• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Baza mieszanych składów cystern i ich modele

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
@Gagar358 - Bardzo Koledze dziękuję. Co do Trixa 24255, to sie spodziewałem niestety, że na naszym torach nie występuje. Ale przecież nie oznacza to, że go nie będzie w najbliższej przyszłości?
Chętnie bym nabył model Roco 77460 tylko, że nigdzie tego modelu już nie ma.
Natomiast cysternę Brawa 50565 niebieska z czerwonym napisem Ermewa można jeszcze nabyć, zastanawiam sie czy nie zmienić w zamówieniu z Trixa 24255 na ten model właśnie?

Ostatnio edytowane:
OP
OP
G

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.411 3 0
Zawsze miło, jak można komuś pomóc. Sam jednak nie jestem jakimś omnibusem i nie mogę tez wykluczyć, że dany wagon (jak choćby ten Trix) gdzieś się jednak nie pojawił albo nie pojawi w najbliższej przyszłości. Obecnie po naszych torach jeździ tak różnorodny tabor, w tym właśnie cysterny, że trudno tu coś wykluczyć.
Trudno więc tak naprawdę komuś doradzać co kupić. Natomiast ta cysterna Brawa 50565 niebieska z czerwonym napisem Ermewa zasadniczo odpowiada tej z filmu z YT, tyle że nie do końca wiadomo jaki kolor ma ta cysterna (na modelu wygląda na znacznie ciemniejszy), wiadomo jednak, że na zdjęciach to różnie wychodzi. No i prawdziwy wagon jest często już trochę wyblakły.

Tak więc, który model wybrać, musisz już sam rozważyć. Powodzenia.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
A czy taką cysternę KVG któryś z Kolegów przyuważył w Polsce?
Zobacz załącznik 923569
Ja nie widziałem na zadnm z oglądanych filmów, ale nie jest wykluczony. Z obecnie dostępnych modeli Brawy na pewno są u nas oryginały modeli nr 60567 VTG i 50565 Ermewa, ale tego drugiego w tak intensywnej barwie niebieskiej nie widziałem. Raczej takie wypłowiałe.
Bliski tym co są zarejestrowane na filmach w Polsce jest 50563 Ermewa, tylko u nas logo i napis całe czerwone.
A jak by nie było to te modele Brawy są tak ładnie zdrobione, że ja chyba sobie kupię obie Ermewy.

JacaOstrow

Aktywny użytkownik
Reakcje
239 5 2
Osobiście nie bardzo sobie wyobrażam, żeby istniała taka strona. Ale jeżeli masz "pęd na cysterny" to choćby w tym wątku (o ile go prześledziłeś od początku) jest całkiem sporo informacji w temacie cystern jeżdżących u nas w kraju i modeli im odpowiadającym.
znalazłem stronę gdzie są ujęte prawie wszystkie wagony które wyszły z firm (oczywiście modelarskie) wraz z przydziałami, datami rewizji...

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
To jest znana strona kolegi z forum. Tam są tylko modele typowo w barwach przewoźników polskich. Takich, ktore jeżdżą po polskich torach, o których tu ostatnio roznawiamy, tam nie ma. Myślałem, że masz coś co obejmuje szerzej temat.

Proponuję jednak od razu pisać co i jak, by nie generować kolejnych postów. Coś wiem, ale nie powiem.

Ostatnio edytowane:

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 51 2
Wiem, że tu wątek o beczkach. Ale nie samą ropą i wódą człowiek żyje. Kolejki są równie ważne, jeżeli nie ważniejsze, a jadą do nas kontenerami. Stąd pytanie, bo wątku odpowiedniego nie znalazłem, jak wygląda sytuacja z modelami platform firmy Igra Model - Sggnss xl? Wiem, że to marny argument, ale w porównaniu platform kontenerowych Roco czy Acme, te są już prawie całe doposażone. W tych wcześniej wymienionych firmach dostrajając te ustrojstwa można wysiwieć i wyłysieć w tym samym momencie.
Mówie o takich cudach:
IMG_9016.jpg
IMG_9017.jpg
IMG_9018.jpg
IMG_9019.jpg

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
Wiem, że tu wątek o beczkach. Ale nie samą ropą i wódą człowiek żyje. Kolejki są równie ważne, jeżeli nie ważniejsze, a jadą do nas kontenerami. Stąd pytanie, bo wątku odpowiedniego nie znalazłem, jak wygląda sytuacja z modelami platform firmy Igra Model - Sggnss xl? Wiem, że to marny argument, ale w porównaniu platform kontenerowych Roco czy Acme, te są już prawie całe doposażone. W tych wcześniej wymienionych firmach dostrajając te ustrojstwa można wysiwieć i wyłysieć w tym samym momencie.
Mówie o takich cudach:
Zobacz załącznik 923662
Zobacz załącznik 923663
Zobacz załącznik 923664
Zobacz załącznik 923665
Jest kolego wątek dedykowany platformom podkontenerowym. Tam pytaj. I proszę korzystajcie z funkcji "szukaj"

https://forum.modelarstwo.info/thre...h-torach-z-jakich-zarządów.30199/#post-527530

Fictorque

Aktywny użytkownik
Reakcje
583 0 0
Zobacz załącznik 923569
To jest malowanie pre 2006, Epoka V. ("80 DB", a nie oznaczenie z VKMem: "80 D-KVG").

Zasadniczo powiedziałbym, że bardzo prawdopodobne, że takie jeździły, ale materiałów z tamtych czasów jest mniej i ogólnie ciężko o nie...

