• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Baza mieszanych składów cystern i ich modele

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
753 43 0
Kolejna porcja moich obserwacji. Tym razem Orlen KolTrans i PKP Cargo. Tu zdecydowanie mniej się dzieje, bo w więkoszości używają jednak wagonów, których modeli brak na rynku (Astra).

Cargo.jpg
Orlen.jpg

W zestawieniach nie ma tzw. gazówek, bo nie trafiłem na modele odpowiadające rzeczywistym wagonom. Jesli macie wiedzę na ten temat to dajcie znać. W składach Lotosu czem jedzi ekilka sztuk pod szyldem GATX i VTG. Oczywiście mówimy o epoce VI. Z resztą te zestawienia na bazie zdjęć i filmów mniej więcej od 2015 roku do teraz.
Trzeba też wspomnieć, że już się zauważa, że wagony Lotosu i Orlenu zaczynają się mieszać po fuzji obu koncernów.

I jeszcze zestawienie trzech mniejszych przewoźników.

Captrain.jpg
SKPL i STK.jpg

Oczywiście brakuje w zestawieniu kilku innych przewoźników, ale stosunkowo mało filmów jest z CTL czy CD Cargo. Jak ktoś ma ochotę to może się pobawic. Jak znajdę czas to sam tez może coś jeszcze poszukam. Ale na razie mam dość przelatujących składów przed oczami. ;)

Ostatnio edytowane:

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
753 43 0
Nasz forumowy kolega Robert wrzucil recenzję cystern od Igra Model. Oprócz zalet pikazuje też kilka wad, m.in. jaość wykonania. Co ciekawe dziś rano na oficjalnym prifilu Facebookowym Igry byl ten film podlinkowany. Zastanawiałem się czy spece od marketingu igry obejrzeli go przed wrzutką, bo jednak trochę slabo te modele wypadły. Ale teraz patrzę i filmu nie znalazłem na ich FB.
Swoją drogą Igra zapowiedziała wydanie cysterny 98m3 w varwach CD Cargo. Czytałem, że zostały takowe zamówiine przez koleje czeskie, więc model ma być w pełni realny.

FB_IMG_1668369489222.jpg FB_IMG_1668369495198.jpg

Film można obejrzeć tu:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.127 149 7
Tylko uwaga, oba filmy Roberta bardzo użuteczne, z tymże Robert koncentruje się na modelach realnych cystern W OGÓLE, a nie tych co jeżdżą po polskich torach. Więc jeżeli ktoś zamierza kupić realne cysterny Igry Model, występujące na polskich szlakach, to musi brać te informacje przez sito. Ale fakt, Robert wykonał fajną robotę i jest to dobry materiał informacyjny.

Ostatnio edytowane:

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
753 43 0
Dziś dotarły do mnie cysterny Wascosa od Roco. Tu przynajmniej nic nie odpada i nie trzeba kleić ;)
Wagony bardzo ładne. Dołączają do sznura GATX, który pociągną loki Lotosu.
20221115_122805.jpg
20221115_122832.jpg

A apropos cystern, to sklep DCC24 ma promocję Black Week i sa tam cysterny Wasscosy 98m3 Igra Model w obniżonej cenie.
Jest też zestaw Pannonia Bio, ale ten akurat nie jest raczej realny, bo z logo Bio nie widziałem nigdzie zdjęć tego typu cysterny.

https://shop.dcc24.eu/pl/1312--black-week-

OP
OP
G

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 3 0
Już jakiś czas temu dało się zauważyć wzrost zainteresowania modelami cystern Igry Model, a sam producent jak by chciał pobić rekord w ilości wydawanych tego rodzaju modeli.

Chociaż sam akurat, póki co, nie jestem specjalnie zainteresowany modelami tych cystern, to pomyślałem wtedy, że warto byłoby utworzyć listę wydanych (i zapowiedzianych) dotąd przez Igrę tych popularnych ostatnio u nas modeli cystern, z uwzględnieniem ich realności w naszej rzeczywistości kolejowej.

Niestety, po pierwszych próbach zmierzenia się z tematem, sprawa okazała się trudniejsza niż mi się wydawało - w zasadzie nie istnieją katalogi Igry Model (choć jeden z nowościami 2020 r. znalazłem) i trzeba wszystkiego szukać w internecie, co przy tej ilości modeli już na początku dosyć mnie zniechęciło, zwłaszcza że ostatnio występuje u mnie poważny brak czasu na nasze „forumowe” sprawy.

Natomiast niedawno obejrzałem film kolegi Roberta Jankowskiego o modelach cystern Igry Model, co trochę mnie zmotywowało do ponownego podjęcia tematu. Długo zajęło zebranie informacji o wydanych modelach, korzystałem przy tym ze stron różnych sklepów, głównie niemieckich i czasem polskich oraz z facebooka producenta.

