• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

EN57 Milosa i Modela

Gała

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dla mnie nie jest on taki świetny. Oceniam to tylko po zdięciach choc moze na żywo wyglada lepiej. Teraz przydało by sie dorobic wszystko we wnętrzu i na zewnątrz, tak aby ten model był naprawdę piekny.

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
84 1 0
robilem modele odlewane z zywicy :pudla wagonowe,ludziki,domki we wloszech, w polsce nieznam rynku z materialami do odlewania z zywic jak cos ktos wie to dajcie znac i pomyslcie nad tematem mattia . Ps . jestem z Wroclawia

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.013 127 22
Panowie, kolega bstok70 przecież już nam ten model prezentował wcześniej, bo był pierwszym jego nabywcą. Ja stałem się drugim chyba.

DarekW, wszelkie swoje wrażenia, opis modelu i takie tam wyraziłem w kilku obszernych postach wcześniej. Tam masz chyba wszystko.

ogest, nie opisywałem wcześniej spodu modelu, ale od strony czysto wizualnej, jest bardzo prosty. Żadnych skomplikowanych detali czy szczegółów. Temat napędu opisałem dokładnie wcześniej.

Gała, i ja również nie oceniłem go jako cudownego, ale naprawdę cieszy oko. No i w sumie jestem zadowolony że go mam. Jest to stosunkowo prosty model, mający swoje wady. Plusem jednak jest to, że w ogóle jest, i nawet wygląda na tyle dobrze, że nie sposób go pomylić z inną serią taboru. I na żywo faktycznie wygląda ciekawiej, szczególnie jak nie patrzymy bardzo z bliska, tylko z małej oddali, gdy i tak detali by nie było już widać. Upiększać można zarówno taki model gotowy, jak i można zakupić sobie zestaw do samodzielnego montażu i już przy budowie wprowadzać własne ulepszenia wszystkiego. To zresztą byłoby zdecydowanie lepsze, no i tańsze rozwiązanie.

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
Dla mnie bomba :shock: Niech się wreszcie Modela zlituje i weźmie do roboty bo nie ukrywam czekam na ten model z utęskinieniem. Na razie gratuluję Koledze fajnego zestawu trakcyjnego na pewno najbardziej rozpoznawalnego w Polsce. Może niech Kolega Modela dogada się odnośnie EPO na wzmocnienie z Panią Marek i do roboty ;)

Pozdrawiam Rafał

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.779 40 1
Witam :D . CoCu :shock: :shock: :shock: :shock: P. Milosz poprawił wózki!!! Carramba! Masz piękniejszy model!!! Co do diaska z tymi przysłowiami "Kto pierwszy ten lepszy" Teraz to już nie tylko gratuluję ale i zazdroszczę. A wniosek końcowy: Panowie! Zamawiajcie dalej, a może EN57-015 będzie Modelem Roku 2010! Jeszcze raz gratuluję CoCu :!:

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.283 16 0
Pewnie wiele osób mnie za to skarci, ale każdy ma prawo do własnego zdania.
Jeśli chodzi o mnie to ten model dla mnie jest jakiś.. beż życia - płaski.
Fakt że lepszego nie ma, ale dla mnie porównywalny jest z modelem kartonowym..

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Wracając z Wolsztyna utknąłem na ponad 3 godziny w Poznaniu czekając na "Przemyślanina"
Nie marnowałem czasu i obfociłem trochę ciekawego taboru.Trafiło się kilka sztuk "disploków" w barwach PR i IC, jakaś ET22, stonki w kolorkach CARGO i PR i "Budyń" się też trafił z możliwością sesji dachu.
Korzystając z okazji iż kibel "zaparkował" tuż przy schodach na estakadę obfociłem dach.
Może się komuś przyda ;)

Załączniki

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.779 40 1
:D Witam!. Bardzo miła niespodzianka, ja osobiście bardzo dziękuję - na pewno wykorzystam. Sam próbowałem też wykonać trochę zdjęć, ale w porównaniu z tymi, to wyszła mi jakaś kiszka. Ciekawe, że w starszych ezetach przewody międzywagonowe grubością przypominały przewody hamulcowe, a tu po modernizacji są wyraźnie bardziej płaskie i "pomarszczone".
Przez te modernizacje to człowiek już sam nie wie co jest zgodne z realiami epoki, a co nie? ;)

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.779 40 1
Witam :D . Postanowiłem, że wobec doskonałej dokumentacji zdjęciowej (tomek 05 jeszcze raz dziękuję) popracuję nad uzupełnieniem części szczegółów EN57 001 przy okazji zbliżającej się naprawy rewizyjnej ( ;) nieumiejętna obsługa wymusiła rewizję silnika trakcyjnego ;) ). Przedstawiam więc pożegnalne fotki gołego kibelka - więcej takich już nie będzie :D .

