• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Drzewka z drutu

OP
OP
Paweł.W-wa

Paweł.W-wa

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.702 17 0
Cześć serdeczne :)
Ostatnio aura stała się odpowiednia i mogłem zacząć kończyć rozpoczęte tematy. Tak to jest, jak się nie ma warsztatu i trzeba korzystać z "przestrzeni zewnętrznych" ;)
Modrzew, 13 cm. Materiał podstawowy to - tak jak pisałem poprzednio - drut DNE 0.18. Trawka 6 i 4,5 mm, do tego posypka Woodland fine. Trochę następnym razem trzeba będzie jeszcze poprawić ;)
Pozdrowienia dla Was! :)
1.JPG

Załączniki

OP
OP
Paweł.W-wa

Paweł.W-wa

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.702 17 0
Tak, przyznaję. Długa przerwa. No cóż.... Życie życiem, ale trzeba działać. A że to "Poradnik", to.... Tym razem doskonalenie robienia iglaków. Tajemnic warsztatowych ludziska strzegą jak oka w głowie czy też kasy na koncie, więc absolutnie i bezsprzecznie nie będę gorszy! I nie napiszę, że:
- drzewko będzie miało ok 24-25 cm;
- rdzeń drzewka to drut stalowy (florystyczny) 1,4 mm o długości 20 cm;
- owijam go drutem floryztycznym 0,3 mm, pozostawiając ok. 2 - 3 cm od dołu wolne (na szpilkę do mocowania w makiecie/dioramie);
- "pętle" robię co 7-8 zwojów - w górnej części co 5 - 6;
- całość, po wykonaniu, zalewam klejem CA;
- po wyschnięciu kleju (naprawdę dobrze jest poczekać do następnego dnia) pętle rozcinam i prostuję;
- teraz już - po wyschnięciu kleju - mogę poszczególne gałązki przyciąć do odpowiedniej długości tak, aby w następnym etapie prac nadać drzewku odpowiedni kształt, o czym - z oczywistych względów - nie napiszę...

Załączniki

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.849 79 12
Tak, przyznaję. Długa przerwa. No cóż.... Życie życiem, ale trzeba działać. A że to "Poradnik", to.... Tym razem doskonalenie robienia iglaków. Tajemnic warsztatowych ludziska strzegą jak oka w głowie czy też kasy na koncie, więc absolutnie i bezsprzecznie nie będę gorszy! I nie napiszę, że:
- drzewko będzie miało ok 24-25 cm;
- rdzeń drzewka to drut stalowy (florystyczny) 1,4 mm o długości 20 cm;
- owijam go drutem floryztycznym 0,3 mm, pozostawiając ok. 2 - 3 cm od dołu wolne (na szpilkę do mocowania w makiecie/dioramie);
- "pętle" robię co 7-8 zwojów - w górnej części co 5 - 6;
- po wyschnięciu kleju (naprawdę dobrze jest poczekać do następnego dnia) pętle rozcinam i prostuję;
- teraz już - po wyschnięciu kleju - mogę poszczególne gałązki przyciąć do odpowiedniej długości tak, aby w następnym etapie prac nadać drzewku odpowiedni kształt, o czym - z oczywistych względów - nie napiszę...
Pawle, Chapeu Bas...

Pozdr,...

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.247 301 15
to ja ci nie podpowiem, bo jestem zazdrosny o swoją wiedzę, że najlepiej użyć aktywatora do klejów CA - np Magic Dust z Mirage hobby shop - po zetknięciu z klejem powinien się skrystalizować i zrobić ci od razu chropowatą korę. Podobny efekt da soda oczyszczona, ale pień nie będzie leastyczny. Zerknij tu:
(4) Film | Facebook

OP
OP
Paweł.W-wa

Paweł.W-wa

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.702 17 0
Ciąg dalszy prac nad iglakami. Po przycięciu pętelek najpierw prostowanie, a potem kształtowanie gałązek. Zapewne jeszcze coś przytnę / poprawię / ponownie ukształtuję, ale coraz bliżej robienia pnia. ;)

2.jpg

OP
OP
Paweł.W-wa

Paweł.W-wa

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.702 17 0
Tworzę dalej - robię pień. Materiały to drobny piasek i klej. Używam Modpodge rozcieńczonego wodą (1/3 - około) + kropla płynu do mycia naczyń. Są zwolennicy tego kleju oraz może nie tyle przeciwnicy, co mówiący, że każdy "biały" klej jest dobry. Nie komentuję - mi ten klej najlepiej się sprawdza.
Pień kształtuję etapami, od dołu. Najpierw 3 - 5 cm pnia smaruję klejem a następnie posypuję piaskiem. Następnie - po wyschnięciu (pomagam sobie suszarką do włosów) - 1 do 1,5 cm smaruję klejem i znowu piasek. W ten sposób mam już wstępnie osiągniętą zbieżność pnia. Dalej posuwam się w górę pnia - klej 2 - 3 cm wyżej i znowu piasek. I tak do końca wysokości drzewka aż skończę całość. Widać to na zdjęciach. Górna część nie jest zbyt zachwycająca, ale mam już nowy sposób, który zastosuję przy następnych drzewkach. Tak "zrobione" musi odstać swoje - przynajmniej jeden dzień. Suszarka nie wysuszy dokładnie. No i oczywiście kilka zdjęć. Dół pnia jest celowo mniej gruby - tu będzie jeszcze kora.
Fotki nie są może "pierwszego sortu" - ale jak warsztat, to warsztat ;)

Załączniki

• 399,4 KB Wyświetleń: 33
  • 228,2 KB Wyświetleń: 35
  • 280,9 KB Wyświetleń: 35
  • 200,9 KB Wyświetleń: 35
OP
OP
Paweł.W-wa

Paweł.W-wa

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.702 17 0
Co miało wyschnąć to wyschło. Teraz faktura pnia. Najpierw oddzielam "drzewko" od podstawki i "podkładki". Następną rzeczą jest usunięcie zbędnych nadmiarów po kształtowaniu pnia. Nie jest to problemem - pilnik czy papier ścierny doskonale się sprawdzają. Drzewko znowu uiszczam w podstawce. Do zrobienia faktury pnia używam mieszanki kleju PVA (bezbarwny, do papieru), gładzi gipsowej, drobnego piasku i farby akrylowej. Nakładam taką mieszankę z zapasem uwzględniając to, że trochę gałęzi od dołu drzewka będzie "suchych". Fakturę pnia nadaję nożykiem, pędzelkiem zrobionym ze szczoteczki do zębów... pomysły dowolne
. I kilka zdjęć pokazujących co i jak. Niedoskonałościami się nie przejmuję - wszystko będzie poprawione jak już wyschnie

PS
Po tym wszystkim dłoń tak właśnie wygląda...

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 29
Techniki modelarskie 42
Techniki modelarskie 15
Techniki modelarskie 1081