• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

EN57 Milosa i Modela

blezor

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam ja też chcę kupić ten model, i chętnie też bym widział w nim napęd i sterowanie cyfrowe, wiec jeżeli to będziesz robił to może razem podeślemy komuś modele i za jednym razem ktoś to zrobi?

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Rafał G., a powiedz proszę, jak wykonałeś mu transfer pieniędzy, że tylko tyle Cię prowizje wyniosły? A koszty banków trzecich? Wziąłem to na siebie, a samo tylko to wynosi 80 zeta, i jest to największa część całej kwoty prowizji, jaką wybuliłem.

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
CoCu napisał(a):
Rafał G., a powiedz proszę, jak wykonałeś mu transfer pieniędzy, że tylko tyle Cię prowizje wyniosły? A koszty banków trzecich? Wziąłem to na siebie, a samo tylko to wynosi 80 zeta, i jest to największa część całej kwoty prowizji, jaką wybuliłem.
Witam

1. ING - konto internetowe. Przelew zagraniczny też można zrobić z poziomu konta online - prowizja po zmianie taryf na lepsze to owe 5PLN.
2. nie wiem co masz na myśli pisząc o kosztach banków trzecich - jeśli o prowizje banku w Słowenii to co mnie one obchodzą, mam nadzieję że Milosz jest na tyle rozumny i je uwzględnił w kosztach modelu i dostawy

Pozdrawiam Rafał

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
blezor napisał(a):
Witam ja też chcę kupić ten model, i chętnie też bym widział w nim napęd i sterowanie cyfrowe, wiec jeżeli to będziesz robił to może razem podeślemy komuś modele i za jednym razem ktoś to zrobi?
Witaj

Nie ma sprawy. Jak model do mnie dotrze to pierwsze co zrobię to pojadę z nim do Makieciarza, który ma całkiem elegancki sklep w moim mieście i będziemy dumać co z tym zrobić. Pewnie zamówię jakieś dodatkowe elementy tzn napęd, elementy do oświetlenia, gniazdo dekodera i takie tam. Nie znam na tyle Makieciarza aby coś móc powiedzieć o jego umiejętnościach w uzbrajaniu modeli w te pierdoły ale jeśli będzie w stanie to nie będę szukał nikogo innego.

Pozdrawiam Rafał

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.595 35 1
Witam :D

CoCu napisał(a):
2. nie wiem co masz na myśli pisząc o kosztach banków trzecich - jeśli o prowizje banku w Słowenii to co mnie one obchodzą, mam nadzieję że Milosz jest na tyle rozumny i je uwzględnił w kosztach modelu i dostawy
No nie wiem czy to uwzględnił. Kiedyś bałem się, że obarczyłem P. Milosza częściowymi kosztami przelewu (jak się później okazało wszystko było w porządku, a niska prowizja wynikała z pomyłki banku, który w ramach naprawy błędu w końcu wziął część kosztów na siebie) i z tego co zrozumiałem z korespondencji z Nim (podczas wyjaśniania tej trochę wstydliwej dla mnie sprawy) P. Milosz oczekuje raczej okrągłej sumy. No nic przekonamy się.
Fajnie, że będzie już pomalowany, bo to oznacza kolejny numer (inny!).

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
Witam

Szczerze powiem, że czekałem jak ktoś z nas zrobi pierwsze zamówienie, wpłaci kasę a co najważniejsze dostanie model. Do Słowenii trochę daleko a 1000 PLN to parę złotych. Skoro model mają już trzy osoby to myślę, że i ja go dostanę ;)
Ciekawe czy Modela się weźmie/wziął za ten model :?:
Jak przyjdzie to zamieszczę oczywiście parę fotek i wrażenia.

Pozdrawiam Rafał

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Ja to widzę tak: jak chcesz mieć model EN57, to bierz ten co jest, bo za jakiś czas tego może już nie być, a zapowiadanego drugiego może nigdy nie ujrzymy. Dodatkowo trzeba mieć kasę i umieć się dogadać po zagranicznemu.
W przyszłości nie zaszkodzi mieć dwóch modeli od różnych producentów, chociażby dla frajdy czy porównań. Ewentualnie później sprzedać.

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
Witam

1. tak jak przypuszczałem Milos nie miał żadnych uwag co do kosztów związanych z przelewem więc w ING transfer kasy do krajów UE kosztuje 5 PLN i tyle.
2. Milos dziś wysłał mi model EN57 i tu mam pytanie do Panów już go posiadających: czym on to wysyła - zwykłą pocztą czy kurierem?
3. czy jak dotrze chcielibyście abym wstawił fotki

Pozdrawiam Rafał

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.595 35 1
Witam :D . Ja tam jestem wielkim wielbicielem fotek więc jestem za ich wstawieniem. EZT-y przyjeżdżają do nas pocztą, a paczka (przynajmniej moja) nie była oznakowana jako "przesyłka z zawartością podatną na uszkodzenia" stąd rany i blizny na moim "kibelku" :? . Jednak Cocu pisał, że już Jego model przyjechał dobrze zapakowany. Przyznam się, że właśne jestem po poważnej burzy rodzinnej, gdyż nie wytrzymałem i zamówiłem jeszcze jedną wersję kit (bez napędu) powody były dwa: 1) myślałem, że P. Milosz kończy już z budową EN57 na rzecz błękitnego ekspresu TITO (który buduje) 2) Miałem niespodziewany przypływ gotówki o wartości 2/3 ceny kitu. Niestety - oba powody okazały się nieprawdziwe: 1) P Milosz przygotował około 100 kitów, 2) pieniądze nie do końca należały do mnie. Tak więc będę posiadaczem drugiego składu i minorowego nastroju w czasie tzw "cichych dni".

