• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dawniej i dziś

Reakcje
3.662 30 0
Historia pewnego rozjazdu... na fotografiach zrobionych przeze mnie latem 2009 r., jesienią 2017 r. i wiosną 2023 r. ten sam rozjazd nr 29 na stacji Dobre Miasto, widok w kierunku Olsztyna.

W 2009 w dali majaczyły jeszcze semafory kształtowe, a na rozjeździe widać m.in. kanał pędniowy czy "latarnię" zwrotnika. W 2017 (po modernizacji stacji jaka odbyła się z końcem 2010 r.) widać m.in. semafory świetlne i zwrotnicę o napędzie elektrycznym. W 2023 wymieniono rozjazd na nowy (w trakcie trwającej od 2022 modernizacji stacji), usunięto też widoczne na wcześniejszych fotografiach słupy oświetleniowe (nie działające już od ładnych paru lat) i tylko stojący w dali komin kotłowni miejskiej wydaje się niewzruszony zmianami jakie zaszły na stacji w ciągu minionych zaledwie (a może aż) 14 lat...

Dobre Miasto - rozjazd nr 29 - rok 2009, 2017, 2023 - widok w kierunku Olsztyna.jpg

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.876 92 4
Trasa do Karpacza chyba jest odnawiana, prawda?
Tę stację kiedyś odwiedziłem wracając z Gór. To był chyba rok 2019. Sierpień.
[1]
Zobacz załącznik 1009967

[2]
Zobacz załącznik 1009968

[3]
Zobacz załącznik 1009969
Szkoda tylko, że ograniczają się w tych remontach tylko do minimum, często pozostawiając niszczejącą infrastrukturę otaczającą stację, inwestują w nikomu niepotrzebne windy, a przepiękna architektura kolejowa ulega dalszej degradacji.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.724 51 5
Wzięte z fb

Przed i po, Chojnów.

Przed, 27/04/2002 r.
SP42-151 oczekuje na odjazd z pociągiem osobowym nr 76134 rel. Żary - Legnica. W 90% przepadków pociągi z kierunku Rokitek wjeżdżały od razu z linii 316 na tor nr 2 przy widocznym obok peronie nr 1. Czasem jednak dyżurni przyjmowali pociągi z k. Rokitek na prosto w tor nr 3 przy peronie 2 tak jak na zdjęciu.

Chojnów 1.jpg

Po, 23/09/2023 r.
SA139-011 zatrzymuje się w Chojnowie jako pociąg osobowy 67325 rel. Legnica - Żary. Po przebudowie stacji widoczny tor nr 3, po którym jedzie szynobus znalazł się niemal w śladzie dawnego toru nr 5 za sprawą przebudowy peronu. Przy tej okazji zniknęły również znajdujące się kiedyś z tej strony tory nr 9 oraz tor 11. zakończony kozłem oporowym. Ich fragment widać na fotografii z SP42.
Dawnej tory nr 3 jak i 5 były często gęsto wykorzystywane przy "stójkach" dla pociągów towarowych. Ich długość całkowita wynosiła w przybliżeniu 650 m, a użytkowa odpowiednio 511 m dla toru nr 3 oraz 472 m dla toru nr 5. Obecnie długości te zostały skrócone za sprawą przeniesienia bliżej peronu rozjazdu łączącego oba tory.

Chojnów 2.jpg

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
655 3 0
Poniżej zaprezentowane zdjęcia nadają się raczej do wątku zatytułowanego "Było i minęło" no ale ...

Nastawnia w Tarnowskich Górach, dzielnica Lasowice w roku 2009

Nastawnia TGB 12 dawniej.jpg

I dzisiaj (zdjęcie z 2020 roku więc być może trawa trochę urosła)

Nastawnia TGB 12 dziś.jpg

Jeszcze ze 3 albo 4 takie smutne historie z mojej okolicy mam gdzieś na komputerze zapisane ale wyszukanie tego zajmie mi zapewne więcej czasu niż trwało zburzenie tej nastawni więc może kiedyś...

Speedway

Znany użytkownik
Reakcje
9.561 18 0
Świeradów Zdrój.
Bardzo dawno temu - 1915r.
1.jpg

Nie tak dawno temu - sierpień 2020r.
2.jpg

Obecnie - lipiec 2024r.
3.jpg

Jak widać na załączonym powyżej zdjęciu, mamy z powrotem w Świeradowie kolej. Przypomnę, iż reaktywacja ruchu nastąpiła w grudniu 2023r., po 27 latach przerwy. Jak wygląda obecny rozkład jazdy, obrazuje to fotka poniżej. Może ktoś jeszcze skorzysta przed nadchodzącym długim weekendem.
Dlaczego nie sfotografowałem stojącego obok dworca składu? Bo nie przepadam za "plastikami", a tylko takie można tutaj spotkać. Już wystarczająco męczą poczucie estetyki, te kratki wyznaczające "ścieżkę dojścia" do peronu.
4.JPG

Reakcje
3.662 30 0
Dworzec Lublin Główny ... 94 lata różnicy w poniższych widokach.

W 2024 r. - zdjęcie z dachu (dostępnego dla ogółu), dość futurystycznego, nowego dworca autobusowego, po lewej stojąca blisko krawędzi dachu płyta z planszą zawierającą informacje z m.in. krótką historię stacji, dworca i miejsca w którym go postawiono, oraz z historycznym zdjęciem.

Lublin Główny 2024.jpg

W 1930 r. - historyczne zdjęcie z w/w planszy, wg opisu z roku 1930. Fotografia ze zbiorów Urzędu Miasta Lublina.

Lublin Główny 1930.jpg

Bardzo fajnie władze miasta skonfrontowały historyczny widok z dzisiejszym (planszę ustawiono mniej więcej tak, że patrzący znad niej na dworzec widzi go pod niemal identycznym kątem i z podobnej odległości). Szacunek należy się wszystkich, którzy widzą potencjał turystyczny w zabytkowych dworcach kolejowych i innej infrastrukturze kolejowej oraz przekazują zainteresowanym historyczne informacje o tego typu miejscach / obiektach, w m.in. tak atrakcyjny sposób.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.016 37 4
@Stanisław1972 powiem tyle, że genialny pomysł. (y) Takie platformy to by było coś w naszym regionie, nawet niekoniecznie kolejowe klimaty, zresztą w Olsztynie nie bardzo co by było tak skonfrontować. Chyba, że stare wiadukty. Jakby nie było przepięknie im to wyszło w Lublinie.

Ostatnio edytowane:

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.534 19 9
powiem tyle, że genialny pomysł...
Genialny, choć nie nowy. Za granicą chyba częściej spotykany. Ale u nas też zdarzają się ciekawe aranżacje w podobnym stylu.
Chyba najfajniejszą taką aranżacją, którą widzałem (niestety, niekolejowa i tylko jako wystawa czasowa), była odtworzona ze starych zdjęć makieta w skali 1:10 całego palcu Tłomackie w Warszawie. Byłem, widziałem, niesamowicie oddziaływała na wyobraźnię.
Ponizej link do galerii z netu (polecam zdjęcia 2, 7, 11 i 12):
https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/51,54420,13925277.html

Ostatnio edytowane: