• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Elektromechanika "u Lucky'ego"

OP
OP
Lucky

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.548 3 0
Niestety nie, już ktoś pytał, chyba nawet w tym temacie.
Ograniczeniem jest tu otwór w kostce plexi pod slupek/światłowód i sam światłowód.
Po prostu nie posiadam mniejszego frezu jak 0.8mm, a głupio by wyglądała latarnia w TT na słupku srednicy 1mm :)

Spróbuję dzisiaj zrobić samą kostkę bez otworu i wyciąć okleinę w TT, zobaczymy wgl jak to się składa :)

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.990 130 86
Nie wiem jaki to jest materiał ale moje doświadczenie mówi mi, że jeżeli to jest folila to za kilka lat będzię się kurczyć. Nie ma to jak blaszka...

OP
OP
Lucky

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.548 3 0
Zwrotnik podświetlany H0 napędzany ze zwrotnicy.
Płytka podświetlania pod makietą, reszta na górze.

IMG_20230313_114122.jpg
IMG_20230313_114638.jpg

Oczywiście spód latarni i światłowód trzeba podmalować na czarno., ale to próba.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.990 130 86
Kolega @Bolesław 102 zareagował na "folie" kciukiem w dół. Cóż... ja nadal uważam, że blaszki są najlepsze. W ostateczności cienki preszpan (0,25mm). Też się ładnie tnie laserem. Może i teraz ta foli ładnie wygląda. Ale makiet nie buduje sie na trzy- cztery miesiące a na lata. I trzeba to brać pod uwagę zwaracając uwagę na dobór materiału.

OP
OP
Lucky

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.548 3 0
Wątpię, że okleiny reklamowe, które wytrzymują różne warunki atmosferyczne latami, miały by w suchym i ciepłym wytrzymać tylko kilka miesięcy.

Pewnie, że blaszka, to blaszka, ale i folia folii nie równa.
Ja akurat robię tak.

Ostatnio edytowane:

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.990 130 86
Gdzie widziałeś okleiny reklamowe utrzymujące się LATAMI? Reklama zewnętrzna "żyje" około miesiąca. Później zmienia się jej temat a co za tym idzie podłoże na którym jest wydrukowana.

OP
OP
Lucky

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.548 3 0
Kolego Ty to w ogóle czytasz, czy zafiksowałeś się na swoich racjach?
Napisałem już co to za folia, gdzie ją widziałem i skąd ją mam...

Nie rozumiem co mają na celu Twoje wpisy.
Produkujesz blaszki? To super.
Może sam coś kupię :)

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.990 130 86
Jest jeszcze preszpan.
To, że napisałem o foli wynika z mojego doświadczenia z tym materiałem. Wieloletniego... I nie jest moim zamiarem negowanie czyjeś pracy. To tylko zwrócenie uwagi w temacie: " co będzie się działo za kilka..."

OP
OP
Lucky

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.548 3 0
Mam nadzieję, że nic. Tą folią okleja się auta, nie bilbordy.
Mam jeszcze cieniutkie, czarne tworzywo stosowane w zasilaczach do izolacji pcb od metalowej obudowy. Też mogło by się sprawdzić. Tylko to (tak jak i preszpan) trzeba by kleić do kostki plexi. Tutaj już mamy klej.

Pewnie spróbuję kiedyś.

Ktoś też pisał z początku o użyciu samych kształtów z folii samoprzylepnej jako szablonu, pomalowaniu całości na czarno i odklejeniu kształtów, też ciekawy pomysł.

Można na różne sposoby.

Pozdrawiam i przepraszam jeśli się unioslem :)

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.990 130 86
Po to jest forum żeby wymieniać się doświadczeniami. Folie samochodowe do 'car wrappingu' są różne i od ich jakości zależy okres ich trwałości (od 3 do max 10lat). Zazwyczaj degradacji w pierszej kolejności ulega klej, który te folie trzyma do podłoża. No i zobacz jakie powierzchnie klejenia masz na samochodzie a jakie na lampie zwrotnicowej w skali 1/87.
Co do preszpanu. Sklejasz krawędzie, malujesz i nakładasz na kostkę z pmma. Żeby sie trzymało dajesz krople kleju AC gdzieś pod spodem.

Jeżeli czysto i dokładnie skleisz preszpan to taki układ praktycznie będzie wieczny.

Nie polecam malowania z szablonem. Spod farby zawsze gdzieś wyjdzie światło i ciężko będzie z tym "walczyć". Najlepsze jest obłożenie (oklejenie materiałem nieprzepuszczającym światła.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Lucky

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.548 3 0
Próba z pasem.
PMMA, okleina na front i laminat (daszek i płytka LED)
1. Daszek musi być cieńszy.
2. Lakiernik ze mnie nie będzie :)

IMG_20230315_110044.jpg
IMG_20230315_110212.jpg
IMG_20230315_110154.jpg
IMG_20230315_110133.jpg

A przed malowaniem wyglądał wspaniale :p

Ostatnio edytowane: