• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Baza mieszanych składów cystern i ich modele

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Bardzo Koledze @Gagar358 dziękuję. Wygląda na to, że lepiej kupić zestaw z białymi napisami Emerwa (96210018).
A wrócę jeszcze do mojego wcześniejszego pytania, jak te modele sprawują się na makiecie? Jak kinematyka pracuje czy wózki?

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.576 120 86
@JacaOstrow czasami na stronie są skrypty z błędami, które przeglądarki interpretują jako zagrożenie. Ale to nie znaczy, że nie można wejść na taką stronę. No chyba, że ma masz 100 Peso argentyńskie na koncie i boisz się jego straty ;)

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
Koledzy, czy ktoś się zaopatrzył w zestaw cystern GATX Roco 75972 albo ma coś do powiedzenia o nim? Jest to jakaś kolejna przemalowanka, czy coś bardziej realnego?
To są modele z tej samej formy co cysterna pokazana przeze mnie w poście #28. Na polskich torach kompletna fikcja. Ale czy odzwierciedla prawdziwy wagon kursujacy gdzieś w Europie to nie wiem.
75972.jpg

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
Bo te wagony jako typ były budowane dla VTG gdzieś pod koniec lat 60-tych lub na początku 70-tych. Z normalnym prostym zbiornikiem o pojemności 88 m3. Sporadycznie spotykałem te wagony jeszcze w latach dziewięćdziesiątych i chyba jeszcze później. Obecnie trudno mi powiedzieć czy są jeszcze w eksploatacji. Nie wykluczone że mogły zostać poddane większej modernizacji. Czasami spotykam wagony VTG na wózkach starszego typu ale już mają zbiorniki "krzywe". Obecnie trudno spotkać cysterny VTG z ramą w formie belki grzbietowej z prostym zbiornikiem. W każdym razie nie podejrzewam żeby ten typ wagonów kiedykolwiek trafił w ręce firmy GATX.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
To jest dobry film pokazujący przede wszystkim wagony Wascosa zarówno zgodne z modelem wydanym przez Roco 76027 jak i wersję wydaną przez Igra Model 96110012 oraz 96110013. W sumie Zestaw Roco plus dwa zestawy Igra daje nam juz 6 realnych wagonów kursujących po naszych torach. Skład jest w 1:39. Drugi skład z 4:11 zawiera m.in. wagon Zacns Slovvagon w wersji szarej, który wydała Igra Model w zestawie 96210016 .
W tym składzie jedzie również modelowy wagon GATX Zas Brawa 48765. Ten skład też z Lotosu. Zatem można już sobie poskładać realne składy dość długich pociagów.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
W sumie Zestaw Roco plus dwa zestawy Igra daje nam juz 6 realnych wagonów kursujących po naszych torach
I to mówimy tylko o Wascosie. Igra wyrasta na lidera w odwzorowaniu cystern na polskich szlakach. Jest Igra i potem długo, długo nic (niestety). Zobaczymy co przyniesie przyszłość. Spokojny jestem o to, że Roco wypuści kolejne edycje nowej formy beczek z nr kat. 76028 i 76027 lub Brawa NRDowskich cystern. Ale będą to prawie na pewno GATX, Wascosa czy VTG. Natomiast Igrę wyróżnia to, że wstrzeliwuje się w większą liczbę przewoźników jeżdżących po Polsce i to wydając w pełni realne modele.