Swoją drogą całkiem możliwe, że wagony ERMEWY to przebrandowane dawne KVG, co tłumaczyłoby fakt, że BRAWA stosuje ten sam kolor dla modeli, a oryginały współcześnie są mocno wyblakłe i przebarwione.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Jak by ktoś był zainteresowany, na Allegro jest wystawiony zestaw 2 cystern Roco 76028 z dużym napisem GATX, tylko nie do końca wiadomo czy to jest pierwsza czy druga edycja. Cena to 499,00 zł. Co ciekawe, na stronie sklepu sprzedawcy, kolejowemodelarstwo.pl , jest ten zestaw w cenie 455,00 zł. (link: https://kolejowemodelarstwo.pl/skle...=product&dgwt_wcas=1&pa_producent-filter=roco).
Nawiasem mówiąc nie znałem wcześniej tego sklepu.
Ja też nie znałem ;).
A tutaj znalazłem w jakimś węgierskim sklepie, wygląda na to, że towar jeszcze dostępny, w przeliczeniu po bardzo dobrej cenie ok. 450 zł:
https://vasutmodell.com/roco-76028-2er-set-kesselwag-zacns-gatx
i pojedyńczą na OLX:
https://www.olx.pl/d/oferta/wagon-cysterna-roco-76028-b-nowa-nowosc-2021-CID767-IDPspKU.html

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Bardzo ciekawy wątek, który mnie zainspirował. Przeglądając go, nie dostrzegłem jeszcze ani słowa o tym zetawie Igra 96210017:
1665347357757.png
Czy występuje on na polskich torach? Wydaje się być bliźniaczy do zestawu, o którym była tutaj mowa, czyli do Igra 96210018? Chociaż mam wątpliwości co do pomostów na górze beczki w tym zestawie z białym napisem Ermewa, wygląda to trochę inaczej w zestawie z czerwonym napisem Ermewa - np. gdzie są drabinki?? Z boku beczki?:
1665347608597.png

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
I jeszcze pytanie do Kolegów co mają cysterny Igry. Jestem świadomy powyginanych pomostów. Ale jak te modele sprawują się na makiecie? Czy "dobrze się prowadzą" (wykolejanie się, praca sprzęgów itp)? Generalnie, czy są godne polecenia pod tym kątem, bo cenowo to się nie różnią od wyrobów Roco niestety.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
Z tymi obciętymi drabinami to chyba jest jakiś ostatni krzyk patologicznej mody. Niestety coraz częściej widuję wagony bez drabin :(.
Czy jest to jakiś wymysł by chronić idiotów przed samounicestwieniem pod siecią trakcyjną. Moim zdaniem nie należy tego robić. Trzeba pozwolić im zginąć, dzięki temu ludzkość będzie chociaż trochę mądrzejsza :LOL:.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
Druga wersja modeli Igry to, można powiedzieć, bliźniacza konstrukcja - z tą różnicą, że są to modele dłuższej cysterny z 6-ma pierścieniami wzmacniającym zbiornik.
W tym wypadku miałem pewne wątpliwości, które jednak zostały rozwiane. Mogę z całą pewnością stwierdzić, że są to rzeczywiste cysterny i jak się zorientowałem występujące również u nas, chociaż raczej sporadycznie i nie w każdym malowaniu jakie wydała Igra.

5. Model Igra Model, Wascossa, nr kat. 96110013, CZ-WASCO, Zacns, zestaw 2-ch cystern:
Zobacz załącznik 903139

Modele w pełni realne. Można je zobaczyć na filmiku "Kolejowy piątek na szlaku", który już wcześniej tu zamieściłem (post 42, od 9:00 min.). Gwoli ścisłości - znajdują się tam w jednym składzie dwa typy takich cystern Wascossy.
Na wspomnianym filmie zaraz za cysterną Wascosa jedzie tej samej konstrukcji cysterna ERR Railrent. Taki model też wydała Igra nr kat. 96110003

ERR.jpg

OP
OP
G

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.411 3 0
Zobacz załącznik 923569
Takiej cysterny z czarnym napisem KVG w tym malowaniu nigdy nie widziałem. Natomiast z białym KVG bez czarnego pasa jak najbardziej i to nie raz a model takiej cysterny był wydany ale już dawno temu (w 2010 r.) i praktycznie teraz nie do zdobycia. A sam bym chętnie taki nabył.

Bardzo ciekawy wątek, który mnie zainspirował. Przeglądając go, nie dostrzegłem jeszcze ani słowa o tym zetawie Igra 96210017:
Zobacz załącznik 924198
Czy występuje on na polskich torach? Wydaje się być bliźniaczy do zestawu, o którym była tutaj mowa, czyli do Igra 96210018? Chociaż mam wątpliwości co do pomostów na górze beczki w tym zestawie z białym napisem Ermewa, wygląda to trochę inaczej w zestawie z czerwonym napisem Ermewa - np. gdzie są drabinki?? Z boku beczki?:
Tych cystern z czerwonym napisem Ermewa również nigdzie nie spotkałem, pewnie dlatego nie było o nich wspomniane. Oczywiście nie przesądzam czy takie rzeczywiście nie jeżdżą gdzieś w Polsce.
A co do tych "szczątkowych", krótkich drabinek a nawet ich braku (w wersji z długim pomostem), to chyba rzeczywiście jakaś nowo moda. Względy bezpieczeństwa? Może. Ale faktycznie tak jest i w modelach Igry jest to prawidłowo odwzorowane.

A ten model Igra nr kat. 96110003 z tego co widzę, że to chyba ostatnia nowość. Niestety nie śledzę na bieżąco co wydaje ten producent (te modele cystern nie bardzo mnie póki co interesują) ale dobrze wiedzieć, że pojawiają się kolejne modele wagonów jeżdżących w Polsce.

PS. nie mogę wejść na stronę Igry, pokazuje się komunikat o jakimś zagrożeniu. Ciekawe:niepewny:.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 6
Tabor 7
Tabor 2
Tabor 5
Tabor 63