A skoro wspomniałem o filmie Roberta, po jego obejrzeniu i przeczytaniu komentarza, muszę parę słów sprostowania od siebie. Choć w wielu kwestiach pełna zgoda, to z pewnymi stwierdzeniami zgodzić się nie mogę.
Nie będę się tu wdawał w jakąś polemikę, każdy może mieć własne zdanie w temacie i podejście do modeli jakie psują do jego modelarskiej wizji.

Natomiast, żeby ktoś nie odniósł błędnego wrażenia i nie było wątpliwości, chcę jeszcze raz przypomnieć i podkreślić, że ten wątek od początku dotyczy cystern, a zatem i ich modeli, występujących w mieszanych składach cystern jeżdżących po naszych polskich szlakach kolejowych. Odnosimy się tu do naszej polskiej rzeczywistością i wątek zasadniczo jest zgodny z tym właśnie, moim zdaniem, jak najbardziej słusznym założeniem.

Jakkolwiek nie można wykluczyć, że takie czy inne cysterny spotykane poza naszymi granicami mogą się również pojawić u nas w kraju, to dopóki ktoś nie udowodni - na filmie, zdjęciu czy w inny wiarygodny sposób, że dana cysterna, której model został wydany występuje w Polsce, model takiej cysterny - w tym kontekście - nie jest realny.
Inaczej to będzie tylko snucie domysłów, na zasadzie „co by było gdyby”. Myślę, że warto mieć tego świadomość.

A wracając do tematu listy wydanych modeli Igry Model, to wstawię ją już w następnym poście i dodam niezbędny komentarz.

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.127 149 7
ten wątek od początku dotyczy cystern, a zatem i ich modeli, występujących w mieszanych składach cystern jeżdżących po naszych polskich szlakach kolejowych.
Dokładnie, jestem jak najbardziej za utrzymaniem czystości tego wątku i by nie zaśmiecać modelami, które są dostępne w handlu, a nie udowodniono zdjęciami, że wjechały na terytorium Polski. Oczywiście możemy mieć wątpliwości i pytać się tutaj na wzajem zamieszczając zdjęcie, ale tylko w celu identyfikacji/konsultacji i zawsze powinna być konkluzja czy model jest realny czy też nie jest.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
753 43 0
A ja muszę nieco skorygować tabele Lotosu. Okazuje się, że modele cystern ERR niebieskie z granatowymi dennicami póki co nie wystepują w Lotosie w wersji wydanej przez Igre.
Zatem wypadają numry katalogowe: 96110002 oraz zestaw 96110014.
Na jednym z filmów jest wprawdzie cysterna w takim malowaniu, ale jest nieco innego typu. Na puerwszy rzut oka wydawała się być taką samą. Po rozmowie z kolegą @Gagar358 utwierdziłem się w przekonaniu, że to inny typ. Choć niewykluczone, że takie cysterny też gdzieś są, bo ERR ma szare z zielonymi dennicami dokładnie tego typu, który wydała Igra.
Lotos Kolej.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
G

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 3 0
No to czas na rzeczoną listę.

Listę, ze względu na ilość pozycji, podzieliłem na dwie części, dla dłuższych (98 m3) i krótszych (88 m3) cystern. W tabeli zastosowałem jednak zapis (skrót) jaki użyłem w mojej bazie z początku wątku, tj. „6 garb.” – cysterny dłuższe (98) z 6 pierścieniami zbiornika i „4 garb.” - krótsze (88) z 4 pierścieniami zbiornika.
Wiem, mało to profesjonalny zapis, ale powód jest dość banalny – liczby 98 i 88 są tak podobne wizualnie, że w tym zestawieniu są słabo rozróżnialne, natomiast moje nazewnictwo nawiązuje właśnie wprost do ilości pierścieni zbiornika, co jest najbardziej widocznym wyróżnikiem cystern takiej konstrukcji. Jeżeli jednak by Wam to nie pasowało to zawsze można zmienić.

Na liście starałem się zawrzeć najistotniejsze dane przydatne z punktu widzenia wyboru modeli, m.in. nazwę przewoźnika, malowanie (kolor) czy numer katalogowy a szczególnie określenie czy model jest realny czy nie. Dodatkowo wprowadziłem trochę kolorowej czcionki aby w miarę możliwości odzwierciedlało to kolorystykę cystern. Dzięki temu, poszczególne modele są już wizualnie (na pierwszy „rzut oka”) łatwo rozróżnialne.

Na początek wstawię tabelki jako obrazki a następnie plik Excel z trzema arkuszami - pełną listą wszystkich modeli oraz dodatkowo w rozbiciu na krótsze i dłuższe cysterny. Szczególnie polecam skorzystanie właśnie z pliku Excel-a z uwagi na możliwość filtrowania i wyboru według różnego rodzaju danych.
Może na końcu jeszcze dodam komentarz do pewnych zapisów.

