Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
No nie wiem... Pokazywanie bractwu tak pięknej kory bez podzielenia się techniką jej wytworzenia, to jak machanie (i tylko machanie) przyrodzeniem pod oknami żeńskiego akademika...
Trochę odpoczynku od "dużych roślin" Pierwsza próba zrobienia małego świerka - 2cm. Jest nad czym popracować jeszcze przy następnych podejściach do tematu, ale najważniejsze, że "da się" .
Za bardzo nie śledzę stron w tym wątku, ale taki filmik na YT mi się kiedyś trafił, , metoda ,,produkcji,, drzewek wygląda dość ciekawie, widać że jest pracochłonna jak zapewne wszystkie pozostałe, ale może warto pokazać ?
Obiecałem "coś" o robieniu kory...
Sprawa ma się tak: Przygotowanie pnia.
Jeśli zamierzam naśladować jakieś powiedzmy "zgrubienia" to używam szpachlówki epoksydowej Tamiya (Tamiya epoxy puty). Robię wałeczki, które następnie "pyrzyklejam" do pnia. Po utwardzeniu obrabiam to miniszlifierką. Używam w tym celu szlifierki do pazurów.
Oczywistą sprawą (dla tych, którzy coś w tym temacie działali lub działają) jest to, że szczegóły, które robione były frezarką, znikną na tym etapie prac. Pojawią się jednak po pomalowaniu pni. Ale żeby nie marudzić: wygląda to tak jak powyżej po frezowaniu - szlifowaniu. Do robienia kory stosuję mieszankę kleju PVA (taki typowy do papieru), gładzi gipsowej i bardzo drobnego piasku. Do tego barwnik - u mnie farba Vallejo. Barwnik nie jest niezbędny. Dlaczego klej PVA? Ma tą właściwość, że powstała masa ma właściwości obkurczające (klej typu wikol nie). Powoduje to, że przy wysychaniu masy uwidocznią się szczególiki w postaci ziarenek piasku czy też drobnych zarysowań. Zaowocuje to przy malowaniu. Szczegółowych proporcji nie podam - nie pamiętam. Za każdym razem robię próbki. Bardzo przepraszam, ale lepszej fotki nie mam
I jeszcze "narzędzia", których używam do robienia faktury:
Tego raczej nie polecałbym. Lepsze efekty da zrobienie kępek z trawki np. 10 mm i " obsianie" ich przesianych listowem np. Noch. Da się uzyskać nawet
listki poniżej 0.5 mm. Trzeba tylko spróbować
Podczas VII. Warszawskiej Wystawy Makiety Kolejowej dokończyłem topolę, której tworzenie pnia pokazywałem ostatnio. Poza tym skończyłem też wcześniej przygotowaną do dalszych prac sosnę.
Ŵ tym miejscu chciałem serdecznie podziękować MSMK i pozostałym Organizatorom za zaproszenie i umożliwienie wzięcia udziału w tym pięknym przedsięwzięciu. Wielkie ukłony dla Was!
Kurczę, człowieku. Ta topola to mistrzostwo. Pełno tego dziadostwa u nas było. Pół Koszalina tym obsadzili.
Soßnie też niczego nie brak. Czym igliwie zrobiłeś? Bo chyba nie trawka?