OP
OP
G

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.414 3 0
To jest dobry film pokazujący przede wszystkim wagony Wascosa zarówno zgodne z modelem wydanym przez Roco 76027 ….
No, niestety nie jest tak dobrze. Te cysterny na filmie są tylko pozornie podobne do modeli Roco 76027. Między innymi nie mają na górze zbiornika tego długiego pomostu (chodnika) zakończonego drabinką schodzącą z jednej strony beczki do dolnego pomostu.
Ale to jeszcze nic, chyba nikt nie zwrócił uwagi, że te cysterny mają po obu stronach dolne pomosty.... z czymś takim się jeszcze nie spotkałem!
Z innych szczegółów to np. dodatkowo okapnik z rurą odpływową pośrodku zbiornika czy też trochę inne podpory, nie widzę tez zbiornika powietrza w miejscu właściwym dla typu cysterny wydanej przez Roco. Nie wnikam już w inne szczegóły.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
No, niestety nie jest tak dobrze. Te cysterny na filmie są tylko pozornie podobne do modeli Roco 76027. Między innymi nie mają na górze zbiornika tego długiego pomostu (chodnika) zakończonego drabinką schodzącą z jednej strony beczki do dolnego pomostu.
Ale to jeszcze nic, chyba nikt nie zwrócił uwagi, że te cysterny mają po obu stronach dolne pomosty.... z czymś takim się jeszcze nie spotkałem!
Z innych szczegółów to np. dodatkowo okapnik z rurą odpływową pośrodku zbiornika czy też trochę inne podpory, nie widzę tez zbiornika powietrza w miejscu właściwym dla typu cysterny wydanej przez Roco. Nie wnikam już w inne szczegóły.
Rzeczywiście nie dopatrzyłem. A te podwójne pomosty maja wszystkie wagony Wascosy z tego filmu. Nawet te, które odwzorowała Igra. Hmm...
Co do braku drabinek, to zdaje się, że nawet na filmie już tu wspominanym, te wagony mają zdjęte drabinki. Pomost na górze kończy się przed końcem zbiornika i widać jakby brakowało jakiegoś elementu (drabinki).

c1.jpg c2.jpg c3.jpg

Może to jakaś nowa moda, bo coraz częściej tych drabinek brak.

W każdym razie te modelowe też występują u nas i to jest najważniejsze.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Ja niestety cystern Igra Model nie posiadam, więc może inni koledzy.
To może ja się podzielę wrażeniami z jazdy. Otóż po lekturze tego wątku zakupiłem 10 cystern Igra, wybrałem tylko modele w pełni realne - namiary na realne cysterny dzięki wątkowi założonemu przez Kolegę :).
Tutaj je zaprezentowałem: https://forum.modelarstwo.info/threads/co-przyniósł-dzisiaj-kurier-czyli-pochwalmy-się-zakupami.51199/page-114#post-1022116

A zatem ad właściwości jezdnych: cysterny toczą się swobodnie, za wyjątkiem dwóch, które na łuku o promieniu 450mm i ze spadkiem 3% zatrzymują się szybko z powodu oporów tarcia w miejscach zamocowania osi. Inne zjeżdżają z impetem w dół prawie jak wagony wiodących producentów Roco czy Piko. Sądzę, że ten mankament jest do łatwy do wyeliminowania poprzez nasmarowania czopów zestawów kołowych. Zrobię to i dam znać. W dłuższym składzie wszystko jest w porządku i opory toczenia jakby rozkładają się w sznurze cystern. Lokomotywa spokojnie daje radę.

Wadą modeli Igra jest to, że prawie wszystkie modele mają powyginane dolne pomosty i należy nad tym popracować. Zdemontować, złożyć i skleić ponownie, aby to wyglądało po ludzku. Też będę się tym zajmował, tylko nie wiem kiedy.

Poza tym modele szczerze polecam, mają wiele detali, są solidnie pomalowane i bez problemów dziesięciowagonowy skład poruszał się po mojej makiecie, na śledziach (a więc zderzak w zderzak), i po rozmaitych rozjazdach.