Załączniki

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
Witam

Czy Modela robi coś w kierunku zaprezentowania modelu EN57 przez siebie wykonanego? Może jakieś relacje z przebiegu procesu wdrażania, a może ktoś coś wie? Nie wiem czy Milos zrobiłby jeszcze jeden model - się doczekać nie mogę :twisted:

Pozdrawiam Rafał

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
Witam

I tak zrobiłem, model EN57 zapłacony - oczekuję na dostawę.
Zamówiłem model kompletny ale bez silnika. Coś myślę dobiorę na miejscu z Kolegą Modelarzem.
Do Kolegów, którzy model mają mam dwa pytania: 1. ile czekaliście na model od Milosa, 2. z tego co zrozumiałem model nie posiada oświetlenia czołowego - czy próbowaliście je instalować a jeśli nie czy ktoś z Kolegów obecnych na forum by pomógł?- trzypunktowe zmienne biało/czerwone.

Pozdrawiam Rafał

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.013 127 22
1. Czas oczekiwania w zasadzie nie był długi. Nie pamiętam teraz dokładnie, ale w sumie całkiem prędko się z tym uporał.
2. Model nie posiada żadnego oświetlenia. Nie próbowałem go montować, ale jeśli chcesz to zrobić, to musisz się zastanowić jak chcesz mieć to zrobione. I czy pod analog, czy pod DCC. Bo jeśli sterowanie światłami (płytka elektroniczna, dekoder) ma się odbywać z jednego miejsca (jak w DCC), to wtedy pomiędzy wagonami musisz poprowadzić kabelki. Jeśli zaś nie chcesz prowadzić kabelków, to w skrajnych wagonach będziesz musiał wykonać osobne sterowanie oświetleniem, oraz punkty poboru napięcia z szyn.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.779 40 1
Witam :D. Ja czekałem dość długo i urządzałem z tego powodu różne histerie (niestety można się z nimi zapoznać kilka stron wcześniej :oops: ), ale wtedy P. Milosz dopiero zaczynał budowę modeli kompletnych, a prawie od ręki miał tylko zestawy do samodzielnego montażu. Tak jak pisze Cocu EZT jest golusieńki i pracy zapowiada się przy nim dużo. Ale spox! Mam nadzieję, że przede mną jeszcze długie życie i na wszystko znajdzie się czas. Pozdrawiam i bardzo gratuluję zakupu witając jednocześnie w gronie posiadaczy słoweńskich "Gomulek". Podpytałem P. Milosza ile jeździ Jego modeli po naszych, polskich torach i okazało się, że są to 001, 002, 003 oraz prototyp z nowym typem silnika (nie wiem czy otrzymał numer). Czyli następny w kolejce jest Twój. Ciekawe jaki numer przydzielił swojemu EZT-wi szymongodlewski. No i jeszcze jeden kit znalazł się na Allegro.
PS Czy Twój model będzie pomalowany?

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
Witam

Zamówiłem model kompletny, pomalowany i opisany ale bez napędu. Podobno taki jest od ręki - zobaczymy. Kasę wysłałem i miło mi oznajmić, że wszelkie prowizje z tym związane zamknęły się kwotą 5 PLN :D

Myślę, że za dwa tygodnie model dotrze. Na pewno od razu kupię do niego napęd i będę chciał zlecić komuś z Forum dorobienie do niego oświetlenia i sterowania DCC. Posiadam Multimaus Roco i chciałbym go sterować w cyfrze.

Prosiłbym w związku z tym Kolegów, którzy tym się zajmują o info na PW kto by chciał to zrobić i ile mnie to wyniesie. Chyba Koledzy Rubikus i Martinezo ale mogę się mylić.

Pozdrawiam Rafał

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
E
Tabor 38
Tabor 23
Tabor 10
Tabor 225
Tabor 21