• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Baza mieszanych składów cystern i ich modele

OP
OP
G

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 3 0
Modele cystern Roco 2023

Roco zapowiedziało na ten rok kolejne modele cystern z dobrze znanej już nowej formy (zbiornik z 6-cioma pierścieniami). Wśród nich znalazły się cysterny VTG, które mają się ukazać pod koniec tego roku lub na początku 2024. W zapowiedziach ukazał się zestaw 6 cystern, ale mają być one wydane również jako pojedyncze modele.
Na stronie Roco zamieszczone są już ich zdjęcia, na razie jako „Fotomontage” ale z naniesionymi już konkretnymi oznaczenia i pełnym malowaniem, z czego moim zdaniem można wnioskować, iż jest to już finalny wygląd tych modeli.

VTG posiada dużą ilość cystern tego rodzaju, występujących u nas w kraju, czyli długich cystern ze zbiornikiem z 6-cioma pierścieniami, ale w różnych wersjach konstrukcyjnych (typach), różniących się przede wszystkim umieszczeniem drabinek - na końcu (czole) zbiornika lub po jego bokach oraz różnorodnym wykonaniem podpór zbiornika, które w pewnych przypadkach można też dość łatwo pomylić. Dosyć charakterystyczną cechą wszystkich cystern VTG tego rodzaju jest okapnik z rurą odpływową na środku zbiornika (choć mogą być wyjątki od tej reguły).

Modele Roco odzwierciedlają jeden z typów cystern VTG z drabinką na końcu (czole) zbiornika, z tym że nie posiadają tego okapnika na jego boku. Osobiście szczerze jednak wątpię, aby Roco w opracowanym już i wydawanym od pewnego czasu modelu było skłonne wprowadzić taki dodatkowy element.
Moim zdaniem nie jest to jednak element w znaczący sposób wpływający na konstrukcję cysterny i wierność modeli.

Stąd, w mojej ocenie, modele Roco (biorąc pod uwagę tą różnicę) można w 90 - 95 % uznać za realne.

Należy przy okazji dodać, że cysterny VTG w tym akurat wykonaniu, które wydaje Roco (pomijając brak okapnika w modelu) spotykane są dosyć rzadko, tzn. w stosunkowo niewielkiej ilości składów cystern jeżdżących po naszych szlakach.

1. Modele Roco, VTG, nr kat. od 6600008 - 6600013, D-VTG i D-VTGD, Zans, 6 szt. wydawane pojedynczo:
6600008_254789.jpg 6600009_254790.jpg 6600010_254791.jpg

6600011_254792.jpg 6600012_254793.jpg 6600013_254794.jpg

Poniżej przykładowe zdjęcia cystern tej samej budowy - z drabinką na końcu (czole) zbiornika, różniące się podporami. Posłużę się tu zrzutami z ekranu z filmów z you tuba.

Pierwsza, z innymi podporami (jedna z wersji) niż modele Roco (zrzuty z ekranu, tytuły źródłowych filmów widnieją u góry fotek):

Obraz1VTG4.jpg Obraz1VTG1.jpg

Druga, dokładnie odpowiadająca w tym elemencie modelowi Roco (zrzuty z ekranu, tytuły źródłowych filmów widnieją u góry fotek):

Obraz1VTG2.jpg Obraz1VTG6.jpg

Wprawdzie wspomniałem, że te właśnie cysterny VTG występują dość rzadko, to można znaleźć i takie „obrazki” jak na poniższym filmie, gdzie w jednym składzie mamy ich całą masę (7 szt.) a do tego kilka innych, różniących się opisanymi wcześniej szczegółami. Warto obejrzeć (pierwszy skład na filmie):

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.725 37 4
Do Olsztyna do Gutkowa (baza Orlen) przyjeżdżają takie w składzie z GATX. Mam gdzieś foto, ale nie mam dostępu do komputera. W składzie 10 czy 12 wagonów jest jedna czy 2 sztuki.

Ostatnio edytowane:

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
753 43 0
Czy cysterny 406Ra Orlen, zapowiedziane przez PIKO na ten rok, nr kat. 58273, często się pojawiają w składach mieszanych, wśród cystern GATX, Wascosa czy VTG i w epoce VI? Jakoś nie kojarzę ich masowego występowania. Nie pytam o realność, bo to chyba oczywiste, że są ;).
https://www.piko-shop.de/en/artikel/2er-set-kesselwagen-406ra-orlen-vi-38129.html
Zobacz załącznik 947223
Na tym filmie (już kilkukrotnie tu przytaczanym)
od 3:04 jest skład Lotosu, a w nim m.in. cysterny 406R z logo Orlenu.

OP
OP
G

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 3 0
Moi Drodzy. Nie chcę się tu znowu niejako "reklamować", ale jeszcze raz polecam skorzystanie czasem z mojej Bazy, którą tu zamieściłem jako taką właśnie pomoc, gdzie w prosty i szybki sposób można znaleźć odpowiedź na takie między innymi pytania, co i z czym jeździ.

