Wczoraj trafiłem na ten wątek. Chciałbym bardzo podziękować Koledze
@Gagar358 za bazę składów, a także Koledze
@Piter75 za poszerzenie mojej wiedzy na temat wierności w odwzorowaniu modeli. Dzięki Wam będę mógł z dzieciakami na podłodze bawić się lepiej odwzorowanymi składami. Kolegów zapraszam też na mój kanał, bo pojawiają się czasem przeloty składów z cysternami. Nie mam jeszcze dostatecznie wiedzy, abym sam był w stanie uzupełnić taką bazę.
Pozwolę sobie na mały "wtręt filozoficzny" - takie wątki jak ten są bardzo potrzebne, żeby początkujący mogli lepiej zorientować się w taborze. Rok temu wagony pasażerskie V epoki dzieliły się dla mnie na zielone, czerwone, czasem całe czerwone i żółtawe (ten bagażowy
). Dziś zwracam uwagę na okna, ich ilość, miejsce łamania, wywietrzniki, stopnie, układ skrzynek, ryflowanie i wiele innych rzeczy. Podobnie z tymi cysternami - mieszkam w miejscu, gdzie codziennie przejeżdża kilka składów z nimi. Bez Was w życiu nie miałbym szansy sam dojść w jakim dokładnie baniaku jadą oktany, być może nawet do mojej Skody
Podsumowując - taki wątek jak ten uczy zwracać uwagę na szczegóły, a także pomaga odpowiedzieć sobie na pytanie jaki poziom kompromisu modelarskiego/zabawkowego akceptujemy przy zakupach i robieniu zestawień na makiecie i na podłodze.
Dzięki Wam raz jeszcze!