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
Witam

Model EN57 do mnie dotarł. Został wysłany 11.06 priorytetem. Opakowanie solidne - model cały i zdrowy. Pierwsze wrażenie - coś pięknego. Nie chcę nikomu robić reklamy ale jeśli Milos ma jeszcze 100 szt to zachęcam. Mój ma nr 003 więc nie wiem co z modelem dla "Szymongodlewski".
Teraz nie mam czasu ale później wrzucę kilka fotek i dodam parę słów opisu. Całość kosztowała mnie dokładnie 1060 PLN. Model jest bez napędu.

Pozdrawiam Rafał

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
Witam

Mam prośbę do Kolegi Cocu o więcej fotek napędu i przeniesienia napędu w EN57 - muszę swoją usilniczyć. Mam prośbę do Kolegów z Forum o pomoc - pomysły jak to zrobić i co by pasowało. Wózek ma rozstaw osi 31 mm. Czy zastosować wózek z napędem a jeśli tak to jak go zamocować aby był obrotowy i zamocować wogóle. Czy zastosować takie samo rozwiązanie jakie jest oryginalnie - zdjęcie jest na str 8 tego tematu - czyli silnik pośrodku i napęd poprzez kardana. Czy ktoś z Forum by się podjął odpłatnego usilniczenia tego modelu najlepiej z Łodzi lub z Warszawy.

Pozdrawiam Rafał

Reakcje
1 0 0
No to masz problem :cry: . Choroba..., czemu nie zamówiłeś z napędem? Jeśli chodzi o sterowanie dcc łącznie z odpowiednim oświetleniem to pomogę tak jak wcześniej obiecałem ale samego napędu się nie podejmę. Trochę wątpię aby ktoś zechciał temu sprostać. Pewnie zakończy się zamówieniem docelowego wózka z silnikiem :cry:

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
Witam

A co byście powiedzieli na wózek z silnikiem od P.M.T. nr katalogowy 30801-05. Rozstaw osi identyczny, maskownice do wózka mam, pozostałby problem osadzenia wózka w korpusie modelu. Może tu jakieś podpowiedzi?

Pozdrawiam Rafał

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Rafał G., w moim modelu i w modelu kolegi bstok70 nie za bardzo jest co fotografować, jeśli idzie o napęd, bo jest to wózek z napędem. I to nie taki wózek jak stosowany w starszych modelach Piko czy Lima, gdzie silnik był tak wielki, że aż był w budzie, tylko taki mały, że jest zabudowany na samym wózku, nie wychodząc powyżej górnej krawędzi jego ramy. Zdjęcie takiego wózka ukazuję poniżej.
http://www.mr-catalog.com/parts/tenshodo/images/wb31.jpg
Oczywiście, tutaj bez zamontowanych imitacji boków wózków od modelu EN57 Milosza.
Jest to wózek bez DCC, jednak kiedyś chyba w tym temacie podałem link do strony, gdzie opisano jak go przerobić pod sterowanie cyfrowe.

A co do fotek o których wspominasz, a jakie kiedyś zamieściłem, na których silnik znajduje się w budzie i napęd przenoszony jest za pomocą wałków kardana. Te fotki przysłał mi twórca modelu, jako podglądowe. Proponował mi takie właśnie wykonanie napędu. Miało to tę zaletę nad wózkiem napędowym, że daje większą siłę pociągową. Ale wadą miały być nieodpowiednie wymiary rozstawu osi w wózku, nieodpowiednia wysokość całego wózka, oraz fakt jego umieszczenia wewnątrz modelu.

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
Ciekawe czy moc takiego napędu jest wystarczająca dla zestawu. Tu jak widać mocowanie wózka z napędem do ramy zestawu odbywa się za pomocą śruby. Do Kolegów Cocu i Bstok70 pytanie: czy ten konkretny wózek robi jakaś firma - aby w ostateczności jednak go zamówić? Cały problem w zawieszeniu innego typu wózka z napędem do ramy modelu chociażby wcześniej przeze mnie proponowanego P.M.T. Może Kolega Tomek05 coś takiego przerabiał??

Pozdrawiam Rafał

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.558 3 0
Rafał G. napisał(a):
Do Kolegów Cocu i Bstok70 pytanie: czy ten konkretny wózek robi jakaś firma - aby w ostateczności jednak go zamówić?
Odpowiem, bo chyba wiem: Ten wózek z napędem produkuje japońska firma Tenshodo. Jest bardzo dobrej jakości, można je nabyć również w Europie, np. tu:
http://roxeymouldings.co.uk/store_front ... p?cat_id=5
Ceny dobre, w Japonii są podobne.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
E
Tabor 38
Tabor 23
Tabor 10
Tabor 225
Tabor 21