Poniżej na szybko zrzut z ekranu, gdzie po użyciu filtra (Przewoźnik) w arkuszu "Razem" mamy rzeczone cysterny Orlen.
Orlen.jpg

Później w arkuszu "Składy cystern" można wybrać nazwę składu (np. Byki ET22.5), w którym występują takie (czy inne) cysterny i prześledzić cały taki skład. U góry jest też zawsze link do filmu. Jak widać, na ok. 1400 szt. cystern, tych Orlenu jest ledwo kilka sztuk.
W ten sposób można sobie nieraz samemu odpowiedzieć na nurtujące pytanie:). Oczywiście to nie znaczy, żeby nie pytać tutaj jeżeli ktoś potrzebuje pomocy. Ja zawsze chętnie służę pomocą, na ile mogę:cool:.

ps. zauważyłem przy okazji pewną niezgodność na filmie "Kraski ...." - błąd dotyczy lokomotyw. Wynikło to pewnie z faktu kopiowania arkuszy, no i przeoczyłem:(.
Przy okazji, mam obecnie dołożone trochę więcej składów do bazy, więc ewentualnie jak będzie potrzeba, mogę znowu tu wrzucić za jakiś czas, jak ją jeszcze obrobię.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.127 149 7
Mam pytanie, czy taka cysterna, Tillig 77030 jest realna na polskich torach? Od razu nadmienię, że w bazie składów cystern Kolegi @Gagar358 tego modelu nie ma. I w wątku też o tym modelu nie było, więc jeżeli okaże się, że cysterna ta jest niespotykana na naszych torach (lub jest fikcyjna), można mój post usunąć.
1674159547680.png

OP
OP
G

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 3 0
Według mnie ta cysterna Tilliga to, przynajmniej u nas, fikcja. Nie widziałem cystern Ermewy tej lub podobnej konstrukcji z białym LOGO. Natomiast, tak ogólnie, modele Tilliga tej konstrukcji wydają się odwzorowywać prawdziwe cysterny, tyle że innego (innych) przewoźnika (np. VTG trafiłem na jednym filmie)

A tak moim osobistym zdaniem, tego typu modele Tilliga nie są warte uwagi ze względu na ich mierne, jak na dzisiejsze czasy, wykonanie. Zwłaszcza te okropne, grubaśne spawy na zbiorniku czy barierki, uchwyty (poręcz dla manewrowego). Paskudztwo:devil:. Ale to moje zdanie.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
753 43 0
Czy ten typ cysterny był wyprodukowany przez któregoś z producentów?

link do całego filmu
Wygląda na 437R. Żaden producent tego nie produkuje. Podobne, ale z rodziny 445R, i to nie do końca zgodne, robił Tillig, a wczesniej Geconuum, ale to większe cysterny niż ta z filmu.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.906 111 11
Nie wiem czy koledzy wiedza ale firma B-Models tez obi fajne modele. Co do zgodności się nie wypowiem ale cena jest zdecydowanie rozsądna -w cenie np jednego wagonu osobowego Robo mamy set dwóch cystern!
klik

Paździoch

Użytkownik
Reakcje
111 1 0
Według mnie ta cysterna Tilliga to, przynajmniej u nas, fikcja. Nie widziałem cystern Ermewy tej lub podobnej konstrukcji z białym LOGO. Natomiast, tak ogólnie, modele Tilliga tej konstrukcji wydają się odwzorowywać prawdziwe cysterny, tyle że innego (innych) przewoźnika (np. VTG trafiłem na jednym filmie)
Witam wszystkich, do tej pory tylko czasami obserwowałem forum, ale teraz chociaż odpowiem na tą wiadomość. Otóż istnieją cysterny Ermewa z białym logo i wjeżdżają do Polski. Ostatnio spotkałem taką w Kutnie. Mogę za parę dni wstawić jej zdjęcie, jest to jednak zupełnie inna konstrukcja niż model Tilliga.

OP
OP
G

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 3 0
Nie wiem czy koledzy wiedza ale firma B-Models tez obi fajne modele. Co do zgodności się nie wypowiem ale cena jest zdecydowanie rozsądna -w cenie np jednego wagonu osobowego Robo mamy set dwóch cystern!
klik
Zainteresowanym tymi cysternami przypomnę, że o modelach cystern firmy B-Models (Van Bierlviet) oraz Piko pisaliśmy na 2 stronie tego wątku: https://forum.modelarstwo.info/threads/baza-mieszanych-składów-cystern-i-ich-modele.50993/page-2

Nie ma znaczenia, czy to GATX, Wascosa czy inny przewoźnik. To konstrukcja tych modeli nie jest zgodna z realnymi cysternami.

Kolego Paździoch, wiemy że istnieją cysterny Ermewa z białym logo innej konstrukcji, ale oczywiście czekamy na zdjęcia. Może udało Ci się trafić na coś czego nie znamy.

Sory, jeszcze odnośnie Wascosy B-Models - w tym konkretnym malowaniu z logo ChemOil te cysterny u nas nie występują.

Ostatnio edytowane:

Paździoch

Użytkownik
Reakcje
111 1 0
Kolego @Paździoch, wiemy że istnieją cysterny Ermewa z białym logo innej konstrukcji, ale oczywiście czekamy na zdjęcia. Może udało Ci się trafić na coś czego nie znamy.
Zgadza się, musicie wiedzieć - nie zwróciłem uwagi na kluczowe słowo, które to sugeruje;). Ale mniejsza o to... wstawiam obiecane zdjęcie, nie wiem czy znacie tę konstrukcję.

DSC07473.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 6
Tabor 7
Tabor 2
Tabor 5
Tabor 63