• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Drzewka z drutu

OP
OP
Paweł.W-wa

Paweł.W-wa

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.670 17 0
W ramach tematu topoli - powstało w sumie siedem drzewek (wczoraj zakończyłem "projekt"). Wygląda to tak, jak na załączonych fotkach. Pierwsze dwie od lewej są wysokości 24 cm. Pozostałe pięć - 22-23 cm. Teraz czas na "małą przerwę" w "twórczości" - trzeba opędzić inne sprawy ;).
1.JPG

Załączniki

• 238,7 KB Wyświetleń: 36
  • 279,5 KB Wyświetleń: 37
  • 241,8 KB Wyświetleń: 32
OP
OP
Paweł.W-wa

Paweł.W-wa

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.670 17 0
Jakiś czas temu, w miarę chwil wolnych, zaczęła powstawać brzoza. Trochę inna niż poprzednie, z przemyśleniami i może (wyjdzie to w trakcie) innymi "rozwiązaniami". Czas pokarze co i jak. "Na teraz" fotki jak wyglądała "surówka" i jak wygląda teraz.

2.jpg

1.jpg

Do zrobienia zostały jeszcze drobniejsze gałązki i liście, ale wcześniej trzeba będzie jeszcze troszkę ją podmalować ;)

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.827 79 12
Jakiś czas temu, w miarę chwil wolnych, zaczęła powstawać brzoza. Trochę inna niż poprzednie, z przemyśleniami i może (wyjdzie to w trakcie) innymi "rozwiązaniami". Czas pokarze co i jak. "Na teraz" fotki jak wyglądała "surówka" i jak wygląda teraz.

Zobacz załącznik 1013077

Zobacz załącznik 1013078

Do zrobienia zostały jeszcze drobniejsze gałązki i liście, ale wcześniej trzeba będzie jeszcze troszkę ją podmalować ;)
Pawle, jak zawsze:D(y)

Pozdr,...

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.827 79 12
Skoro drzewka z drutu to pozwolę sobie wkitrać to tutaj... Na YT w różnych "poradnikach" jakoś zaczęła pojawiać się tendencja do robienia " pine tree's" ( dla nas to była by, chyba Sekwoja, w razie czego proszę o korektę) metodą na szczotkę do butelek.
Może przy masówce to daje jakiś efekt, ale na Świerk to chyba niewygląda, czy się mylę??

Pozdr,...

ps. jak patrzę po gotowcach jakie kiedyś zastosowałem ( bodajże Noch'a) to technologia chyba ta sama...

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.528 19 9
Może przy masówce to daje jakiś efekt, ale na świerk to chyba nie wygląda, czy się mylę??
Swoje pierwsze "świerki" też robiłem podobną metodą - sznurek konopny pomiędzy dwoma skręconymi drutami. Tylko przycinałem je w ostrzejszy stożek.
Jak musisz "zalesić" kilka hektarów w miejscu, które ogląda się tylko z odległości kilku metrów (np. w kącie torta), to takie uproszczone drzewka są całkiem akceptowalne. Nikt nie ogląda ich pod lupą. A są tanie i robi się je szybko. Zaoszczędzony czas można przeznaczyć na dopieszczenie detali pierwszoplanowych. ;)

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.827 79 12
Swoje pierwsze "świerki" też robiłem podobną metodą - sznurek konopny pomiędzy dwoma skręconymi drutami. Tylko przycinałem je w ostrzejszy stożek.
Jak musisz "zalesić" kilka hektarów w miejscu, które ogląda się tylko z odległości kilku metrów (np. w kącie torta), to takie uproszczone drzewka są całkiem akceptowalne. Nikt nie ogląda ich pod lupą. A są tanie i robi się je szybko. Zaoszczędzony czas można przeznaczyć na dopieszczenie detali pierwszoplanowych. ;)
Dzięki, bo ostatnio trafiłem też na cos takiego...
Drzewka z filtra chyba do wentylacji...
Wyglada to trochę jak krzyżówka L.Towana i krzaków wg Astro ...

Pozdr,...

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.827 79 12
Żona zajęta obiadem, a mi strzeliło do łba...
Zestaw widoczny na zdjęciu, czyli sznurek konopny, "zgrzebło dla kotów", obrany drut ze skrętki internetowej...
IMG_20231213_153020492~2.jpg
Czas operacyjny..., chyba pięciu minut nie było...Efekt...
IMG_20231213_153026998~2.jpg ...

Metoda chyba jednak ma potencjał...:eek:

Pozdr,...

ps. na focie brak wkrętarki:p

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.528 19 9
Tak jak patrzę teraz na twoje zdjęcia, to ja chyba nie użyłwałem konopii, tylko sizal. Sizal jest sztywniejszy i nie trzeba go rozczesywać zgrzegłem dla kotów. Wystarczał zwykły grzebień dla ludzi. :D
Ale start całkiem udany. ;)

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.827 79 12
Tak jak patrzę teraz na twoje zdjęcia, to ja chyba nie użyłwałem konopii, tylko sizal. Sizal jest sztywniejszy i nie trzeba go rozczesywać zgrzegłem dla kotów. Wystarczał zwykły grzebień dla ludzi. :D
Ale start całkiem udany. ;)
Dzięki... poprostu zrobiłem "przeglad tego co mam na magazynie"... A pomysł z tym sznurkiem to przypadek - kiedyś żona juniorowi pomagała z jakimś projektem na technikę ( po dawnemu, zajęcia praktyczno techniczne) z jakimś świecznikiem czy czymś takim...

Pozdr,...

OP
OP
Paweł.W-wa

Paweł.W-wa

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.670 17 0
Jak to mówią "rzutem na taśmę", jeszcze w starym roku. Baaaardzo wstępnie ukształtowane - trzeba jeszcze podocinać. Materiał to DNE 0.18, robione "od góry", owijane drutem 0.1 i zalewane delikatnie klejem CA
. Wysokość 13 cm.
FB_IMG_1704050409826.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 29
Techniki modelarskie 42
Techniki modelarskie 15
Techniki modelarskie 1075