• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Baza mieszanych składów cystern i ich modele

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.596 64 3
Odkopię ten post celem sprostowania. Wagony są produkcji Nymwagu z Nymburku (Nb). Legios zbankrutował.
Projekt jest dalej produkowany przez Nymwag i z pewnymi zmianami przez Kolowag.

Po analizie, ja bym obstawiał na coś takiego:

33 81 788X XXX-X ÖBB [P] Zaes 65m³ ←15,24m→

https://gingespotting.smugmug.com/Austria/ZCoded-81/Zaes-33-81-7885/

Cysterna termos pomalowana na biało z czarnym pasem wydaje się być malowanie stosowanym tylko przez Austriaków. (srebrny i szary jest bardzo popularny, ale biały już bardzo rzadki) Tu zresztą taki niedobitek: https://www.tosh-railways.com/Wagons/Country/81-oebb-austria/787-788/i-wRt8qZs/A
Producent wagonu prawie na pewno jest austriacki, ale nie mam szczęścia do wagonów z tego kraju, więc nawet nie wiem, które zakłady wchodzą w grę.
Trochę odkopię temat. Ostatnio spotkałem podobny wagon (nie taki sam) w pociągu który przyprowadziłem do stacji Brzeg. Niestety miałem zbyt mało czasu żeby szukać tabliczki firmowej.
20230524_042641.jpg
20230524_042658.jpg

Wagon nosi ślady eksploatacji dla firmy ÖMV. Konstrukcja ramy jest kratownicowa jak w wagonach konstrukcji szwajcarskiej. Cysterny w tym pociągu różnego typu były przeznaczone do przewozu olejów jadalnych, co nie wyklucza możliwości ich użycia do przewozu paliw. Z resztą parząc na ten wagon to jego przeszłość sugeruje takie zastosowanie.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.596 51 2
Igra popełniła również 4 wagony (2 zestawy po 2 wagony) cystern 88 m3 Nacco. Czy to modele realnych cystern? :)
Nacco Igra.png

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.127 149 7
A ja mam pytanie odnośnie zestawu cystern od PIKO 58273:
https://www.piko-shop.de/en/artikel/ger-2er-set-kesselwagen-406ra-orlen-vi-38129.html
Czy te cysterny z logo Orlenu można spotkać w składzie innych cystern, w szczególności z cysternami GATX? Nie znalazłem żadnego filmu, potwierdzającego obecność cystern Orlenu w składzie innych cystern. Czy czasem one nie kursują tylko w składach Orlen (łącznie z lokomotywą Orlen Koltrans)?

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
753 43 0
https://www.piko-shop.de/en/artikel/ger-2er-set-kesselwagen-406ra-orlen-vi-38129.html
Czy te cysterny z logo Orlenu można spotkać w składzie innych cystern, w szczególności z cysternami GATX? Nie znalazłem żadnego filmu, potwierdzającego obecność cystern Orlenu w składzie innych cystern. Czy czasem one nie kursują tylko w składach Orlen (łącznie z lokomotywą Orlen Koltrans)?
Można. Oczywiście w składach Orlen KolTrans, ale są filmy także z tymi wagonami w składach Lotosu. Zwłaszcza teraz po fuzji przewoźników. Widywana jest też w składach prowadzonych lokomotywami PKP Cargo.
Tu już pokazywany tutaj film ze składem Dragona Orlenu z mieszanymi cysternami, wśród których jest kilka mocno zabrudzonych cystern 406R

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Fictorque

Aktywny użytkownik
Reakcje
583 0 0
Igra popełniła również 4 wagony (2 zestawy po 2 wagony) cystern 88 m3 Nacco. Czy to modele realnych cystern? :)
Ja tak samo, Nacco owszem, ale nie ten typ cysterny. Ale będę szukał dalej.
Nowożytnie (w ostatnich latach istnienia) NACCO zamówiło dwie partie cystern paliwowych:

W 2015 dostarczono cysterny Z23A ze Świdnicy (←15,14→ 87,4m³) te wagony to odbrobinie zmodyfikowany projekt wagonów produkowanych przez Arad (czyli te co mają duże llogo GATX na boku).

37 84 7830 889-3 NL-NACCO Zacns; Ostrava hlavní nádraží; 19.09.15;

W 2017 dostarczono drugą partię, tym razem produkcji Popradu (←15,14→ 88,0m³)

KR_zr_10mr23 (60)_.jpg

37 84 7837 295-6 NL-VTGCH Zans; Kraków Prokocim towarowy PrB; 10.03.23;

Więcej cystern paliwowych zarejestrowanych na NL-NACCO nie widziałem*. Przy czym w ciągu ostatnich 3 lat już chyba wszystkie wagony przerejestrowano na NL-VTGCH, jako, że VTG kupiło NACCO.

