• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Baza mieszanych składów cystern i ich modele

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
Kolejne pytanie. Czy Lotos miał/ma jakąś umowę z CTL na dzierżawe cystern? Znalazlem kadr na filmie, gdzie w skladzie Lotosu jedzie cysterna CTL typu 406R. Jak widać ma starsze oznaczenie. Teraz mają inaczej nanoszone. Ktoś coś wie? I czy cysterny Piko CTL można włączyć wobec tego do modelpwego składu Lotosu?
Zobacz załącznik 922115
Ponawiam moje pytania. Ktoś coś wie?

JacaOstrow

Aktywny użytkownik
Reakcje
239 5 2
Mam trochę inne pytanie czy istnieje jakaś strona jakie cysterny jeżdżą po regionie Polskim, bo tez mam pęd na cysterny, osobiście sugeruje się filmami z kanału paprykowe filmy yu.be.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
OP
OP
G

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.411 3 0
Mam trochę inne pytanie czy istnieje jakaś strona jakie cysterny jeżdżą po regionie Polskim, bo tez mam pęd na cysterny, osobiście sugeruje się filmami z kanału paprykowe filmy yu.be.
Osobiście nie bardzo sobie wyobrażam, żeby istniała taka strona. Ale jeżeli masz "pęd na cysterny" to choćby w tym wątku (o ile go prześledziłeś od początku) jest całkiem sporo informacji w temacie cystern jeżdżących u nas w kraju i modeli im odpowiadającym. Oczywiście nie ma tu wszystkiego ale jak widać, ta wiedza co jakiś czas się poszerza.
Pewnie, że fajnie by było gdyby istniały takie źródła z informacjami o wszystkim co jeździ w kraju (i nie tylko) ale raczej nikt czegoś takiego nie stworzył:ostrozny:.
Tak czy inaczej, jeżeli chcesz tworzyć takie modelowe składy cystern, to prócz wiedzy z tut. forum można ją czerpać między innymi, jak sam napisałeś, z filmów z YT .... sam czerpię dużą wiedzę właśnie stąd (oglądam dość wnikliwie, analizuje i porównuje z modelami i wyciągam wnioski). Oczywiście do tego dochodzą własne obserwacje i zdjęcia.
Każdy wciąż się czegoś uczy i też Ci to polecam. A swoją drogą, co to są te "paprykowe filmy"?

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
W temacie Brawy jeszcze...na tym filmie
w 1:53 widać cysternę ERMEWA i wydaje się, że jest niebieska. Tak jak model Brawy 50565. Czy to te same wagony ?
Dotarł do mnie właśnie pierwszy model Brawy 50567 VTG. Model jest po prostu piękny. Detale zrobione chyba najlepiej ze wszystkich cystern jakie do tej pory miałem. W dodatku realane na polskich torach. Są jeszcze dostępne za zamówienie. Mój przyszedł z DCC24.

20221006_103135.jpg 20221006_103140.jpg 20221006_103741.jpg 20221006_103747.jpg

Reakcje
55 0 0
Dziś w składzie cystern Lotosu natknąłem się na poniższe malowanie (dwie sztuki). Pierwszy raz widziałem je w moich stronach. A mam tu dwa terminale paliwowe (Lotos i Orlen) i spory ruch wagonów w tygodniu.
Zobacz załącznik 923164 Zobacz załącznik 923165
Malowanie DHL, wspominałem już o tych wagonach w wątku, tu akurat na 99% jest charakterystyczna tabliczka zakładów Astra Vagoane Arad.

Od kilku lat (na pewno od 2020r.) CTL prowadziło postępowania, których przedmiotem była sprzedaż części swojego taboru, m. in. cystern. Stąd prawdopodobnie w składach LOTOSu cysterny CTL.
Sprzedaż wagonów do innych podmiotów, jak np. Tankwagon, a dzierżawa do Lotosu to zupełnie inne rzeczy, zresztą Lotos nie dysponuje żadnymi cysternami. (Jeśli jest choć jedna, to chętnie zobaczę :p). Co do oryginalnego pytania: nie wiem, skąd konkretnie wagon CTL był w składzie Lotosu.

Co do cystern: oprócz Atlasu Wagonów Towarowych na dobry początek, to ja, choć domyślam się, że również Kanclerz oraz Fictorque i inni opierają się na własnych zdjęciach, internecie, czy filmach z YT.

Z własnego podwórka - ja klasyfikuję beczkę po: producencie, tabliczki znamionowe dalej są na cysternach, długości wagonu ze zderzakami i objętości samej beczki. Dysponując własnym zbiorem łatwo zauważyć na przykład poszczególne podobieństwa w ostoi.

Dorzucam swoje trzy grosze do wątku:

93 000l ←16,44→ MSV Studenka, Vagónka / Tatravagónka Poprad 1991-95

Wagony 37 80 7836 252-4 oraz 454-4. Wagony oparte o wspólną ramę, natomiast 252-4 (TVP) ma zewnętrzne pierścienie bliżej środka, a 454-4 (MSV) ma bliżej czoła wagonu. Warto zwrócić uwagę na nity lub śruby (tego nie wiem) na podłużnym podparciu samej beczki.

