• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

1 (1:32) Budowa modeli w skali 1:32

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.795 78 12
Ja to się dziwię Adamie że masz jeszcze razem z Jackiem ochotę cokolwiek pokazywać na tym dziwnym forum, opanowanym przez quasi zbieraczy cioty w rurkach, oszołomów religijnych i mądrali osiedlowych, nikt nie doceni Waszej pracy, bo nikt nie ma na tyle wiedzy i umiejętności żeby docenić kunszt i nakład pracy włożony w budowę Waszych modeli. Chyba że Wam zależy na płytkich komentarzach i uwielbieniu wyrażanym nie słowami bo to trudne i męczące tylko emotikonkami.
Pawle, czasem bywają okazje, by podziw wyrazić osobiście (np ostatnie Trybunały).
Co do umiejętności, to pełna zgoda - sam jestem tego przykładem, ale nie piszę tego jako formy sado maso, tylko stwierdzam fakt *...

Pozdr,...

*) choć po części to może efekt kompleksów i szklanego sufitu... ja specem od psychy niejestem...

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
649 3 0
Kpt. Namo napisał(a):
Chyba że Wam zależy na płytkich komentarzach i uwielbieniu wyrażanym nie słowami bo to trudne i męczące tylko emotikonkami.
Już lepsze są te emotikonki niż wklejanie pod każdym postem prezentującym postęp w budowie modeli "ochów i achów" których jak sądzę Spur 1 i Meggido nie potrzebują ale na pewno gdy ktoś napisze dobre słowo albo kliknie "Super" to jakąś tam satysfakcję z docenienia ich pracy im to daje .

Sądzę, że nie wszyscy którzy to forum przeglądają są zbieraczami, nie wszyscy noszą rurki (podobno już są niemodne) i nie wszyscy są tak perfekcyjnymi modelarzami jak wspomniani forumowicze ale oglądanie ich prac może być inspirujące choć faktycznie naśladowców "metalowców" jednak nie widać. A może ktoś z kartonu albo z plastiku modele budujący/przerabiający podejrzy konstrukcję wózka albo budy i mu to ułatwi budowę własnego modelu, niekoniecznie tu prezentowanego. Są dziesiątki jeśli nie setki osób odwiedzających fora internetowe, którzy nie mają swoich użytkowników a są tylko gośćmi. Przed chwilą było 51 zalogowanych i 143 gości. Było więc prawie 3 razy tyle oglądających tylko forum co w klawiaturę klepiących (choć pewnie wśród tych niezalogowanych jest część użytkowników, którzy się nie zalogowali jak i ja to czasami robię gdy się wyloguję i mnie przeglądarka domyślnie ponownie nie zaloguje) czyli tych zalogowanych, tych w rurkach, tych co im w modelu firmy XXXX coś trzeszczy (to by mnie wnerwiało) a w modelu firmy YYYY dach nie taki choć może i mają rację (bym się martwił ale jak sam w modelu coś spieprzę to do nikogo żalu ni mom a jak se kupiłem a wiedziałem to moja wina a jak se kupiłem i nie wiedziałem to trzeba było wiedzieć i też moja wina, a jak se kupiłem i nie wiem że dach "skopany" a model fajnie wygląda i dobrze jeździ to "kolejkowiczem" a nie "modelarzem" jestem i ta niewiedza jest zbawienna bo mnie nie przyprawia o stres związany z "wiedzą" o tym że kupiłem "bubla"), i tych co im się data rewizji nie zgadza (mnie to nie rusza bo wzrok już nie ten ale jest to dla niektórych wartościowa informacja) i tych z krzyżem w zębach. Osiedlowych mądrali na różnych forach zawsze można znaleźć ale to jest nieuniknione i łatwo takich poznać i po prostu ich ignorować.

Ostatnio edytowane:

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
344 0 0
nikt nie doceni Waszej pracy, bo nikt nie ma na tyle wiedzy i umiejętności żeby docenić kunszt i nakład pracy włożony w budowę Waszych modeli.
Paweł, oczywiście masz tu rację, ja też niestety trochę ubolewam, że takich Modelarzy jak Adam i Jacek jest tak mało u nas, ale pomimo tego cieszę się, że dzielą się z nami swoimi osiągnięciami bez względu na nasze liche oklaski - podejrzewam, że nie są im one akurat do niczego potrzebne ;).
Natomiast czy ma sens klasyfikowanie ludzi do różnych grup noszących rurki lub dzwony? Moim zdaniem nie, no chyba, że ktoś nosi wodę i jest dzbanem :) (oczywiście żartowałem).

Pozdrawiam wszystkich miłośników kolei i modeli

OP
OP
spur 1

spur 1

Znany użytkownik
Reakcje
1.496 2 0
Ja to się dziwię Adamie że masz jeszcze razem z Jackiem ochotę cokolwiek pokazywać na tym dziwnym forum
Mam jeszcze ochotę coś tu pokazywać,a najważniejsze jest to że mi się chce to budować.
Wagon 120A zakończony montaż, pozostało jak zawsze malowanie i wypełnienie wnętrza i oświetlenie, no i wracamy do projektu SN61

Załączniki

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
344 0 0
a najważniejsze jest to że mi się chce to budować.
Adam, masz całkowitą rację, ten modelarski power to jest najważniejsza sprawa dla każdego modelarza,
a Twoja niesamowita praca modelarska bardzo mnie motywuje do dalszych moich poczynań w tej materii,
wykonałeś piękne i klimatyczne podwozie - element bardzo często niedoceniamy przez modelarzy kolejowych bo z jednej strony wyjątkowo czasochłonny i żmudny a z drugiej strony mało widoczny stąd często sprowadzany przez nich do niezbędnego minimum, minimum, które mnie osobiście przypomina wtedy poziom zabawki a nie modelu. Twoje podwozie poprzez szczegółowość robi niesamowity klimat i realizm prawdziwej kolei a ja to bardzo lubię w modelach kolejowych, super!

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.911 142 0

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.639 121 86
Przecież @Astro robi świetne figurki. Po co szukać gdzieś... jak tu jest. I zrobi Wam siedzące a tu (em3d) sami/e stacze/ki.

Kurcze... jak ministra jest to i staczka musi być (nie mylić ze staczolożką - badaczka stania).:)

Ostatnio edytowane:

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.639 64 3
Można też za bardzo nieduże pieniądze na znanym chińskim portalu handlowym kupić ludziki w skali 1:30. Na pewno są dalekie od doskonałości ale do wnętrz i mniej eksponowanych miejsc myślę że warto wypróbować.

OP
OP
spur 1

spur 1

Znany użytkownik
Reakcje
1.496 2 0
Prace nad wagonem postępują w zadowalającym tempie, model wypiaskowany, pomalowany na standardowy kolor IV epoki, rozpoczynam pracę nad wnętrzem.

Załączniki

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
649 3 0
Świetnie to wygląda.

Czy można prosić o jakieś zbliżenie stoliczka i śmietniczki w widoku od dołu a stoliczka w widoku z góry. Ciekawi mnie jaka jest okleina na blacie stoliczka.

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
344 0 0
piękny wagon i znakomite szczegóły w "moim" ulubionym podwoziu, a czy wałki w przejściach są wykonane z izolacji przewodów? Adam, a czy piaskowanie modelu z tworzywa ma jakiś sens ( i jeżeli już to zapewne pod zmniejszonym ciśnieniem....)? Chodzi mi o ogólne zrównanie i ujednolicenie faktury po śladach z frezowania i zgrubnego szlifu...