Ostatnio edytowane:

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
Cysterna Tilliga 76691 jest niemal identyczna z tymi z filmu. Ten model ma dwa pomosty. Niestety jest niedostępna. Aktualnie da się zamówić model z tej samej formy, ale z dodatkowym napisem. Nr kat. 76772
76691a.jpg 607_-1866148875.jpg

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Cysterna Tilliga 76691 jest niemal identyczna z tymi z filmu. Ten model ma dwa pomosty. Niestety jest niedostępna. Aktualnie da się zamówić model z tej samej formy, ale z dodatkowym napisem. Nr kat. 76772
Zobacz załącznik 928098 Zobacz załącznik 928099
Model ten jest dostępny w sklepach niemieckich. Ale cysterna jest tylko podobna do tej co była w składzie (niestety, bo jest bardzo ciekawym przypadkiem). Elementy zaznaczono zakreślaczem pokazują różnice. Największe z nich to w realu brak pomostu górnego oraz inne poręcze przy pomostach dolnych.
1666896061416.png

Ostatnio edytowane:

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
Jak by ktoś był zainteresowany, na Allegro jest wystawiony zestaw 2 cystern Roco 76028 z dużym napisem GATX, tylko nie do końca wiadomo czy to jest pierwsza czy druga edycja. Cena to 499,00 zł. Co ciekawe, na stronie sklepu sprzedawcy, kolejowemodelarstwo.pl , jest ten zestaw w cenie 455,00 zł. (link: https://kolejowemodelarstwo.pl/skle...=product&dgwt_wcas=1&pa_producent-filter=roco).
Nawiasem mówiąc nie znałem wcześniej tego sklepu.
Udało mi się kupić na e-bay'u zestaw Roco 76028 z pierwszej edycji. Sprzedawca ma jeszcze 3 sztuki. Właśnie dziś do mnie dotarł i naprawdę to jest ten bez litery B.

20221031_164528.jpg

Niestety cena i koszt wysyłki. Ale planuje kupić u niego jeszcze zestaw Wascosa 76027.B. Gdyby ktoś chciał jeden albo drugi to proszę o kontakt. Aktualnie GATX kosztuje 109,90 Euro plus 15 euro przesyłka, a Wascosa niecałe 105 Euro. Może by się zgadać razem zamówić dzieląc koszty dostawy. Bo to ponad 70 zł. Przesyłkę wysłali w czwartek a dziś był u mnie kurier i dostarczył. Sprzedawca to sklep. https://www.ebay.pl/str/modellbahnimautohaus?_trksid=p2047675.m3561.l2563 W razie czego proszę o info na priv.
PS. Wiem, że nie do końca na temat, ale tu są miłośnicy cystern, to pozwoliłem sobie napisać. Wrzucę tez na giełdę.

OP
OP
G

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.414 3 0
Piter75 myślę, że jak najbardziej w tym temacie można się chwalić swoimi zakupami takich modeli. Przyznam, że myślałem o kupnie jednej takiej cysterny GATX (gdyby była taka możliwość) ale z tego co widzę, to całkowity koszt zakupu wyszedł by ok. 300 zł, a to już zdecydowanie za dużo za model, który nie jest dla mnie niezbędny.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
Po obejrzeniu pewnie ponad 100 filmów na YT, wielu zdjęć postanowiłem spisać modele cystern, które zauważyłem w realnych składach pociągów w Polsce. W założeniach tego zestawienia pominąłem: daty rewizji, odcienie wagonów (jaśniejszy, ciemniejszy itp) oraz czas ich zaobserwowania. Zestawienie zawiera tylko wagony wydane w modelach. Nie są ujęte wagony, których nie ma w realnym modelu. Starałem się robić to dokładnie, więc jeśli są błędy dajcie znać. Podzieliłem sobie zestawienie na poszczególnych przewoźników. Nie wiem jak to udostępnić najlepiej, więc będę wrzucał zrzuty z ekrany arkusza.
Na początek Lotos Kolej, bo tu jest największy wybór w modelach. Na końcu sa dwa modele fikcyjne, ale wrzuciłem, mimo to, bo jakoś mi się podobają.:)

PS. Tak mi się jeszcze nasunęło, że jakby ktoś wyprodukował model wagonu cysterny Astry typu GATX 1686, 1687 czy 1688 (bardzo podobne do siebie) białe i szare z dużym logo GATX chyba zrobiłby niezłą kasę. ;)

Lotos Kolej.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 6
Tabor 7
Tabor 2
Tabor 5
Tabor 63