• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Drzewka z drutu

OP
OP
Paweł.W-wa

Paweł.W-wa

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.612 17 0
Cześć serdeczne :)
Ostatnio aura stała się odpowiednia i mogłem zacząć kończyć rozpoczęte tematy. Tak to jest, jak się nie ma warsztatu i trzeba korzystać z "przestrzeni zewnętrznych" ;)
Modrzew, 13 cm. Materiał podstawowy to - tak jak pisałem poprzednio - drut DNE 0.18. Trawka 6 i 4,5 mm, do tego posypka Woodland fine. Trochę następnym razem trzeba będzie jeszcze poprawić ;)
Pozdrowienia dla Was! :)
1.JPG

Załączniki

OP
OP
Paweł.W-wa

Paweł.W-wa

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.612 17 0
Tak, przyznaję. Długa przerwa. No cóż.... Życie życiem, ale trzeba działać. A że to "Poradnik", to.... Tym razem doskonalenie robienia iglaków. Tajemnic warsztatowych ludziska strzegą jak oka w głowie czy też kasy na koncie, więc absolutnie i bezsprzecznie nie będę gorszy! I nie napiszę, że:
- drzewko będzie miało ok 24-25 cm;
- rdzeń drzewka to drut stalowy (florystyczny) 1,4 mm o długości 20 cm;
- owijam go drutem floryztycznym 0,3 mm, pozostawiając ok. 2 - 3 cm od dołu wolne (na szpilkę do mocowania w makiecie/dioramie);
- "pętle" robię co 7-8 zwojów - w górnej części co 5 - 6;
- całość, po wykonaniu, zalewam klejem CA;
- po wyschnięciu kleju (naprawdę dobrze jest poczekać do następnego dnia) pętle rozcinam i prostuję;
- teraz już - po wyschnięciu kleju - mogę poszczególne gałązki przyciąć do odpowiedniej długości tak, aby w następnym etapie prac nadać drzewku odpowiedni kształt, o czym - z oczywistych względów - nie napiszę...

Załączniki

Reakcje
2.651 77 6
Tak, przyznaję. Długa przerwa. No cóż.... Życie życiem, ale trzeba działać. A że to "Poradnik", to.... Tym razem doskonalenie robienia iglaków. Tajemnic warsztatowych ludziska strzegą jak oka w głowie czy też kasy na koncie, więc absolutnie i bezsprzecznie nie będę gorszy! I nie napiszę, że:
- drzewko będzie miało ok 24-25 cm;
- rdzeń drzewka to drut stalowy (florystyczny) 1,4 mm o długości 20 cm;
- owijam go drutem floryztycznym 0,3 mm, pozostawiając ok. 2 - 3 cm od dołu wolne (na szpilkę do mocowania w makiecie/dioramie);
- "pętle" robię co 7-8 zwojów - w górnej części co 5 - 6;
- po wyschnięciu kleju (naprawdę dobrze jest poczekać do następnego dnia) pętle rozcinam i prostuję;
- teraz już - po wyschnięciu kleju - mogę poszczególne gałązki przyciąć do odpowiedniej długości tak, aby w następnym etapie prac nadać drzewku odpowiedni kształt, o czym - z oczywistych względów - nie napiszę...
Pawle, Chapeu Bas...

Pozdr,...

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.080 301 15
to ja ci nie podpowiem, bo jestem zazdrosny o swoją wiedzę, że najlepiej użyć aktywatora do klejów CA - np Magic Dust z Mirage hobby shop - po zetknięciu z klejem powinien się skrystalizować i zrobić ci od razu chropowatą korę. Podobny efekt da soda oczyszczona, ale pień nie będzie leastyczny. Zerknij tu:
(4) Film | Facebook

OP
OP
Paweł.W-wa

Paweł.W-wa

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.612 17 0
Ciąg dalszy prac nad iglakami. Po przycięciu pętelek najpierw prostowanie, a potem kształtowanie gałązek. Zapewne jeszcze coś przytnę / poprawię / ponownie ukształtuję, ale coraz bliżej robienia pnia. ;)

2.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 29
Techniki modelarskie 42
Techniki modelarskie 15
Techniki modelarskie 1041