• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

Vir00z

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Temat chyba można uznać za zamknięty.
Dekoder przestał odpowiadać. Jedna dioda po podaniu napięcia robi się gorąca.

Błędy trochę będą mnie kosztowały, ale na przyszłość będę miał dobrą lekcję.

Ostatnio edytowane:

Vir00z

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Po kontakcie drogą mailową z producentem jeden kabel zostawiłem na + w płytce lokomotywy. Drugi przelutowałem na pole 4 na dekoderze (taaak, teraz już wiem, że tak się nie robi).
1743807446009.png

(tu pole nr 5. zmieniłem na pole nr 4)

Zmieniłem CV

1743807514154.png

i chwilę to działało. Po chwili przestało działać oświetlenie a potem padło wszystko.
Dwa miejsca zaznaczone na foto niżej robią się gorące, co z resztą widać po przegrzanej koszulce.
1743807803139.png

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
272 0 2
Po kontakcie drogą mailową z producentem jeden kabel zostawiłem na + w płytce lokomotywy. Drugi przelutowałem na pole 4 na dekoderze (taaak, teraz już wiem, że tak się nie robi).
Zobacz załącznik 1115089
(tu pole nr 5. zmieniłem na pole nr 4)

Zmieniłem CV

Zobacz załącznik 1115090

i chwilę to działało. Po chwili przestało działać oświetlenie a potem padło wszystko.
Dwa miejsca zaznaczone na foto niżej robią się gorące, co z resztą widać po przegrzanej koszulce.
Zobacz załącznik 1115091
Proszę wysłać ten dekoder na serwis najlepiej z lokomotywą. Sprawdzimy co doprowadziło do takiego uszkodzenia. Czy możebyć tak, że wtyczka NEM652 była podłączona odwrotnie?

Vir00z

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czy możebyć tak, że wtyczka NEM652 była podłączona odwrotnie?
Gwiazdka na wtyczce dekodera była wpięta w miejscu oznaczonym 1 na płytce lokomotywy, więc raczej nie.

Proszę wysłać ten dekoder na serwis najlepiej z lokomotywą. Sprawdzimy co doprowadziło do takiego uszkodzenia.
Bardzo miło z Państwa strony, że chcą Państwo się tym zająć. Proszę o adres do wysyłki tu bądź w wiadomości prywatnej.

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
83 2 0
Przyszedł mi do głowy pomysł w kwestii zwiększenia ilości wyjść AUX - jakiś czas temu pytałem o to, ale teraz wpadł mi pomysł do głowy.
Czy miałoby to sens i dałoby się zrobić osobną płytkę jako rozszerzenie do dekodera, która bazując zapewne na SUSI i mikrokontrolerze mogłaby zapewniać więcej wyjść w tym konkretnym dekoderze? Wtedy taką płytkę by się podłączało do dekodera jakimś kabelkiem do gniazda, albo taśmą? Odłączalność mogłaby pozwolić na ściąganie dekodera i jego wymianę na inny kompatybilny.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.418 551 30
Czy miałoby to sens i dałoby się zrobić osobną płytkę jako rozszerzenie do dekodera
A nie prościej byłoby zastosować po prostu dodatkowo dekoder funkcyjny (bez sterowania silnikiem)? Tak czy tak, będzie trzeba jakoś to podłączyć do obwodów modelu, bo standardowe gniazdo, nawet PluX22, ma konkretną liczbę styków i dodatkowych wyjść funkcyjnych już tam się nie wciśnie.

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
83 2 0
A nie prościej byłoby zastosować po prostu dodatkowo dekoder funkcyjny (bez sterowania silnikiem)? Tak czy tak, będzie trzeba jakoś to podłączyć do obwodów modelu, bo standardowe gniazdo, nawet PluX22, ma konkretną liczbę styków i dodatkowych wyjść funkcyjnych już tam się nie wciśnie.
Przyznam, że jestem zielony w tym jak to działa od środka, także mogę gadać bzdury, chętnie się poduczę przy okazji - czy ograniczoną ilość wyjść nie dałoby rady rozszerzyć cyfrowo poprzez SUSI i mikrokontroler?

