznej 2:

Zobacz załącznik 992271

21. Małe klapki rewizyjne na pudle wagonu, w Piko są na lewo od czopów skrętu, w Robo są na prawo (na drugiej ścianie bocznej opisanej powyżej w obu modelach te małe klapki są na lewo od czopów skrętu - co jest prawidłowe - nie wiem).

Widok dachu:

Zobacz załącznik 992272

22. Rurki kablowe, w Piko widoczne są połączenia odcinków rurek, bardziej filigranowe, w Robo grubsze.

23. Wloty wentylacyjne, w Piko mają widoczne obramowanie.

24. Różnice w wielkości skrzynek i układzie innych elementów elektrycznych.

25. Wykonanie i wygląd pantografów.

Widok od spodu:

Zobacz załącznik 992273

Zobacz załącznik 992274

Zobacz załącznik 992275

Zobacz załącznik 992276

26. Wykonanie elementów, cięgieł, zbiorników, przekładni, cylindrów hamulcowych, w Piko bardziej filigranowe, ładniejsze, bardziej przestrzenne.

27. Wózki. No tu Piko pokazało klasę. Na tle innych modeli, gdzie wózki od spodu to zwykły płaski plastik tu jest super. Wózek ma widocze elementy przekładni, silników trakcyjnych, belki bujakowej, etc. Klocki hamulcowe lepiej umieszczone w Piko.

28. Elementy elektryczne, lepiej wyglądają w Piko, widoczne elementy od spodu skrzyni oporów rozruchowych, ładniejsze wykończenie detali. W Robo w porównaniu do Piko brakuje kilku elektrycznych elementów (nie wiem do czego służą i czy były w oryginale odwzorowanym przez Robo).
1:0 = remis
Bardzo ciekawe porównanie. Natychmiastowy lot w kosmos takiego wpisu jak i wielu innych w tym kosmicznym wątku.
Doceniam poświęcony czas ale reszta to nie wiem co to jest.

1:0 = remis
Ciekawostka.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.743 172 0
Wagon rozrządczy rb

Widok ściany czołowej od strony kabiny maszynisty:

20230804_070346.jpg

1. Ustawienie reflektorów.

2. Wygląd reflektorów.
Moja ocena: Robo (w Piko muszą pójść na wymianę) :)

3. Wycieraczki, trąbki, lusterka boczne, oba wykonania mi się podobają.

4. Tablica kierunkowa, w Piko napis w głębi, w Robo na wierzchu.

5. Zgarniacz

6. Sprzęg, nie komentuję położenia, dla mnie ładniejszy w Robo.
Moja ocena: Robo (i w przypadku połączenia Piko+Robo zrobię to za pomocą złączki Robo a na oba wolne końce włożę sprzęgi Robo) :)

Widok ściany czołowej od strony wagonu s:

20230804_070412.jpg

8. Układ kabli.

Widok ściany bocznej 1:

20230804_070437.jpg

13. Układ napisów przy drzwiach wejściowych.

14. Wykonanie poręczy.

15. Schody wejściowe, w Piko gorszy wygląd, odpadające. :)

16. Wózki z boku, w Piko bardziej filigranowe, różna wielkość obudowy łożysk osiowych (która jest prawidłowa - nie wiem).

17. Oznaczenia, znaki, napisy w dolnym pasie pudła, różny układ.

18. Położenie punktu podparcia przy wózku od strony wagonu s, jest różne (która jest prawidłowa - nie wiem).
Moja ocena remis

19. Schodki wejściowe pod drzwiami od kanarówy, różna wysokość położenia i szerokość (która jest prawidłowa - nie wiem).
Moja ocena remis

Widok ściany bocznej 2:

20230804_070454.jpg

Widok dachu:

20230804_070507.jpg

20. Rurki kablowe, w Piko widoczne są połączenia odcinków rurek, bardziej filigranowe, w Robo grubsze.

21. Ilość rurek, w Piko 4, w Robo 3.

22. Różnice w położeniu wywietrzników, w Piko rozstawione węziej, w Robo szerzej (które jest prawidłowe - nie wiem).

23. Obudowa górnego reflektora i jej połączenie z dachem (które jest prawidłowe - nie wiem).

Widok od spodu:

20230804_070526.jpg

20230804_070536.jpg

20230804_070547.jpg

24. Wykonanie elementów, cięgieł, zbiorników, przekładni, cylindrów hamulcowych, w Piko bardziej filigranowe, ładniejsze, bardziej przestrzenne.

