• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja EN57 Piko i Robo - różnice w modelach

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.283 88 0
NIe da rady. W necie jest tylko jedno zdjęcie EN57-648ra w stanie agonalnym ;)
To ew. koneserzy mogą sobie pomierzyć to, co na nim widać. Ale pamiętajcie, że budujący model są skazani na kompromisy, np. nie ma możliwosci odwzorowania grubości oryginalnych materiałów, co pociąga konieczność "przekłamania" któregoś z wymiarów. Modele Robo mają inne przekłamania, niż modele PIKO - co w sumie jest oczywiste, skoro jeden nie jest plagiatem drugiego. Oba świetne, a o wyborze w moim przypadku zadecydowało malowanie.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.965 122 22
CoCu dawaj nudne. Nie masz co robić tylko walisz z zemsty za stare spięcia te nudne do znudzenia, zresztą... nie od dzisiaj. Dziecinada.
Jak zwykle nie zawodzisz. Tylko pojawił się nowy model, na forum poruszenie to i zaraz ciebie tu pełno. I niemal co post ganisz innych za niepotrzebne wpisy, podczas gdy twoje są równie niepotrzebne. Ale tego już nie widzisz. A dziecinadą to jest dopiero to, że w odwecie za takie oceny dajecie pierwszemu lepszemu mojemu wpisowi taką samą ocenę. Na żywo też jesteś taki mądrala?

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
763 10 1
Mam nadzieję, że nie zanudzę kolegów swoją obserwacją: Robo ma mocno przewymiarowaną i niestety pomalowaną na szaro (w kolorze dachu) rynienkę. Ten element powinien być żółty - jak w rzeczywistości i w modelu Piko, który przy okazji ma nieco subtelniejszą rynienkę. Niestety szara przewymiarowana rynienka powoduje (subiektywnie oczywiście) odczucie pewnej nieprawidłowości napisów przy drzwiach. Raz jeszcze podkreślam - to moje subiektywne odczucia.

Reakcje
440 294 188
To ew. koneserzy mogą sobie pomierzyć to, co na nim widać. Ale pamiętajcie, że budujący model są skazani na kompromisy, np. nie ma możliwosci odwzorowania grubości oryginalnych materiałów, co pociąga konieczność "przekłamania" któregoś z wymiarów. Modele Robo mają inne przekłamania, niż modele PIKO - co w sumie jest oczywiste, skoro jeden nie jest plagiatem drugiego. Oba świetne, a o wyborze w moim przypadku zadecydowało malowanie.
to ktory?

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.877 41 4
Bzdura.

jakby...

Nie wiem jak wy dochodzicie do tych wniosków. Patrzę naTOzdjęcie i jakoś nie widać że "wężej i wyżej".
Oceniając te modele chyba większość "jakby" robi to na oko i wyciąga dziwne wnioski. To "wyżej" w ROBO to złudzenie optyczne wynikające głównie z osadzenia w tym modelu niżej w stosunku do PIKO górnej części sprzęgu (imitacja gniazda elektrycznego).
Trzeba popatrzeć i tyle, to widać na pierwszy rzut oka.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.877 41 4
Wózki i kawałek boku. Fight :cool:
Tylko mnie nie zjedzcie, że na torach Piko :D
Z tego zdjęcia widać, że lampy w Piko są niżej a w ROBO wyżej. Widać róznicę wielkości maźnicy w PIKO większa, w ROBO mniejsza i w zgarniaczy przed kołami, Piko ma jakieś grubsze. Stopnie do przedziału bagażowego w Piko dłuższe ale w Robo są niższe sprężyny pod belką bujakową, Robo ma niżej sprzęg ale i też trochę grubsze ramy okien.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.967 130 86
Ja nie bardzo rozumiem dlaczego robicie "pomiary" ze zdjęć... ja napiszę to dosadniej: weź sufmiarkę i odpowiedni model (Piko, Robo) danego ETZa oraz weź miarkę i sprawdź dany wymiar na konkretnej jednosce ETZ w terenie. I na podstawie przeliczenia [X (dowolny wymiar) razy 1 przez 87] można wnioskować porównując do modelu czy jest O.K.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.791 128 1
Dorzucę kilka dodatkowych różnic w odwzorowaniu niektórych elementów w modelach EN57 od ROBO i PIKO (niestety nie udało mi się znaleźć w bardzo podobnych ujęciach tych samych członów).
Oprócz zaznaczonych różnić widać też inne podejście obu producentów do odwzorowania ramek okiennych jak również wózków jezdnych.

EN57 ROBO PIKO.jpg

Źródło: ROBO Model, PIKO Polska

Laku

Aktywny użytkownik
Reakcje
501 25 1
Kolega rprail wykonał kawał dobrej roboty!

Choć z drugiej strony teraz wychodzi tak:
- na zdjęciach "en face" : oba dachy są zbyt wysokie
- na zdjęciach "profilowych" : oba dachy są prawidłowej wysokości

bądź tu mądry i pisz wiersze

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.967 130 86
@Laku Bo wszystko zależy od kąta obserwacji, perspektywy i punktu zbiegu (a właściwie od miejsca jego umieszczenia w przestrzeni - wysokości na której jest "zawieszony" i przesunięcia względem osi pionowej danego przedmiotu - tu ETZ EN57.

Ostatnio edytowane: