• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

1 (1:32) Budowa modeli w skali 1:32

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.586 64 3
Tak takie podmianki w naprawach to niestety dość często spotykane zjawisko. O ile jeszcze w latach osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych było tego jeszcze stosunkowo mało tak w tym tysiącleciu trudno znaleźć lokomotywę w której czegoś nie zamieniono.

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
634 3 0
jacek765 napisał(a):
...to niestety dość często spotykane zjawisko ...trudno znaleźć lokomotywę w której czegoś nie zamieniono
A czy takie zamiany mają jakiś negatywny wpływ na własności użytkowe/eksploatacyjne czy osiągi takiej lokomotywy ? Podejrzewam, że nie choć mogę się mylić. Na pewno sprawiają kłopot modelarzom ;)

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.586 64 3
A czy takie zamiany mają jakiś negatywny wpływ na własności użytkowe/eksploatacyjne czy osiągi takiej lokomotywy ? Podejrzewam, że nie choć mogę się mylić. Na pewno sprawiają kłopot modelarzom ;)
Takie zmiany nie mają żadnego wpływu na własności eksploatacyjne taboru. Natomiast rzeczywiście sprawiają kłopoty modelarzom.
Podobny problem miał miejsce w przypadku nowych wagonów węglarek 415W Eanos z pierwszej serii numerów 5376 503 do 5376 999 gdzie producent Zastal zastosował wąskie słupki pośrednie w ścianach bocznych. Tym samym wykonał tą partię wagonów niezgodnie z dokumentacją modeli. Przez to producenci modeli często wypuszczali na rynek modele z tego zakresu numerów mając formy do produkcji modeli z szerokimi słupkami.

OP
OP
spur 1

spur 1

Znany użytkownik
Reakcje
1.468 2 0
Po jazdach testowych na wystawie w Łodzi SM-kę można malować, zaczynam od piaskowania, malowanie nie skomplikowane, na Piotrków zdążę.

Załączniki

OP
OP
spur 1

spur 1

Znany użytkownik
Reakcje
1.468 2 0
No i kolejny model gotowy, pozostało położyć kalki i śmigamy do Piotrkowa, no i trzeba będzie się brać za następny .W planach SN61 i wagon 120A,wagon już prawie ogarnięty jeśli chodzi o rysunki, a do SN61 potrzebuje rysunków wózków, moze ktoś coś ma.(ale te z internetu to mam )

Załączniki

OP
OP
spur 1

spur 1

Znany użytkownik
Reakcje
1.468 2 0
Zebrałem trochę materiałów, planów i rysunków no i rozpocząłem budowę, jak zawsze zaczynam od wózków i napędu. Waga wózka z silnikiem to 400g , na wystawie w Szczecinie przeszedł test , dwa ryflaki 6kg i żadnego problemu.

Załączniki

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.727 78 12
Cieszę się, że temat ruszył...
Niestety, to co wydawalo mi się, że miałem to było nic ( rozmawialiśmy o tym w Piotrkowie)...
Powodzenia w dalszych pracach:D(y)

Pozdr,...

OP
OP
spur 1

spur 1

Znany użytkownik
Reakcje
1.468 2 0
Powstaje rama do SN61 z układem hamulcowym, teraz trzeba się zabrać za "kosze"z chodnicami i wentylatorami oraz "kosz"z sprężarką i prądnicą.

Załączniki

OP
OP
spur 1

spur 1

Znany użytkownik
Reakcje
1.468 2 0
Równolegle z budowa SN61 trwa budowa wagonu doczepnego 120A, wózki gotowe.

Załączniki

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.155 508 29
Ja to się dziwię Adamie że masz jeszcze razem z Jackiem ochotę cokolwiek pokazywać na tym dziwnym forum, opanowanym przez quasi zbieraczy cioty w rurkach, oszołomów religijnych i mądrali osiedlowych, nikt nie doceni Waszej pracy, bo nikt nie ma na tyle wiedzy i umiejętności żeby docenić kunszt i nakład pracy włożony w budowę Waszych modeli. Chyba że Wam zależy na płytkich komentarzach i uwielbieniu wyrażanym nie słowami bo to trudne i męczące tylko emotikonkami.