25. Wózki. No tu Piko pokazało klasę. Na tle innych modeli, gdzie wózki od spodu to zwykły płaski plastik tu jest super. Wózek ma widocze elementy hamulca, belki bujakowej, etc. Klocki hamulcowe lepiej umieszczone w Piko.

26. Rura od kibla, lepsza w Robo bo ma dziurę. :)

27. Skrzynia akumulatorów, różny wygląd i wielkość (która jest prawidłowa - nie wiem).

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.847 62 10
Może nie kumasz co jest remisem, a co wygraną. Wytłumaczę.
Mostek przejściowy jest w Piko = 1
w Robo nie ma = 0
Wygrywa Piko, bo ma 1 punkt. Rozumiesz?

w Robo też jest = 1
Przy tym układzie jest remis, bo każdy ma tyle samo, rozumiesz?

Powodzenia.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.862 41 4
Porównanie fajne i wystawiana za to ocena. Ale to sa dwa modele, nie wiemy czym się różniły oryginały i porównanie powinno być do oryginału a nie drugiego modelu. Bo np stwierdzenie że posygnale wejście wzbronienoe jest pod numerem klasy czy z boku nie mowi nic , które jest prawidłowe. A może oba sa prawidłowe? Każdy model powinien mieć porównanie do swojego pierwowzoru.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.743 172 0
Może nie kumasz co jest remisem, a co wygraną. Wytłumaczę.
w Robo nie ma = 0
Wygrywa Piko, bo ma 1 punkt. Rozumiesz?

w Robo też jest = 1
Przy tym układzie jest remis, bo każdy ma tyle samo, rozumiesz?
Jeszcze raz: umiesz czytać? Proszę, cytat mojego wczorajszego postu wstępnego:

A tych różnic jest dużo, naprawdę dużo. Są to różnice różnego typu. Byćmoże są takie, które wynikają z różnic w prawdziwych EN57, będących wzorem dla obu modeli. Byćmoże są takie, które wynikają z możliwości zastosowanych technologii producentów obu modeli (że inaczej się nie dało). I byćmoże są takie, które wynikają ze złego odwzorowania rzeczywistego kibla. W każdym bądź razie ja pod każdym punktem napiszę moją subiektywną ocenę, z której albo wyniknie przewaga (wg mnie) jednego modelu albo będzie remis. :) Zatem może wyjść też tak, że np. coś co mi się subiektywnie bardziej podoba, jest w rzeczywistości błędem, czyli niezgodnością z realnym EN57.

Zatem jeśli mi nie przeszkadza brak mostka to daję remis. Choć jest niezgodne z rzeczywistością. Rozumiesz???

Porównanie fajne i wystawiana za to ocena. Ale to sa dwa modele, nie wiemy czym się różniły oryginały i porównanie powinno być do oryginału a nie drugiego modelu. Bo np stwierdzenie że posygnale wejście wzbronienoe jest pod numerem klasy czy z boku nie mowi nic , które jest prawidłowe. A może oba sa prawidłowe? Każdy model powinien mieć porównanie do swojego pierwowzoru.
Proszę, cytat mojego wczorajszego postu wstępnego:

Zaś ocenę obiektywną, czyli zgodność z realnym kiblem pozostawię Wam, drodzy Koledzy.

Dlatego w wielu miejscach mojego porównania jest taki nawias: (która jest prawidłowa - nie wiem). Właśnie te punkty oceniajcie Wy. :)

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
763 10 1
Co do porównania się nie wypowiadam, ale zdjęcia pokazuja coś innego. Otóz cała masa detali jest przez projektanta 3D robiona "na oko" według zdjęć, a nie według pomiarów. To widać po ścianach czołowych, na dachu (chociazby rozmieszczenie wywietrzników), a jeszcze bardziej po podwoziu (tu mamy różne odstępy między wręgami podłogi, rózne proporcje wymiarów skrzyń) - te same elementy mają nieco inne proporcje i wymiary. Nie krytykuje tego bynajmniej, bo sam tak robię w swoich modelach :D, ale pokazuje to, że model jest bardziej rzeźbą, niż zminiaturyzowanym oryginałem, a jego odbiór wynika z subiektywnych decyzji projektanta, co do tego jak ukazać poszczególne detale. Bynajmniej nie w skali.