Załączniki

OP
OP
G

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.411 3 0
Jeszcze odnośnie pytania kolegi Piter75
Czy Lotos miał/ma jakąś umowę z CTL na dzierżawe cystern? Znalazlem kadr na filmie, gdzie w skladzie Lotosu jedzie cysterna CTL typu 406R. Jak widać ma starsze oznaczenie. Teraz mają inaczej nanoszone. Ktoś coś wie? I czy cysterny Piko CTL można włączyć wobec tego do modelpwego składu Lotosu?
Być może o tym zapomniałeś:niepewny:, ale na początku tego roku w wątku o cysternach 406R PIKO, w związku z moimi zdjęciami takich cystern w składach z cysternami DEC czy GATX padło Twoje pytanie o przewoźnika (lokomotywy prowadzące te składy). Po mojej odpowiedzi (i zdjęciach) można powiedzieć, że sam sobie odpowiedziałeś na powyższe pytanie:
Dzięki. Wynika z tego, że głównie Lotos i CTL. Ciekawe czy oni współprcaują i wypożyczają sobie zarówno lokomotywy jak i wagony? Można więc przyjąć, że te 406R CTL można pomieszać z DEC/GATX i podczepić pod lokomotywy Lotosu lub CTL.
Tak więc przypadki włączania cystern CTL (i chyba nie tylko tych) w składy innych przewoźników, w tym Lotosu nie są czymś nowym (tamte zdjęcia były robione ponad 10 lat temu) choć trudno mi teraz powiedzieć czy były to częste przypadki.

Reasumując, moim zdaniem cysterny Piko CTL można spokojnie włączać do modelowego składu Lotosu.

PS. dla przypomnienia link do tamtego wątku: https://forum.modelarstwo.info/threads/piko-modele-wagonów-cystern-typu-406r.43867/page-12

Jest tam też poniekąd odpowiedź na Twoje pierwsze pytanie.

Ostatnio edytowane:

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
Jeszcze odnośnie pytania kolegi Piter75

Być może o tym zapomniałeś:niepewny:, ale na początku tego roku w wątku o cysternach 406R PIKO, w związku z moimi zdjęciami takich cystern w składach z cysternami DEC czy GATX padło Twoje pytanie o przewoźnika (lokomotywy prowadzące te składy). Po mojej odpowiedzi (i zdjęciach) można powiedzieć, że sam sobie odpowiedziałeś na powyższe pytanie:

Tak więc przypadki włączania cystern CTL (i chyba nie tylko tych) w składy innych przewoźników, w tym Lotosu nie są czymś nowym (tamte zdjęcia były robione ponad 10 lat temu) choć trudno mi teraz powiedzieć czy były to częste przypadki.

Reasumując, moim zdaniem cysterny Piko CTL można spokojnie włączać do modelowego składu Lotosu.

PS. dla przypomnienia link do tamtego wątku: https://forum.modelarstwo.info/threads/piko-modele-wagonów-cystern-typu-406r.43867/page-12
Pamiętam o tej dyskusji, ale to był mój wlasny wywód i nikt nie potwierdził, że Lotos i CTL współpracują. Teraz mam już pewność, choć cystern CTL nie mam w kolekcji, bo zawsze jest coś ciekawszego do kupienia. Ale dzięki za upewnienie mnie.

Swoją drogą czekam jeszcze na cysternę Brawy 48765 GATX. Udało się kupić na e-bay nówkę.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
Ponieważ nie mogłem tutaj znaleźć informacji, zapytam się czy taki model cysterny jak Brawa 50563 ermewa występuje na polskich torach?
Zobacz załącznik 923388
Nie wiem czy z białym logo, ale z czerwonym logo i tym czarnym pasem po środku są widywane. Wprawdzie raczej rzadko, ale są. Tu film Roberta Jankowskiego i od około 2:44 jest jedna cysterna Ermewy, druga około 2:54, a trzecia (z czarnym pasem) około 3:23 min.

I jeszcze jeden model Piko 54909, czy jest modelem realnym, spotykanym na polskich szlakach:
Zobacz załącznik 923397
Modele Piko to niestety fikcja i o tym było już w tym wątku - post #21. On raczej udaje realną cysternę, ale jest sporo róźnic z długością włącznie.

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
A coś takiego wypuścił TRIX 24255 - czy to model tej samej budowy co wyprzedany Roco 77460/77462 i realny w Polsce (i w ogóle)?:
1665088812530.png

Ostatnio edytowane:

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
OP
OP
G

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.411 3 0
Ponieważ nie mogłem tutaj znaleźć informacji, zapytam się czy taki model cysterny jak Brawa 50563 ermewa występuje na polskich torach?
Zobacz załącznik 923388
Osobiście szczerze wątpię, żeby dokładnie w takim malowaniu cysterny Ermewy jeździły w Polsce. Ja przynajmniej się z czymś takim nie spotkałem. Natomiast owszem, choć raczej sporadycznie, można spotkać ten typ cysterny z czerwonym logo Ermewa bez tego czarnego pasa. W poście #63 jest filmik z taką w składzie (chyba jedyna jaką widziałem).

A coś takiego wypuścił TRIX 24255 - czy to model tej samej budowy co wyprzedany Roco 77460/77462 i realny w Polsce (i w ogóle)?:
Zobacz załącznik 923406
Tak, ten model jest tej samej budowy co Roco i pod względem konstrukcji jest oczywiście realny. Natomiast pod względem malowania/oznaczeń Pannonia .…. to na polskich torach raczej na pewno fikcja. W przeciwieństwie do modelu Roco 77460 Ermewa, który jest w 100% realny.

Co do modelu Piko 54909, to bardziej szczegółowo jeszcze post #26.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 6
Tabor 7
Tabor 2
Tabor 5
Tabor 63