Jeśli by wyjścia AUX były na osobnej płytce, to nie byłoby potrzeby aby jakikolwiek pin z plux22 był wykorzystywany, bo zewnętrzna płytka byłaby podłączona własnym kabelkiem czy taśmą do dekodera - czyli to tak jakby dodatkowe auxy pojawiły się bezpośrednio na PCB dekodera, bez pośrednictwa płyty PCB wbudowanej w model.

Jeszcze innymi słowami - jakby była luzem opcjonalna, dodatkowa płytka PCB o malutkich rozmiarach, na której są same wyjścia na światła, generatory dymu, wentylatory itd., jednym kabelkiem podpinamy ją do dekodera i nagle dekoder zyskuje dodatkowe wyjścia. Więc do tej płytki podłączamy wszystko, co wychodzi poza dozwoloną ilość wyjść w standardzie PluX22.

Można by w ten sposób rozszerzyć dekodery także 8 pinowe czy 21 mtc. A płytki mogłyby być npm 2 różnych rozmiarów.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.418 551 30
Jeśli by wyjścia AUX były na osobnej płytce, to nie byłoby potrzeby aby jakikolwiek pin z plux22 był wykorzystywany, bo zewnętrzna płytka byłaby podłączona własnym kabelkiem czy taśmą do dekodera - czyli to tak jakby dodatkowe auxy pojawiły się bezpośrednio na PCB dekodera, bez pośrednictwa płyty PCB wbudowanej w model.
Tylko że wyjścia nie są potrzebne na płytce dekodera, one są potrzebne w modelu, do podłączenia różnych dodatkowych odbiorników (np. różnych świateł) w modelu. Jak kolega @kdam wyobraża sobie "jakby dodatkowe auxy pojawiły się bezpośrednio na PCB dekodera"? I co dalej z tymi auxami? Trzeba do nich jakoś podłączyć te dodatkowe światła czy inne urządzenia modelu.
czy ograniczoną ilość wyjść nie dałoby rady rozszerzyć cyfrowo poprzez SUSI i mikrokontroler?
Właśnie złącze SUSI jest sposobem na ominięcie tego problemu. Przez SUSI można przesłać sygnały do uruchamiania w modelu większej liczby różnego rodzaju funkcji (np. różnych świateł). Gniazdo PluX22 ma miejsce na 7 dodatkowych wyjść funkcyjnych (AUX1 do AUX7), a poza tym dwa piny są przeznaczone właśnie dla interfejsu SUSI. Jeżeli w modelu potrzeba większej liczby funkcji, to można wykorzystać SUSI, ale do tego w elektronice modelu musi być zintegrowany odpowiedni układ odczytujący sygnały przesyłane przez SUSI i realizujący odpowiednie funkcje. Tak więc nie wystarczy wyposażyć dekoder w SUSI, trzeba jeszcze mieć model, który potrafi to wykorzystać.

Jednak teraz ja muszę przyznać, że nie znam dekoderów RB 2300 i nie wiem, ile one mają wyjść AUX (poza podstawowymi dwoma wyjściami świateł przednich i tylnych). Jeżeli ten dekoder ma mniej, niż 7, to może faktycznie dałoby się dodać te wyjścia albo na głównej płytce dekodera, albo na jakimś dołączanym module, a wyjścia te wyprowadzić na nóżki wtyku PluX22.

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
272 0 2
podłączona własnym kabelkiem czy taśmą do dekodera
Dekodery PIKO mają oddelnie złącze SUSI, ale wątpię, żeby to było popularnie bo w dzisiejszych modelach czasem nie ma miejsca na kondensator nie mówiąc o dodatkowe dekodery. Te lokomotywy/pociągi, które mają problem z ilością wyjść mają MCU w modelu i są dwa sposoby na komunikację z dekoderem: SUSI(Mi przychodzi do głowy tylko PIKO EN57) albo na podstawie signalów wyjść dekodera włączać wyjścia MCU w odpowiedni sposób(ROBO EN57, SM EU07).

Co do RB2300 to oczywiście wszystkie piny złącza PluX22 są zaimplementowane razem z SUSI i wejściem nr1.