Jako pierwsza lista modeli cystern dłuższych (98) z 6 pierścieniami zbiornika:
Igra 98.jpg

Żeby post nie był zbyt długi, druga lista w następnym poście.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
G

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 3 0
I druga lista modeli cystern krótszych (88) z 4 pierścieniami zbiornika:
Igra 88.jpg

oraz plik Excel z trzema arkuszami - pełną listą wszystkich modeli oraz dodatkowo w rozbiciu na krótsze i dłuższe cysterny. Plik spakowany w "zip". Wystarczy rozpakować i już:).

I jeszcze komentarz (wyjaśnienie) do pewnych zapisów - Kolumna "Realny":
- żółta litera "V" - to oczywiście modele realne,
- czerwony pytajnik "?" - modele cystern pod względem konstrukcji rzeczywiste, które z różnych powodów nie do końca są u nas realne lub trudno powiedzieć, czy można uznać za występujące w regularnych składach u nas jeżdżących,
- czerwona litera "x" - to już czysta fikcja, tzw. przemalowanka,
- pozycje puste - pozostałe modele, wg. mojej wiedzy, nie realne (jeszcze raz podkreślę - w Polsce).

W Kolumnie "Uwagi" - krótki opis, niezbędny w odniesieniu do niektórych modeli.

Jeżeli będziecie mieli jakieś pytania lub uwagi, z czymś się nie zgadzacie, macie jakieś "świeże" informacje - śmiało piszcie. Myślę, że wstawię też jakieś filmy, jeżeli będzie taka potrzeba.

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
G

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 3 0
Kurczę, musiałem znowu zrobić pewną korektę:

- pozycje puste - pozostałe modele, wg. mojej wiedzy, nie realne. Tutaj miało być: (jeszcze raz podkreślę - w Polsce).

Do moderatora - jutro można usunąć ten post. Dzięki.

OP
OP
G

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 3 0
Rozjazd, chyba nie do końca prawidłowo to zrozumiałeś. Wszystkie modele w kolumnie "Realne", w komórkach pustych i z literą "x" są modelami nie realnymi i wszystkie komórki mają być widoczne. Literę "x" wstawiłem tylko dodatkowo w pozycjach modeli czysto fikcyjnych, żeby podkreślić ten fakt.

No i po to jest autofiltr, aby każdy mógł sobie wybrać pozycje, które go w danym momencie interesują a ukryć te w danym momencie niepotrzebne.

Mam nadzieję, że teraz wszystko jest jasne:cool:.

OP
OP
G

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 3 0
Wrzucę tu jeszcze dwa filmy ilustrujące cysterny Wascosy, te niebieskie z pomarańczowymi dennicami (dłuższe i krótsze), które "namierzyłem" zaledwie kilka dni temu. Wcześniej nie widziałem ich w żadnym składzie.

Pierwszy film dotyczy cystern dłuższych (98), które na liście modeli opisałem jako " nietypowy jeden skład" - tutaj nie mam pewności czy można ten skład traktować jako reprezentatywny, nie jest to typowy skład cystern, lokomotywa (przewoźnik) też. Ale to już może niech każdy sam oceni.
Film, od 5:10 min.

Drugi film, już typowy skład, gdzie występuje kilka tych krótszych cystern (88) Wascosy w tym malowaniu - najlepszy ostatni przejazd pod koniec filmu.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
753 43 0
Ale za to cysterny z Nymwagu w wersji 98 m3 będą jak najbardziej realne. CD Cargo kupiło 60 takich wagonów. Model zapowiedziała Igra Model. Czy będą w Polsce? Nie wiadomo. Czy pojada w składach mieszancych? Nie wiadomo.

Tu info o zakupach: https://pl.railmarket.com/news/roll...-cs-the-first-delivery-for-the-czech-customer

A tu info o modelu: https://www.igramodel.cz/eshop/detail-produktu/386073

Wrzucę tu jeszcze dwa filmy ilustrujące cysterny Wascosy, te niebieskie z pomarańczowymi dennicami (dłuższe i krótsze), które "namierzyłem" zaledwie kilka dni temu. Wcześniej nie widziałem ich w żadnym składzie.

Pierwszy film dotyczy cystern dłuższych (98), które na liście modeli opisałem jako " nietypowy jeden skład" - tutaj nie mam pewności czy można ten skład traktować jako reprezentatywny, nie jest to typowy skład cystern, lokomotywa (przewoźnik) też. Ale to już może niech każdy sam oceni.
Film, od 5:10 min.

Drugi film, już typowy skład, gdzie występuje kilka tych krótszych cystern (88) Wascosy w tym malowaniu - najlepszy ostatni przejazd pod koniec filmu.

To dobre info. Muszę wstawić w tabele SKPL.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 6
Tabor 7
Tabor 2
Tabor 5
Tabor 63