Do tego niektórym wagonom logo NACCO wyblakło do dna, tak, że nie widać, że tam kiedykolwiek była czerwień.

Obydwa typy różnią się od Modelu (który przedstawia wagon produkcji Louny/Nymburk). Ale to już ty decydujesz, czy ci pasuję.
Jakbym ja miał ten model, to pomalowałbym podparcia zbiornika na czarno, mocno by to poprawiło imitację.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
G

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 3 0
Z lekkim "poślizgiem" dorzucę jeszcze coś od siebie.
Co myślicie o tych modelach? Cena atrakcyjna, ale czy to nie czasem nadal ta sama forma co Piko?
http://www.swiatmodeli.com/zestaw-dwoch-cystern-gatx-81075-epvi-p-13544.html
Z załączonego zdjęcia wynika, że to modele B-Models (Van Biervliet), podobne do tych Piko (inne pomosty górne). Zresztą o tych modelach było już gdzieś na początku tego wątku. Modele te, podobnie jak Piko są tylko podobne do prawdziwych. Tak że generalnie to fikcja (przemalowanka).

O tych modelach Igry (Nacco) chyba też już pisaliśmy. Więc tylko potwierdzę, że nie są to modele realne i różnią się od prawdziwych, posiadanych przez Nacco, przede wszystkim charakterystycznymi podporami zbiornika. Myślę, że dalsze szukanie takich cystern w realu nie przyniesie oczekiwanego efektu.

Pytanie związane z tymi modelami pojawiło się już w zasadzie gdzieś w na początku roku. Nie chcę się powtarzać, ale zasugerowałem wtedy (post 187) skorzystanie z mojej bazy gdzie można szybko znaleźć co i z czym jeździ (oczywiście, siłą rzeczy jest tam tylko pewien wycinek tego co u nas jeździ). W ten sposób można sobie nieraz samemu odpowiedzieć na nurtujące pytanie, co oczywiście nie znaczy, żeby nie pytać tutaj jeżeli ktoś potrzebuje pomocy.
Cysterny Orlenu występują tam w paru filmach. Dla przykładu wrzucę tu jeden, gdzie mamy kilka tych cystern w jednym mieszanym składzie wśród cystern m.in. GATX, Nacco, VTG, na czele z ET22 (28:28 min.)

Linki do pozostałych filmów łatwo znależć w mojej bazie (w razie czego służę pomocą).

Ale to nie wszystko. Powyższy film nie jest może najnowszy (z 2016 r.) ale jakby na zawołanie:p dosłownie parę dni temu, 8.07.2023 r. trafiłem na mieszany skład z cysterną ORLEN-u. Na czele lokomotywa Orlen Koltrans, która prowadzi jednak typowy mieszany skład cystern GATX, GATX Lotos, NACCO czy VTG. Tak więc i obecnie cysterny te jak najbardziej mogą ze sobą jeździć w takich mieszanych składach.

Poniżej parę zdjęć z tego przejazdu jakie udało mi się zrobić. Cysterna 406R Orlenu jest na przedostatnim zdjęciu, niestety trochę na dalszym planie, ale i tak jest wystarczająco widoczna (zdjęcie można też ściągnąć na komputer i powiększyć). Miejsce - Przystanek Kraków Łobzów.

P1070182_edited.jpg P1070183.JPG P1070184.JPG P1070185.JPG P1070186.JPG P1070187.JPG P1070188.JPG

Dodam jeszcze, że na początku czerwca br. w tym samym miejscu trafiłem na podobny skład z cysterną Orlenu, ale ze względu na gorszą jakość nie wstawiam tych zdjęć (chyba, że ktoś by jednak chciał zobaczyć:podstepny:).

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.596 64 3
Bo to chyba jest ten wagon. Na zdjęciu zbyt tego nie widać czy zbiornik jest jeszcze prosty czy już został zukosowany. Także niestety ma już "przystrzyżone" drabiny. To jakaś plaga.

matidj201

Aktywny użytkownik
Reakcje
438 6 0
W sobotę spotkałem skład Cystern na stacji Koszalin.
Większość cystern już były prezentowana w tym temacie lecz moją uwagę przykuła jedna cysterną czy ona ma swój odpowiednik w skali h0?

Załączniki

Krystian

Znany użytkownik
Reakcje
487 2 4
Witam przeglądam wątek i nie znalazłem informacji czy model Roco nie znam nr katalogowego to fikcja.
Znalazłem na YT film z bardzo podobnym typem cysterny na pewno umiejscowienie zbiornika chyba na powietrze się różni oraz długość pomostu na górze zbiornika pomijam oznaczenia DEC GATX. . Można prosić znawców o opinię.

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 6
Tabor 7
Tabor 2
Tabor 5
Tabor 63