• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja EN57 Piko i Robo - różnice w modelach

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
524 58 11
Mam wrażenie, że patrzę na dwie różne konstrukcje tego samego kibla, nie wnikam, w detale, typu półki, poręcze, oparcia czy wyposażenie kabiny, tylko patrzę na bryłę, nie wiem jak Wy ...ale coś dla mnie jest nie hallo.
Zgadzam się. Różnic tak "na oko" jest od groma i ciut ciut. Teraz czas na wstępne wypowiedzi znających EN57.

jaco

Znany użytkownik
Reakcje
852 14 1
Zdają się być minimalne różnice w osadzeniu przednich okien. W modelu Robo sprawiają wrażenie ciaśniej osadzonych, przez co słupki środkowe wyglądają na nieco cieńsze, boczne z kolei sprawiają wrażenia grubszych. Może to tylko wrażenie przynajmniej ja takie odnoszę patrząc na zdjęcia.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.683 15 0
Mam wrażenie, że patrzę na dwie różne konstrukcje tego samego kibla, nie wnikam, w detale, typu półki, poręcze, oparcia czy wyposażenie kabiny, tylko patrzę na bryłę, nie wiem jak Wy ...ale coś dla mnie jest nie hallo.
Miałem podobne wrażenie, ale wydaje mi się że to tylko kwestia zgarniacza.
Pomiarowo są identyczne.
IMG_3961 3.jpg
2903758_en57001-przeworsk.jpg
Źródło: https://s3.flog.pl/media/foto/2903758_en57001-przeworsk.jpg

7510.jpg
Źródło: https://www.kolejowaklatka.org/foto/foto2.php?f=7510

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.693 37 4
A czy patrząc na powyższe w PIKO nie jest lepiej zrobiony przód? Grubsze słupki, cieńsze uszczelki gumowe okien. W Robo niebieski bliżej dolnej krawędzi okien.
A tak z drugiej strony to i tak dobrze, że są dwa modele kibelków, jeden od drugiego nie odbiega, mają różnice jak u innych producentów wykonujących te same modele, więc cieszmy się nimi. Każdy ma swoje subiektywne odczucia i wybierze ten który mu lepiej będzie pasował.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
524 58 11
Ok, do superdrobiazgów nie ma się co czepiać tym niemniej patrząc na zdjęcia dachu widać wiele różnic. Pytanie czy sa one związane tym, ze sa to różne jednostki czy wynikajac zożnic w zakresie wykonaniu modeli. Sam kształt lamp jest zupłnie inny. Zgadzam się też, że perspektywa robi wiele ale np lampa górna wydaje się w PIKO wystawać bardziej do przeodu. I jeszcze raz, zero krytyki dla jednego i drugiego producenta ale patrząc na zdjęcia archiwalne trudno to ogarnąć.

Ostatnio edytowane:

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.135 129 19
Oglądając zdjęcia obu modeli, znowu nasuwa mi się na myśl stara i dobrze znana, smutna prawda o modelach pojazdów tej samej konstrukcji w wykonaniu różnych producentów - gdyby scalić oba modele w jeden, wyszedłby z tego połączenia model idealny, a tak... są dwa, bardzo dobre, choć nieidealne. Moim zdaniem niemożliwe jest wskazanie modelu lepszego lub gorszego. Oba modele mają słabsze i lepsze strony. Każdy wybierze wedle własnego uznania, na czym mu będzie bardziej zależało lub po prostu będzie cieszył się z obu, czego sobie i Wam Drodzy Koledzy, szczerze życzę. Producentom zaś należy życzyć powodzenia, aby spełnili jak najwięcej naszych pragnień w kwestii miniatur kultowych jednostek serii EN57.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
lampa górna wydaje się w PIKO wystawać bardziej do przeodu
W różnych egzemplarzach EN57 górne lampy różnie wystawały. Obie jednostki miały dorabiamy trzeci reflektor w czasie napraw - rozbieżność nie oznacza a priori, że którykolwiek producent popełnił błąd.

Przewinęło mi się też zdanie o sprzęgach - w moim PIKO szału nie ma, muszę kłaść model na dachu, żeby niezawodnie połączyć człony. Nie straszcie, że tu jest jeszcze gorzej ;)

Czy już rozgryźliście, z których kół jest odbiór prądu? W PIKO był dość specyficzny. Jestem ciekaw tutaj.

KonradH0

Użytkownik
Reakcje
57 2 1
Panie i Panowie, moim skromnym zdaniem model Piko jest lepiej wykonany, Mam wrażenie że, model Robo był robiony "na :siłę" . Nie piszę tego dlatego, ze mam model Piko - ma wiele wad, pisałem tu na forum jakie miałem przygody z łączeniem członów,. Moim zdaniem model Piko jest bardziej zaawansowany technologicznie - tj., elektronika, bryła. Oczywiście to tylko moja subiektywna ocena. Model Robo i tak mam zamiar kupić - sentyment do EN57. Pozdrawiam. Konrad.

sybic

Aktywny użytkownik
Reakcje
238 82 0
Na moje oko to Piko nie jest wcale takie złe. Z ogólnego odbioru wcale nie gorsze, może nawet lepsze. W Robo napis stacji naklejony, a Piko pod szybką. W pierwszym starciu pt. ogólne wrażenie remis ze wskazaniem na Piko.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.693 37 4
A może to tylko złudzenia optyczne, gdyż oko ludzkie też zniekształca. Widac to na EU07. Jakie jest PIKO i Schlesien? Niby to samo a jednak inne pochyłości ściany czołowej. A każdy wykonywał na bazie oryginału. Tu też widać że niby te reflektory w oryginale jakieś są większe ale czy rzeczywiście? Każdy sam musi wybrać który kupi.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.430 146 0
Dla mnie, ze zdjęć (bo Robio jeszcze do mnie nie dotarł - katowicki) oba są super. To, że w każdym coś się znajdzie - jakaś nieścisłość, niedoróbka - mi nie przeszkadza, bo w każdym modelu (a już trochę ich mam - patrz "kilka zdjęć z podłogi") coś się znajdzie. Ja już oczami wyobraźni widzę mój dwuskład Piko+Robo. :)
Apropos oceny - zadam pytanie o Piko: w modelu wycieraczki są "jednopałąkowe" a w Robo "dwupałąkowe". Na zdjęciu oryginałów w obu przypadkach są "dwupałąkowe". Wiadomo od czego to zależy? - jakie wycieraczki były w poszczególnych egzemplarzach, czy następowały zmiany typu wycieraczek, etc. ? :)
PS. W modelu Piko wymienię tylko reflektory na takie ładniejsze. :)

sybic

Aktywny użytkownik
Reakcje
238 82 0
Ale przecież nie o to chodzi. Nasze zadanie to porównać i obiektywnie ocenić modele. Tak, aby koledzy przy ewentualnym zakupie mieli ułatwione zadanie, tym bardziej, że większość z nas bazuje na zakupach w internecie.